Friday, December 17, 2010

Αθηνά Ανδρεάδη: Κατακτώντας τη Βρετανία

Η διεθνής καριέρα είναι κλασικό απωθημένο πολλών Ελλήνων καλλιτεχνών. Οχι όμως και της Αθηνάς Ανδρεάδη. Αλλωστε, δεν συμβαίνει συχνά, με το ντεμπούτο σου να χαρακτηρίζεσαι από σύσσωμα τα βρετανικά μέσα «αποκάλυψη της χρονιάς»...

Κατακτώντας τη Βρετανία

Γεννιέται στο Λονδίνο, στα τέσσερά της μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, και στα 18 επιστρέφει στη Βρετανία για να σπουδάσει -κατ’ απαίτηση των γονιών της- διοίκηση επιχειρήσεων. Τελικά, το τραγούδι την κερδίζει. «Πρέπει να ήμουν 5-6 ετών όταν θυμάμαι να υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου», λέει. Στο σπίτι παίζει Χατζιδάκις, Beatles, Pink Floyd, τζαζ, κλασική. Εκείνη κλειδώνεται στο δωμάτιό της, βάζει δίσκους και τραγουδά ή φτιάχνει τις δικές της μελωδίες. Γράφει ποιήματα, αλλά και παραμύθια για να διασκεδάζει τον εαυτό της...

Κατακτώντας τη Βρετανία

Στο πλαίσιο της πρακτικής της στα οικονομικά, πιάνει δουλειά στη Νέα Υόρκη και ταυτόχρονα παρακολουθεί μαθήματα στο Julliard School. «Ηθελα να αποκτήσω βάσεις και τεχνική, μέχρι τότε ήμουν αυτοδίδακτη», εξηγεί. Οι καθηγητές της την ενθαρρύνουν. Αυτό της δίνει το έναυσμα για να κάνει μεταπτυχιακό στην κλασική και την τζαζ στο Trinity College of Music στο Λονδίνο.
Φτιάχνει μια μπάντα και αρχίζει να πειραματίζεται με διάφορα είδη: electronica, pop, jazz, rock... Παράλληλα γράφει στίχους και με το συγκρότημά της εμφανίζεται σε διάφορα κλαμπάκια. Γίνονται γνωστοί από στόμα σε στόμα. Ενα demo τους πέφτει στα χέρια ενός παραγωγού του BBC. Παίζει στο ραδιόφωνο. «Μου είχε φανεί πολύ περίεργο. Δεν θεωρούσα πως ήταν ολοκληρωμένη η δουλειά μας».
Η πρώτη της οργανωμένη περιοδεία γίνεται με τη χορηγία του Arts Council. Στις συναυλίες παρουσιάζει δικά της αγγλόφωνα τραγούδια και διασκευές από παραδοσιακά ελληνικά, όπως «Το τζιβαέρι». Η Αθηνά ανησυχεί. Οι Αγγλοι, πάλι, μαγεύονται. Η περιοδεία είναι sold out. Εχοντας πάρει θάρρος -«είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις με το κοινό»-, νιώθει έτοιμη να καταγράψει το υλικό. Συνεργάζεται με τον Γιώργο Ανδρέου -«είναι εξαιρετικό ταλέντο και καταπληκτικός σύνθετης, που πίστεψε σε μένα και με βοήθησε πολύ»- και με τον θρυλικό παραγωγό Joe Boyd των Pink Floyd και των R.E.M. Ετσι, προκύπτει το πρώτο της CD, το «Breathe with Me». Αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Εμφανίζεται σε μεγάλα φεστιβάλ, όπως το Glastonbury και το Womad, ενώ το Channel 5 της κάνει αφιέρωμα. Παράλληλα τη μαθαίνει και το ελληνικό κοινό. Οι συναυλίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου, στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στο Sani Festival σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.
  • Η επιστροφή
Το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα είναι ακόμα μακριά. «Προς το παρόν, νιώθω ότι οι δύο χώρες με αλληλοσυμπληρώνουν. Ομως, αν αποφάσιζα να κάνω οικογένεια, μάλλον θα επέστρεφα στην Ελλάδα, γιατί το θεωρώ καλύτερο μέρος να μεγαλώσεις τα παιδιά σου». Αυτή την εποχή, η Αθηνά σχεδιάζει την προώθηση του νέου της CD «Peeling Apples» στην Ευρώπη και αργότερα στην Αμερική και την Αυστραλία. Ταυτόχρονα ετοιμάζει το πρώτο της άλμπουμ με ελληνικό στίχο. «Είναι τιμή μου να γράφω στη γλώσσα του Ομήρου», τονίζει. «Στα ελληνικά, μάλιστα, καταπιάνομαι με θέματα όπως η μάνα, που δεν μου έχουν ξαναβγεί...».
  • ΕΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 17/12/2010

No comments: