Wednesday, June 25, 2008

ΘΕΑΤΡΟ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ: ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ!


Σ' ένα ψύχραιμο, σαφές, σύντομο χρονικό των γεγονότων των τελευταίων ημερών, χωρίς κανένα απολύτως σχόλιο, περιορίστηκε χθες το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ Γιώργος Λούκος δεν ακολούθησε τον Δήμο Αθηναίων σε επιθετικότητα και ειρωνεία. Η χθεσινή του ανακοίνωση ήταν λιτή, σαφής και... ανώτερη
Το πρωί απέσυρε και την αίτησή του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την οποία ζητούσε την προσωρινή αναίρεση της απόφασης για το σφράγισμα του θεάτρου του Λυκαβηττού. Εν αναμονή του σημερινού πορίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει για να αποφασίσει αν θα συνηγορήσει με τη Δημαρχιακή Επιτροπή υπέρ του ξεσφραγίσματος του θέατρου, το Φεστιβάλ αναφέρει τα εξής:
«Η απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής για το σφράγισμα του Λυκαβηττού πάρθηκε στις 11/6 και εκτελέστηκε στις 19/6, μερικές ώρες πριν από την έναρξη της προγραμματισμένης συναυλίας του James Blunt. Οπως προκύπτει από το κείμενο της απόφασης, μοναδικό στοιχείο για την ενέργεια αυτή αποτέλεσε το από 5/6 έγγραφο της ΕΤΑ για την ενδεχόμενη στατική ανεπάρκεια του Θεάτρου.
**Την Κυριακή 15/6, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Φεστιβάλ, που έχει μόνο τη χρήση του Θεάτρου και όχι την ιδιοκτησία του, διεξήχθη αυτοψία από τον καθηγητή ΕΜΠ κ. Π. Καρύδη ο οποίος διαπίστωσε πως δεν συντρέχει κίνδυνος από τη λειτουργία του. Δεν αληθεύει το γεγονός ότι "ο κ. Λούκος ξέχασε να στείλει την έκθεση πραγματογνωμοσύνης". Αντιθέτως την διαβίβασε άμεσα στην ΕΤΑ· δηλαδή την ίδια μέρα (Κυριακή 15/06) και, στη συνέχεια, την Τρίτη (17/6), πρώτη εργάσιμη μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, την επέδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, στον δήμαρχο κ. Κακλαμάνη, στον αντιδήμαρχο κ. Παπαδάκη, στον πρόεδρο της ΕΤΑ, κ. Αλεβιζάτο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑ, κ. Κοκκώση, στον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, στον υπουργό Πολιτισμού και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
***Την Τετάρτη 18/6 και πριν από την εκτέλεση της σφράγισης, η ΕΤΑ ζήτησε με νέο κατεπείγον έγγραφό της από τον δήμο τη μη σφράγιση του Θεάτρου. Στο έγγραφο αυτό η ΕΤΑ μνημονεύει και λαμβάνει υπόψη την έκθεση του κ. Καρύδη που είχε σταλεί, στο μεταξύ, από το Ελληνικό Φεστιβάλ. Εντούτοις, ο δήμαρχος Αθηναίων και ο αντιδήμαρχος, με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, επέμειναν στην αρχική απόφασή τους, διότι τη νέα έκθεση πραγματογνωμοσύνης της ΕΤΑ δεν υπογράφουν οι μηχανικοί που συνέταξαν την αρχική έκθεση (Γ. Σιδηρόπουλος, Ν. Αλευράς) αλλά ο προϊστάμενός τους στην Τεχνική Υπηρεσία, κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος.
**Το μεσημέρι της Πέμπτης 19/6 ο δήμος αποφασίζει το σφράγισμα του Λυκαβηττού.
**Το Σάββατο 21/6 με τρίτο έγγραφό της η ΕΤΑ καλεί εκ νέου τον δήμο να ανακαλέσει την απόφασή του.

**Τη Δευτέρα 23/6 το απόγευμα, μετά τη σύγκληση της Δημαρχιακής Επιτροπής, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει και αποσφραγίζει το θέατρο». *


[ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/06/2008]

No comments: