Saturday, November 13, 2010

Ο Ρότα διευθύνει Ρότα

  • Ο ανιψιός του συνθέτη του «Νονού» παρουσιάζει διάσημες κινηματογραφικές επιτυχίες του θείου του στην Αθήνα

Το μήλο, λένε, πέφτει κάτω από τη μηλιά. Στην περίπτωση του Μαρτσέλο Ρότα η ρήση επιβεβαιώνεται, έστω και διά της πλαγίας οδού. Ανιψιός του Νίνο Ρότα, ο ιταλός αρχιμουσικός- περισσότερο γνωστός από τη σταθερή συνεργασία του με τον ποπ τενόρο Αντρέα Μποτσέλι - έρχεται για μία ακόμη φορά στην Αθήνα προκειμένου να διευθύνει μια συναυλία με διάσημες κινηματογραφικές επιτυχίες του θείου του, οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν «καρπό» της συνεργασίας του με τον Φεντερίκο Φελίνι.
Η αλήθεια είναι πως, παρ΄ ότι στη συνείδηση του περισσότερου κόσμου ο Νίνο Ρότα έχει ταυτιστεί με την κινηματογραφική μουσική (στην Ελλάδα ήταν γνωστός και λόγω της φιλίας του με τον Μάνο Χατζιδάκι ), στην πραγματικότητα επρόκειτο για έναν συνθέτη με πολλά πρόσωπα: στον χώρο της λεγόμενης κλασικής μουσικής, ας πούμε, με την οποία ασχολήθηκε προτού παρασυρθεί από τις σειρήνες της μεγάλης οθόνης, είχε να επιδείξει εξίσου εντυπωσιακή παραγωγή τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας.

Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς του, εξάλλου, απορροφούσε η διδασκαλία. Το 1937 άρχισε να διδάσκει στο Ωδείο του Μπάρι, όπου έγινε διευθυντής το 1950, διατηρώντας τη θέση αυτή ως τον θάνατό του τον Απρίλιο του 1979. Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι διάσημοι σήμερα μουσικοί- ανάμεσά τους ο ιταλός σουπερστάρ του πόντιουμ Ρικάρντο Μούτι - οι οποίοι τον θεωρούν μέντορα και σημαντική επιρροή στην καριέρα τους.

  • Η συνεργασία με τον «Μάγο»

«Ο Νίνο δεν χρειαζόταν να δει τις ταινίες μου. Συχνά κοιμόταν στη διάρκεια των προβολών τους.Αργότεραήταν υποχρεωμένος να τις βλέπει 10 και 20 φορές για να υπολογίσει τις διάρκειες και τους ρυθμούς αλλά ήταν σαν να μην τις έβλεπε. Οταν τον ρωτούσα αν είχε όρεξη να μου σχολιάσει το τάδε ή το δείνα σημείο,αντιλαμβανόμουν ότι οι εικόνες τον άφηναν αδιάφορο.Είχε τον εσωτερικό του κόσμο και η πραγματικότητα δεν τον απασχολούσε ιδιαιτέρως» είχε πει ο Φεντερίκο Φελίνι για τον Νίνο Ρότα. 
 
Ο «Λευκός σεΐχης», η «Γλυκιά ζωή», η «Ιουλιέτα των πνευμάτων» και η «Πρόβα ορχήστρας» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες-αντιπροσωπευτικά δείγματα της συνεργασίας τους από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 ως τον θάνατο του συνθέτη. Ο Φελίνι τον θεωρούσε τον πιο πολύτιμο συνεργάτη του και δεν δίσταζε να το παραδεχθεί δημοσίως. Οι δυο τους άλλωστε αντιμετώπισαν από κοινού και τις κριτικές που τους καταμαρτυρούσαν ότι κάθε καινούργια συνεργασία τους ανακύκλωνε απλώς τα ίδια παλαιότερα θέματα. Ο ιταλός σκηνοθέτης δεν ήταν βέβαια ο μοναδικός με τον οποίο συνεργάστηκε ο Ρότα. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα ονόματα των Λουκίνο Βισκόντι, Φράνκο Τζεφιρέλι και, φυσικά, του Φράνσις Φορντ Κόπολα με τον περίφημο «Νονό».  
 
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  
  • Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333.
  • Στις 12 Δεκεμβρίου. η Συμμετέχει το γυναικείο φωνητικό συγκρότημα DΙV4S.

No comments: