Έργα του Μίκη Θεοδωράκη θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που οργανώνει η ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, απόψε [12/6/], στις Πυραμίδες του Καΐρου
Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση που οργανώνει η ελληνική πρεσβεία, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 20χρονα της Όπερας του Καΐρου. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τη συναυλία της «Ορχήστρας του Δρόμου» της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και τη συμμετοχή της Έλλης Πασπαλά και της Γιώτας Νέγκα.
Έτσι, στις 12 Ιουνίου το βράδυ, έρχεται η σειρά της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που δημιούργησε ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης το 1997 και την οποία θα συνοδεύσουν η Γλυκερία και η Ηρώ.
Ο Έλληνας πρέσβης Ιωάννης-Αλέξιος Ζέππος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Όπερα του Καΐρου, για το νέο αυτό κεφάλαιο της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα, που αναδεικνύει την κοινή ιστορική πορεία των δύο λαών και χωρών από τα πανάρχαια χρόνια, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που υποδέχεται στο Κάιρο τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», τη Μαργαρίτα Θεοδωράκη, τη Γλυκερία, την Ηρώ, τον Παναγιώτη Καραδημήτρη και τους άλλους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Ο πρόεδρος της Όπερας Δρ Άμπντελ Μάνεμ Κάμελ καλωσόρισε τα μέλη της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» και χαρακτήρισε μεγάλο γεγονός τη συμμετοχή της στους εορτασμούς των 20 χρόνων της Όπερας του Καΐρου.
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Ορχήστρας Μαργαρίτα Θεοδωράκη αναφέρθηκε στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη που - όπως είπε - μιλά για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την αγάπη, τον έρωτα και τον άνθρωπο. Μια μουσική, που προβληματίζει και θυμίζει τη συμπόνια και την ελευθερία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί η ορχήστρα ονομάζεται λαϊκή, εξήγησε ότι το όνομα του μουσικού σχήματος οφείλεται στο «πάντρεμα» λαϊκών και κλασικών οργάνων, μέσα από μία μουσική που μιλά στον λαό για τον λαό.
Η εκδήλωση αναμένεται να επαναληφθεί στην Αλεξάνδρεια δύο μέρες αργότερα, στις 14 Ιουνίου, στο θέατρο του Μοχάμετ Άλι, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα του 19ου αιώνα, που σήμερα φέρει το όνομα του πρωτοπόρου Αιγυπτίου μουσικοσυνθέτη «Σάγιεντ Νταρουίς».
Σχετικά με την όπερα του Καΐρου
Η ιστορία μίας από τις μεγαλύτερες Όπερες σε όλον τον κόσμο, της Όπερας του Καΐρου, ξεκινάει το 1869 όταν την ίδρυσε ο Χεδίβης Ισμαήλ, θέλοντας να γιορτάσει μεγαλόπρεπα τα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ. Ο ίδιος ζήτησε τότε από τον Βέρντι να συνθέσει την όπερα Αΐντα, για να παρουσιασθεί στα διπλά εγκαίνια, της Διώρυγας και της Όπερας.
Το 1971, πυρκαγιά κατέστρεψε ολοσχερώς το αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα που βρισκόταν στην καρδιά του Καΐρου και του οποίου τη σκηνή τίμησαν, το διάστημα των 100 χρόνων ύπαρξής του, τα μεγαλύτερα μουσικά σύνολα και οι γνωστότεροι καλλιτέχνες του Κόσμου.
Το θέατρο που αντικατέστησε την Όπερα του Καΐρου δεν ικανοποίησε τις αρχές όσο και το φιλότεχνο κοινό της Αιγύπτου. Και έτσι, το 1988, εγκαινιάστηκε το σημερινό απλό στη μεγαλοπρέπειά του, αλλά και πανέμορφο στην απλότητά του κτίριο της Όπερας του Καΐρου, στις όχθες του Νείλου.
No comments:
Post a Comment