Saturday, June 21, 2008

ΜΟΥΣΙΚΟ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΑΣΜΟΥ


Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής. Ολες οι συναυλίες που αναφέρονται είναι δωρεάν.
Το επιτραπέζιο ημερολόγιο, αντίθετα από το ηλεκτρονικό, «οπτικοποιεί» άμεσα το έτος, και μαζί την έννοια του χρόνου. Αριστερά οι μέρες που πέρασαν, δεξιά όσες απέμειναν. Γι' αυτό μου αρέσει αυτό το είδος ημερολογίων υπό εξαφάνιση. Φυλλομετρώ ένα από τα ελάχιστα που επιβιώνει σε ένα γραφείο της εφημερίδας, ψάχνοντας τι ώρα ακριβώς δύει απόψε ο ήλιος: 20.51. Το θερινό ηλιοστάσιο μου προκαλούσε πάντα αμφιθυμία. Προτού αρχίσει καλά καλά το καλοκαίρι, αυτή η ημέρα, η μεγαλύτερη του χρόνου, σου υπενθυμίζει τη θνητότητά του, ακριβώς όπως το επιτραπέζιο ημερολόγιο σου υπενθυμίζει το πεπερασμένο. Υστερα από δυο -τρεις ημέρες το φως αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί. Αλλά σήμερα, το 24ωρο μοιάζει μεγαλύτερο και είναι εορταστικό και διάσπαρτο με μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες σε κάθε πλατεία, δρόμο, γειτονιά της Αθήνας.
Διότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής να θεσπίστηκε ως όρος το 1999, με την υποστήριξη του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού (που φυσικά αγκάλιασε πρώτο την ιδέα που είχε ο Ζακ Λανγκ για μια γαλλική γιορτή της μουσικής), οι καταβολές της όμως γυρνούν πολύ πίσω στον χρόνο και στα φυσιολογικά αντανακλαστικά αρχαίων πολιτισμών.
Τέλος πάντων, είναι τέλειο να ξέρεις ότι σε κάθε δέκα βήματα θα βρεις στον δρόμο σου ένα άλλο μουσικό ύφος, ένα άλλο συγκρότημα, καλλιτέχνη, διάθεση, και να χαρτογραφείς μουσικά μέρη και σημεία που η καθημερινότητα δεν σ'αφήνει τις άλλες μέρες να παρατηρείς. Κι ακόμα, ότι όσο εσύ επιδίδεσαι σ' αυτόν τον μουσικό διονυσιασμό, ένα αόρατο νήμα σε συνδέει με πολίτες όχι μόνον από άλλα σημεία της Ελλάδας αλλά κι από διαφορετικά μέρη της Ευρώπης: ακόμα και σε λιγότερο θερμά κλίματα ή σε πιο «περίκλειστες» κοινωνίες και πόλεις, άνθρωποι γιορτάζουν στους δρόμους ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, κάτι εντελώς παγανιστικό και σε πλήρη και υπέροχη αντιδιαστολή με την άκαμπτη, οικονομίστικη εικόνα της Ευρώπης τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Εξάλλου, σήμερα είναι όλα δωρεάν όπως συμβαίνει και αλλού κι εδώ, που τη διοργάνωση έχει η εταιρεία «Μουσικές Εκδηλώσεις - Συντονισμός - Οργάνωση» με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και του Πολιτισμικού του Οργανισμού.
Από τις 20.000 εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ευρώπη, όχι μόνο σήμερα αλλά και το διήμερο που προηγήθηκε (η συμμετοχή των καλλιτεχνών είναι χρόνο με τον χρόνο τόσο μεγάλη, που είναι αδύνατον κάθε πόλη-μέλος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Γιορτής να χωρέσει σε μία μέρα όλες τις συναυλίες), η συμμετοχή στην Αθήνα καταμετρά 165 Ελληνες και ξένους μουσικούς. Στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότεροι, γιατί εκτός από όσους εμφανίζονται στα σημεία που έχει επισήμως υποδείξει στον χάρτη η διοργάνωση, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, πολλοί άλλοι χώροι φιλοξενούν δικά τους προγράμματα... [Της ΝΑΤΑΛΙ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ, Ελευθεροτυπία 2, 21/6/2008]

No comments: