Wednesday, June 25, 2008

Athina Festival of Cultures


Ενα ταξίδι σε μακρινούς πολιτισμούς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι παραμείνουν στο κλεινόν άστυ αυτές τις μέρες. Χάρη στο πρώτο φεστιβάλ εθνοτήτων «Athina Festival of Cultures», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Από αύριο έως και την Κυριακή και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 κάθε βράδυ ο πεζόδρομος της Ερμού θα γεμίζει με ήχους, εικόνες και γεύσεις απ' όλο τον κόσμο. Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα οι πρεσβείες των χωρών που συμμετέχουν θα παρουσιάζουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την ιστορία τους αναδεικνύοντας την Αθήνα ως μια μεγάλη πολυπολιτισμική μητρόπολη, αφού η αναλογία μεταναστών στον πληθυσμό της φτάνει στο 11%. Παράλληλα, αντιπροσωπευτικά μουσικά σχήματα των χωρών που συμμετέχουν θα παίζουν ζωντανά σε δύο σκηνές.
Ο Χαΐκ Γιατζιτζιάν, Αρμένιος δεξιοτέχνης του ούτι και του νέι
Αύριο, Πέμπτη 26/6

* Οι Jumbo Kenya θα παρουσιάσουν ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα με μουσική και χορό από τη Μομπάσα.

* Ο εξαιρετικός Αρμένιος μουσικός, σολίστας, συνθέτης και ερμηνευτής Χαΐκ Γιατζιτζιάν, μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της παγκόσμιας τζαζ μουσικής την τελευταία δεκαετία, θα παρουσιάσει τις πιο γνωστές μουσικές του συνθέσεις αναμιγνύοντας ποικίλα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου.

Την Παρασκευή, 27/6

* Οι χορευτές της Capoeira θα παρουσιάσουν τον γοητευτικό χορό που έχει ρίζες από το 1888. Οι εντυπωσιακές φιγούρες θα συνοδεύονται από μουσικά όργανα που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Capoeira και θα δίνουν το «τέμπο» στην παράσταση.

* Από την Κούβα, το γκρουπ «Pistola Propia» που πειραματίζεται αναμιγνύοντας καραϊβικούς ρυθμούς με ηλεκτρονικούς ήχους.

Το Σάββατο, 28/6

* Τρία παιδικά συγκροτήματα από τις Φιλιππίνες θα παρουσιάσουν παραδοσιακά τραγούδια της χώρας τους, παραδοσιακούς χορούς αλλά και την παραδοσιακή παιδική χορωδία «Philippine children's choir».

* Παραδοσιακά τραγούδια της Αλβανίας θα παρουσιάσουν πέντε τραγουδιστές συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τις φωνές τους.

* Οι «Mangiango & Shaggy», 10μελής γκόσπελ μπάντα, θα παρουσιάσουν ένα spiritual reggae πρόγραμμα.

Η Ζωή Τηγανούρια θα τραγουδήσει στην Ερμού την Κυριακή
Την Κυριακή, 29/6

* Οι JgB minestry θα παρουσιάσουν γκόσπελ μουσική από διάφορες κουλτούρες και θρησκείες και από διαφορετικά μέρη της Αφρικής, ποπ, R'n'B, ρέγκε, makosa αλλά και παραδοσιακούς αφρικανικούς χορούς.

* Παραδοσιακά και δημοτικά τραγούδια των ποταμών, χορός και ένα μικρό θεατρικό για τη ζωή στο Μπανγκλαντές (Bangladesh band).

* Και η δική μας Ζωή Τηγανούρια, μουσικός, σολίστ και ερμηνεύτρια.

Μουσικά και χορευτικά προγράμματα θα παρουσιάσουν και οι χώρες: Αίγυπτος, Αιθιοπία, Γερμανία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράν, Ιταλία, Κύπρος, Μολδαβία και Πολωνία.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει ακόμα ζωντανές ραδιοφωνικές εκπομπές που θα μεταδίδονται από τον πολύγλωσσο ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Αθηναίων, «air 104,4» αλλά και μια έκθεση με μάσκες απ' όλο τον κόσμο. Η «Masks of the World» θα φιλοξενήσει πρωτότυπα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών (από Αφρική, Απω Ανατολή και Πολυνησία, Ινδία αλλά και Λατινική Αμερίκη) με έντονες επιρροές από την τοπική τους παράδοση.

[ΕΛ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008]

No comments: