Thursday, December 9, 2010

Εκκληση Μπάρενμποϊμ για τον πολιτισμό


ΜΙΛΑΝΟ. Εκκληση προς τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο απηύθυνε ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ ζητώντας να προστατευθούν οι πολιτιστικοί θεσμοί της Ιταλίας και να εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές του προϋπολογισμού. Το ιδιαίτερο της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Μπάρενμποϊμ επέλεξε ως «βήμα», τον φυσικό του χώρο, το πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, όπου διηύθυνε την Τρίτη την πρεμιέρα της φετινής περιόδου, την όπερα «Βαλκυρίες».
Την ίδια στιγμή έξω από το θέατρο η αστυνομία συγκρουόταν με φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στην παιδεία. Επίσης, εκατοντάδες εργαζόμενοι στις λυρικές σκηνές της χώρας είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην είσοδο των επισήμων της Σκάλας του Μιλάνου αναμένοντας την άφιξη των προσωπικοτήτων για να εκφράσουν την αγωνία τους και την αντίθεσή τους στις περικοπές. Στο εσωτερικό, ο Μπάρενμποϊμ στρεφόμενος προς το λεγόμενο «βασιλικό θεωρείο» όπου καθόταν ο Ναπολιτάνο, επικαλούμενος το όνομα των συναδέλφων, μουσικών, τραγουδιστών, χορευτών και «όλων όσοι εργάζονται όχι μόνο σε αυτό το ιστορικό θέατρο αλλά και σε όλα τα άλλα ολόκληρης της Ιταλίας, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ανησυχία για το μέλλον του πολιτισμού αυτής της χώρας και της Ευρώπης». Το κοινό -και ο Ναπολιτάνο- αποθέωσαν τον Μπάρενμποϊμ χειροκροτώντας επί 14 λεπτά. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Σκάλας του Μιλάνου ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ. Μόνον το 60% καλύπτεται από τις πωλήσεις εισιτηρίων και τις ιδιωτικές δωρεές, το 25 έως 30% καταβάλλεται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα από τον δήμο και την επαρχία. Οι περικοπές που προγραμματίζει η κυβέρνηση θα ξεπεράσουν τα 5 εκατ. ευρώ.
Και ενώ στο Μιλάνο γίνονται προσπάθειες για τη διάσωση του πολιτισμού, στη Ρώμη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για τη διάσωση της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα. Πολλοί από τους αντιπάλους του καλούν τον Ιταλό πρωθυπουργό να παραιτηθεί του αξιώματός του, κάτι που δεν μοιάζει πρόθυμος να κάνει. Προκειμένου, μάλιστα, να προλάβουν την ήττα κατά την ψηφοφορία της 14ης Δεκεμβρίου, οι συνεργάτες του Μπερλουσκόνι έρχονται σε επαφή με μέλη του νεοσύστατου κόμματος του Φίνι για να τα πείσουν να μη «μαυρίσουν» τον Καβαλιέρε. Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάσιμο Κελεάρο καταγγέλλει ότι καταβάλλονται προσπάθειες εξαγοράς ψήφων και η τιμή τους κυμαίνεται από 350.000 έως μισό εκατ. ευρώ.

No comments: