Friday, November 19, 2010

Διχασμένη η Μοντένα για το άγαλμα του Λουτσιάνο Παβαρότι


Η ιταλική πόλη της Μοντένα έχει διχαστεί μετά την πρόταση για την ανέγερση ενός αγάλματος προς τιμή ενός από τα διασημότερα «τέκνα της πόλης», του σταρ της όπερας Λουτσιάνο Παβαρότι, γράφει σήμερα η εφημερίδα La Stampa. Η συζήτηση ξεκίνησε από το εάν το άγαλμα του διάσημου τενόρου, που πέθανε σε ηλικία 71 χρόνων το 2007, θα κατασκευαστεί από ορείχαλκο ή μάρμαρο, γράφει η εφημερίδα.
Αλλά η ρήξη διευρύνθηκε, συχνά υποκινούμενη και από πολιτικά κίνητρα, για το ποια τεχνοτροπία θα εκπροσωπούσε καλύτερα τον Παβαρότι, ο οποίος εκτός από τη περίφημη καριέρα του στην όπερα συγκλόνισε τον Κόσμο με ορισμένες συναυλίες για φιλανθρωπικούς σκοπούς δίπλα σε διάσημους ποπ σταρ όπως ο Στινγκ, ο Μπόνο και η Μαράια Κάρει. Ορισμένοι, όπως ο Ντανιέλ Σίτα, κορυφαίος αξιωματούχος της πόλης της Μοντένα, αρμόδιος για θέματα σχεδιασμού, τάσσονται υπέρ ενός αγάλματος που θα αναπαριστά τον Παβαρότι σε «παραδοσιακή» πόζα.
Η στάση που προτιμά ο Σίτα, είναι αυτή που ο Παβαρότι με ανοιχτά χέρια ευχαριστεί το κοινό που τον επευφημεί στο τέλος κάθε παράστασης του. Άλλοι, όπως ο πολιτικός της κεντροδεξιάς Ενρίκο Εϊμι, προτιμά τον Παβαρότι έφιππο, για να υπενθυμίζει την αγάπη του τενόρου για τα άλογα. Ο εύσωμος τενόρος είχε εμφανιστεί έφιππος να κατεβαίνε την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης στην παρέλαση για την Ημέρα του Κολόμβου.
Ωστόσο ο Ρομπέρτο Αλπερόλι, αντιδήμαρχος πολιτισμού της Μοντένα, δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις πρέπει να απέχουν από το κιτς. Γι αυτό πρότεινε μια «μοντέρνα εκδοχή» για το άγαλμα του τενόρου, και ο γλύπτης να επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό. Από την άλλη πλευρά ο δήμαρχος Τζιόρτζιο Πίγι, παιδικός φίλος του Παβαρότι, εξέφρασε την ανησυχία του για τους κινδύνους που περικλείονται στο όλο εγχείρημα. «Στο τέλος το άγαλμα θα γίνει. Αυτό είναι μια απόφαση πέρα από κάθε συζήτηση», τόνισε ο Πίγι. www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: