Wednesday, June 11, 2008

«ΧΡΩΜΑΤΑ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΜΕΡΕΣ «ΞΗΡΑΣΙΑΣ»



«Η Ορχήστρα των Χρωμάτων πρέπει να ζήσει, αξίζει να ζήσει. Είναι πολιτισμός, το αντίδοτο για τα σκουπίδια που μας πλημμυρίζουν». Τα παραπάνω λόγια του συνθέτη Θόδωρου Αντωνίου, προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών, δίνουν το στίγμα της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της Ορχήστρας, ενόψει της συναυλίας - αφιερώματος στον ιδρυτή της Μάνο Χατζιδάκι, (18/6, 9 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Η επετειακή συναυλία, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων της ορχήστρας - οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι επί εξάμηνο - κινδύνευσε να ματαιωθεί. «Ομως δεν υποχωρήσαμε. Κάνουμε αυτό που θέλαμε για να τιμήσουμε τον Μ. Χατζιδάκι», ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας, Γιώργος Κουρουπός, σημειώνοντας ότι «μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, το ΥΠΠΟ δήλωσε πρόθεση να επιδοτήσει την ορχήστρα το 2008». Να κάνει δηλαδή ό,τι υποχρεούται από το νόμο.
Οι μεγάλες, χρόνιες καθυστερήσεις στην επιχορήγηση έχουν επιφέρει δυσβάσταχτες καθυστερήσεις στους μισθούς και αδυναμία έγκαιρου καλλιτεχνικού προγραμματισμού, αλλά και πρόστιμα προς την ορχήστρα για οφειλές σε ΙΚΑ, τράπεζες κ.ά. Ενώ το κράτος είναι ο μεγάλος οφειλέτης, ο πρόεδρος του ΔΣ διώκεται δικαστικά για παλιό χρέος της ορχήστρας σε τράπεζα, μετά από δανεισμό της για πληρωμή ανελαστικών δαπανών! Οι δε μουσικοί της εξαιρετικής ορχήστρας, που «παίζει περισσότερα ελληνικά έργα απ' ό,τι όλες οι άλλες ορχήστρες μαζί», είναι αναμφίβολα οι κατεξοχήν χρηματοδότες της, καθώς απλήρωτοι κάνουν έργο, υπηρετούν οράματα.
«Για μία ακόμα φορά, αφού εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα της αντοχής μας, έχοντας ξεπεράσει τα όρια της υπομονής, εξοργισμένοι με την αβελτηρία των κρατούντων, μάθαμε ότι το αυτονόητο - οι αμοιβές μας - θα αποδοθούν, έστω με εξάμηνη καθυστέρηση και πάλι τμηματικά», ανέφερε εκπρόσωπος των μουσικών, περιγράφοντας τη «ζοφερή καθημερινότητα» που βιώνουν οι εργαζόμενοι, αναμένοντας τα δεδουλευμένα «ως ελεημοσύνη προς αναξιοπαθούντες». Γνωρίζοντας «ότι θα επακολουθήσει ξανά μεγάλη περίοδος "ξηρασίας" και αγωνιώδους αναμονής», κάλεσε την κυβέρνηση «να εφαρμόσει το νόμο και να "περάσει" την ετήσια επιχορήγηση της Ορχήστρας στον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ».

Την ανάγκη στήριξης της ορχήστρας υπογράμμισαν και εκπρόσωποι φορέων - συνεργατών της και φίλοι και συνοδοιπόροι της, τονίζοντας την ολοένα εντονότερη έλλειψη του Μ. Χατζιδάκι. Το πρόγραμμα της συναυλίας (18/6) περιλαμβάνει τα έργα: Μηνά Αλεξιάδη «Ragtime Concertino», στη μνήμη του Μάνου Χατζιδάκι, Leonard Bernstein «Συμφωνία Νο 2», με σολίστ τον Χαράλαμπο Αγγελόπουλο (πιάνο) και Μάνου Χατζιδάκι «Blue», με σολίστ τον κιθαρίστα Γιώργο Μουλουδάκη.

No comments: