Saturday, December 4, 2010

Αναγκαία η ανάπτυξη κινήματος στο χώρο των μουσικών


Τα κρατικά επιχορηγούμενα Μουσικά Σύνολα λειτουργούν σε πλήρη εγκατάλειψη, παρακμή. Υπάρχουν σημαντικές μειώσεις αποδοχών στους μουσικούς, καθυστερήσεις στην πληρωμή που φτάνουν μέχρι και ένα χρόνο, έλλειψη προγραμματισμού, οικονομικά προβλήματα που οδηγούν μέχρι και σε αναστολή λειτουργίας. Από την άλλη, αναπτύσσονται επενδυτικά σχέδια στο χώρο του πολιτισμού από μεγάλα μονοπώλια (Ιδρυμα Νιάρχος, Ιδρυμα Ωνάση, Ιδρυμα Θεοχαράκη, Μορφωτικό Ιδρυμα Τράπεζας Πειραιώς κ.ά.).
Η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, ενώ από τη μία εγκαταλείπει πλήρως τα παραπάνω μουσικά σύνολα, από την άλλη συζητά σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις σε μονοπώλια που θα εντάξουν στους σχεδιασμούς τους κάποια από αυτά. Ηδη, έχουμε τη συμφωνία με το Ιδρυμα Νιάρχου για το Φαληρικό Δέλτα και την ΕΛΣ, ενώ το Ιδρυμα Ωνάση χρησιμοποιεί την Ορχήστρα των Χρωμάτων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Η κυβέρνηση έντεχνα κρατά σε ασφυξία τους παραπάνω φορείς, ενώ συγχρόνως τους δίνει ως μοναδική διέξοδο την παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Ηδη αρκετές συμφωνικές ορχήστρες, σημαντικό κομμάτι του προγραμματισμού τους το αφιερώνουν στην εξυπηρέτηση των αναγκών της βιομηχανίας του θεάματος. Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, που στη χώρα μας αναπτύσσεται η «βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου», προσπαθώντας συνολικά να εντάξει πολιτιστικές δομές, μουσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ελεύθερους χώρους. Η κυβέρνηση ακολουθεί την «πετυχημένη» πρακτική που εφάρμοσε σε ΔΕΚΟ, όπως η «Ολυμπιακή», με πλήρη απαξίωση και φθορά των πολιτιστικών θεσμών, ώστε με ευκολία και με συναίνεση των εργαζομένων μουσικών να τους περάσει σε χέρια ιδιωτών.
Η ματαίωση αυτών των σχεδίων απαιτεί ανάπτυξη κινήματος στο χώρο των μουσικών, που να συγκρούεται με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να διεκδικεί ένα δρόμο ανάπτυξης που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων και ο πολιτισμός θ' αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα.

Βασίλης Παρασκευόπουλος
πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2010

No comments: