Friday, June 20, 2008

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...

  • Ενας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του 20ού αιώνα υπήρξε ο Ολιβιέ Μεσιάν, του οποίου το έργο «Από τα φαράγγια στ' άστρα... » θα πλημμυρίσει τη Δευτέρα το Ηρώδειο. Το έργο του διαχρονικού δημιουργού, που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννησή του, θα ερμηνεύσει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το «Ensemble intercontemporain», «τέκνο» του Πιερ Μπουλέζ, αγαπημένου μαθητή του Μεσιάν. Τη συναυλία διευθύνει η Φινλανδή Σουσάνα Μέλκι, ενώ σολίστ στο πιάνο είναι ο Δημήτρης Βασιλάκης.

  • Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών εντάσσεται και η συναυλία, που θα δώσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, με το σύνολο κρουστών «ΤΥΠΑΝΑ», (24/6), στο Μέγαρο Μουσικής. Μια συναρπαστική περιήγηση στη μουσική πρωτοπορία του 20ού αιώνα, με έργα Αντχάιλ, Κραμπ, Ι. Ξενάκη και Θ. Αντωνίου. Σολίστ: Ερμής Θεοδωράκης (πιάνο), Αγγελική Καθαρίου (μέτζο), Αγγελος Ρεπαπής (κοντραμπάσο).

    Η χορευτική εγκατάσταση «Tu amor revolucionario» («Ο επαναστάτης έρωτάς σου») της Αναστασίας Λύρα παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα (7 μ.μ.), στο «Μικροσκοπικό Θέατρο» (Δεξίππου και Ταξιαρχών 2, πλατεία Ταξιαρχών, Μοναστηράκι), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Ερμηνεύουν: Νατάσα Αβρά, Αλίκη Κόντζιου - Γούσα. Σκηνικό περιβάλλον: Αρτεμις Αλκαλάη.
  • Η Rinat Emanuel (τραγούδι) και ο Kobi Mishal (πιάνο) ερμηνεύουν τραγούδια του ξεριζωμού και της νοσταλγίας, της χαράς και του ξεφαντώματος, μέχρι και αύριο (9 μ.μ.) στο «Αγγέλων Βήμα».
  • Με συναυλία του Μανώλη Μητσιά και της Ρίτας Αντωνοπούλου ξεκινούν «Οι γιορτές στους δρόμους», που διοργανώνει το Φεστιβάλ Υμηττού. Τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με παλιές και νέες επιτυχίες τους. Είσοδος ελεύθερη.
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Χρήστος Θηβαίος τραγουδούν τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στα εγκαίνια της πλατείας Ελευθερίου Βενιζέλου, στο Δήμο Ρέντη. Θα παρουσιάσουν ένα ακουστικό πρόγραμμα με επιλεγμένα τραγούδια από τη δισκογραφία τους, αλλά και με τραγούδια άλλων δημιουργών. Είσοδος ελεύθερη.
  • Την Τρίτη (24/6, 9.30 μ.μ.), ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου συναντά τους Σάκη Μπουλά, Γιάννη Ζουγανέλη και Χρήστο Θηβαίο, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Μια δυναμική, απρόβλεπτη βραδιά, με τραγούδια, σάτιρα, συγκινήσεις, γέλια.
  • Από την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων ξεκινά τη Δευτέρα (9 μ.μ.), η καλοκαιρινή περιοδεία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη.
  • Στο «Cabaret Voltaire» (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5227.046) στις 24/6 (10.30 μ.μ.) οι «MASTERS OF THE STRINGS» παρουσιάζουν τη «Μεταλλαγμένη λαϊκή πραγματικότητα». Το συγκρότημα αποτελούν οι: Πέτρος «Σταυροβούνης» Μιχαλάς (μπαγλαμάς), Αντώνης Ανισέγκος (Hammond - πλήκτρα), Γιάννης Δεσποτάκης (τάμπλες, κρουστά), Πάνος «Πρέντζλας» Αθανασόπουλος (σάζι, τραγούδι), Αχιλλέας Τίγκας - «στο τάνγκα» (νέι). Είσοδος με ποτό: 12 ευρώ.
  • Στο θέατρο «Πέτρα», στην Πετρούπολη, σήμερα πραγματοποιείται συναυλία του Δημοτικού Ωδείου, ενώ τη Δευτέρα (8 μ.μ.) θα γίνει η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Μαθητικής Δημιουργίας.
  • Στη μουσική της Αυστρίας και τους καλλιτέχνες της αφιερώνεται το φετινό Φεστιβάλ Ναυπλίου που ξεκίνησε χτες (θα διαρκέσει μέχρι 29/6) με συναυλία του εξαιρετικού «Altenberg Piano Trio». Σήμερα, εμφανίζεται η παιδική χορωδία Mozart της Βιέννης, που συνεχίζει μια μακρά παράδοση από τον 15ο αιώνα. Ακολουθούν: (22/6) το περίφημο Κουαρτέτο Εγχόρδων της Scala του Μιλάνου, σε σύμπραξη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, Γιάννη Βακαρέλη, στο πιάνο, 23/6 ο κλαρινετίστας Michel Lethiec, η βιολίστα Χαρά Σειρά και ο πιανίστας Sergio Melardi, 24/6 το κουιντέτο πνευστών οργάνων Penta Wind Quintet κ.ά. [Ριζοσπάστης, 21/6/2008]

No comments: