Friday, December 10, 2010

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο σαξοφωνίστας της τζαζ Τζέιμς Μούντι

Ο Τζέιμς Μούντι σε συναυλία το 2008
Ο Τζέιμς Μούντι σε συναυλία το 2008   (Φωτογραφία:  Reuters )
Ο σαξοφωνίστας της τζαζ Τζέιμς Μούντι, δεξιοτέχνης του αυτοσχεδιασμού που έγινε γνωστός για το τραγούδι του «Moody's Mood for Love», πέθανε σε ηλικία 85 ετών στο Σαν Ντιέγκο έπειτα από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

Ο Μούντι πέθανε την Πέμπτη στον Ξενώνα του Ινστιτούτου του Σαν Ντιέγκο για την Καταπραϋντική Φροντίδα, όπου είχε εισαχθεί νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ανέφερε η σύζυγός του, Λίντα Μούντι, σε μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα του.

Γεννημένος στην Τζόρτζια και μεγαλωμένος στο Νιου Τζέρσι, ο Μούντι έγινε ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της αμερικανικής τζαζ. Έπαιξε με τον Ντίζι Γκιλέσπι, τον Λάιονελ Χάμπτον και τον Μπι Μπι Κινγκ και ήταν υποψήφιος για τέσσερα βραβεία Γκράμι.

Ο Μούντι άρχισε να ηχογραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1940, αφού υπηρέτησε στο στρατό στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και συνέχισε να συνθέτει και να παίζει μουσική μέχρι και τα τελευταία χρόνια.

Έπαιζε και τα δύο είδη σαξόφωνου καθώς και φλάουτο και είναι γνωστός για το «Moody's Mood for Love», μια αυτοσχεδιαστική εκδοχή του δημοφιλούς τραγουδιού κατά τη δεκαετία του 1930 «I'm in the Mood for Love». O Μούντι ηχογράφησε περισσότερα από 60 άλμπουμ. Το 2007, το Κέντρο Κένεντι στην Ουάσινγκτον απένειμε στον Μούντι το βραβείο του «Living Jazz Legend». [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]

No comments: