Tuesday, June 24, 2008

Oι Linkin Park και τα Μeteora

Η μπάντα από την Καλιφόρνια, που με μόνο τρία άλμπουμ έφτασε στην κορυφή, έρχεται αύριο στη Μαλακάσα. Την εποχή που το νου-μέταλ ήταν στα «πάνω» του αποθεώθηκαν. Το καλύτερο με την αφεντιά τους, όμως, ήταν πως φρόντισαν την καριέρα τους με εξαιρετική «στοργή», «εκλεκτική» εξυπνάδα. Το νου-μέταλ ήταν ακόμα μία τάση του χαρντ-ροκ που «χύθηκε» στην πιάτσα της δισκογραφίας το 1999.
Ροκ σε 50 εκ. αντίτυπα

Εκείνοι, για να μη χαθούν στο κοπάδι του πρόσκαιρου, που «μαρκάρει» κάθε τάση στην τέχνη, φρόντισαν να φτιάξουν τον δικό τους χαρακτήρα. Να τονίσουν το ταλέντο τους κυκλοφορώντας υπέροχα άλμπουμ. Όλα τα παραπάνω αφορούν τους «Λίνκιν Παρκ» [Linkin Park]. Την μπάντα από την Καλιφόρνια που δημιουργήθηκε το 1996 και αύριο θα εμφανιστεί στο «Τέρα-Βάιμπ Παρκ». Το καλύτερο διαπιστευτήριο για την ικανότητα της μπάντας στο σκληρό και συχνά ανεξάρτητο ροκ είναι οι πωλήσεις των άλμπουμ της. Οι Λίνκιν Παρκ από το 2000 έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρία άλμπουμ. Οι συνολικές τους πωλήσεις ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια αντίτυπα.

Τι είναι αυτό που κάνει τους «Λίνκιν Παρκ» τόσο χρήσιμους στο ροκ ακροατήριο; Ο βασικότερος λόγος είναι η μουσική τους. Το πρώτο άλμπουμ των «Λίνκιν Παρκ» είχε τον τίτλο: «Χάιμπερτ Θέορι». Κυκλοφόρησε στις 24 Οκτωβρίου του 2000. Οι φαν του νου-μέταλ το λάτρεψαν. Εως εκείνη τη στιγμή η φήμη των «Λίνκιν Παρκ» είχε απογειωθεί μέσω των λάιβ που έδιναν στην Καλιφόρνια, όμως το πρώτο τους άλμπουμ, που τελικά κατάφερε πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα, τους έκανε γνωστούς σε όλες τις ΗΠΑ.
Το δεύτερο άλμπουμ των «Λίνκιν Παρκ», που κυκλοφόρησε το 2003, μπορεί να σερβιριστεί και ως η καλύτερη ροκ διαφήμιση τουριστικού περιεχομένου που θα μπορούσε ποτέ να κερδίσει η χώρα μας δωρεάν. Το άλμπουμ ονομάστηκε «Μeteora» (Μετέωρα). Το συγκρότημα αποδέχτηκε πως η πηγή του ονόματος του άλμπουμ ήταν εμπνευσμένη από την ομώνυμη ελληνική τοποθεσία με τα μοναστήρια. Το «Μeteora» των «Λίνκιν Παρκ» ήταν το τρίτο πιο πετυχημένο ροκ άλμπουμ που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2003. Οι «Λίνκιν Παρκ» μιλούν δισκογραφικά μόνο όταν έχουν κάτι να τραγουδήσουν. Η τελευταία κυκλοφορία άλμπουμ τους έγινε το 2007, όταν «έβγαλαν» το «Μίνιτς Του Μίντναϊτ. Την παραγωγή του υπογράφει ο Ρικ Ρούμπιν.
Ο καλύτερος παραγωγός χαρντ-ροκ συγκροτημάτων στην Αμερική. Το «Μίνιτς Του Μίντναϊτ» ήταν ένας θρίαμβος. Εγινε δύο φορές πλατινένιο στην Αμερική. Από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του έφτασε στην πρώτη θέση του άλμπουμ τσαρτ των ΗΠΑ. Τι άλλο; Οι «Λίνκιν Παρκ», μία από τις «δυνατότερες» και διασημότερες μπάντες του ραπ-ροκ ,έρχεται αύριο στην Ελλάδα. Οι φίλοι του είδους δεν πρέπει να τους χάσουν.Οι πόρτες του «Τέρα-Βάιμπ Παρκ» (στη Μαλακάσα) θ ανοίξουν στις 6.30 μ.μ. Τη συναυλία θ ανοίξουν οι ρόκερ «Μπλακ-Αουτ». Γενική είσοδος, προπώληση, 50 ευρώ, ανήμερα της συναυλίας 55 και 75 ευρώ σε θέσεις που βρίσκονται στ' αριστερά και δεξιά της σκηνής.

[Γιάννης Παναγόπουλος, ΕΘΝΟΣ, 24/6/2008]

No comments: