Sunday, June 15, 2008

ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Τιμώντας την Αυστρία και τους καλλιτέχνες της

Αφιερωμένο στη χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στην κλασική μουσική είναι το 17ο Φεστιβάλ Ναυπλίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιάννη Βακαρέλη




Η Μαρλίς Πέτερσεν


Την Αυστρία και τους καλλιτέχνες της τιμά το εφετινό, 17ο κατά σειρά Μουσικό Φεστιβάλ Ναυπλίου που από τις 19 Ιουνίου και για έντεκα συνολικά ημέρες φιλοδοξεί να «κατακλύσει» με γοητευτικές μελωδίες την πρωτεύουσα της Αργολίδας. Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη, διακεκριμένοι μουσικοί και σύνολα - ανάμεσά τους η Παιδική Χορωδία Mozart της Βιέννης (21/6, Παλαμήδι), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Artis (25/6, Βουλευτικό), το σύνολο Unicorn (27/6, Μπούρτζι) κ.ά. - καλούν ντόπιους και επισκέπτες σε μια ελκυστική περιήγηση στη χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση στον τομέα της κλασικής μουσικής.

Στο πλαίσιο αυτό η έναρξη θα γίνει την προσεχή Πέμπτη στο Βουλευτικό, με συναυλία που θα δώσει το Δημοτικό Ωδείο Ναυπλίου «Κ. Νόνης», ενώ την Παρασκευή 20 Ιουνίου, στο Παλαμήδι, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με το Altenberg Piano Trio της Βιέννης. Αποτελούμενο από τους Αμιραμ Γκαντς (βιολί), Αλεξάντερ Γκέμπερτ (βιολοντσέλο) και Κλάους Κρίστιαν Σούστερ (πιάνο), από την πρώτη του επίσημη εμφάνιση κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ, το 1994, το εν λόγω σύνολο δωματίου έχει δώσει περισσότερες από 1.000 συναυλίες και έχει κερδίσει τη φήμη ενός από τα πλέον τολμηρά και συνεπή σχήματα στο είδος του. Εν προκειμένω θα ερμηνεύσει έργα Χάυδν, Τσέρχα και Μπετόβεν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου η εμφάνιση του Κουαρτέτου Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου στις 22 Ιουνίου, στο Παλαμήδι, με ένα πρόγραμμα έργων Σούμπερτ και Ντβόρζακ. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, αξίζει να αναφερθούν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον Νίκο Αθηναίο στις 28 Ιουνίου στην πλατεία Αρβανιτιάς, αλλά και το αφιέρωμα στον Μότσαρτ που θα παρουσιάσουν δύο ημέρες νωρίτερα (26 Ιουνίου) στο Βουλευτικό οι μαθητές του Αρη Χριστοφέλη. Στις 23/6 ο γάλλος κλαρινετίστας Michel Lethiec, η Χαρά Σειρά (βιόλα) και ο βραζιλιάνος πιανίστας Σέρτζιο Μελάρντι θα παρουσιάσουν - επίσης στο Βουλευτικό - ένα πρόγραμμα που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ και Σούμαν. Ο ίδιος χώρος εξάλλου θα φιλοξενήσει την επόμενη ημέρα και τη συναυλία του κουιντέτου πνευστών Penta το οποίο, στη διάρκεια των έξι χρόνων της ύπαρξής του, έχει σημαντικές κατακτήσεις στο ενεργητικό του.

Ακρως εντυπωσιακό αναμένεται το φινάλε του φεστιβάλ την Κυριακή 29 Ιουνίου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Η ιδιαίτερα αγαπητή στη χώρα μας γερμανίδα υψίφωνος Μαρλίς Πέτερσεν - την οποία έχουμε δει τόσο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όσο και στο Ναύπλιο ενώ τη σεζόν 2008-2009 θα ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη «Θαΐδα» του Μασνέ που θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη -, ο Γιάννης Βακαρέλης και η επίσης πιανίστρια Αλεξάνδρα Νομίδου θα παρουσιάσουν έργα για φωνή και πιάνο καθώς και συνθέσεις για δύο πιάνα. Το φεστιβάλ, τέλος, θα πλαισιώσουν παράλληλες εκδηλώσεις, αφιερωμένες στην κουλτούρα της Αυστρίας. [ΙΣΜΑ Μ. ΤΟΥΛΑΤΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 15/06/2008]

No comments: