Monday, July 5, 2010

Το βρετανικό συγκρότημα Faithless με τη φωνή του Μάξι Τζαζ ξανάρχεται στη Μαλακάσα

  • Ο «ιεροκήρυκας» ξεσηκώνει τα πλήθη  
ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΠΑΝΤΑ-ΧΑΡΒΑ | Τρίτη 6 Ιουλίου 2010
Στην πρώτη εμφάνιση των Βρετανών Faithless στην Αθήνα στο Ρόδον το 1999 ο Μάξι Τζαζ, ο «ιεροκήρυκας» όπως πολλές φορές αποκαλούν τον τραγουδιστή του συγκροτήματος οι φαν, παρέσυρε με τη βαθιά, υπνωτιστική φωνή του επί περίπου δύο ώρες τον κόσμο σε ένα παραλήρημα χορού. Οι φωνές του κοινού, που τραγουδούσε τις πρώτες τους επιτυχίες «Salva mea», «Ιnsomnia» και «God is a Dj», αντηχούσαν έως το απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Μάρνη. Σήμερα, πάνω από μία δεκαετία αργότερα, οι Faithless εξακολουθούν να ξεσηκώνουν τα πλήθη είτε όταν παίζουν για 500 άτομα (περίπτωση σπάνια) είτε όταν εμφανίζονται μπροστά σε 50.000 μουσικόφιλους.

Λίγο πριν από την αυριανή εμφάνιση των Faithless στην Αθήνα η Σίστερ Μπλις, η οποία μαζί με τον Ρόλο, το τρίτο μέλος του γκρουπ, ντύνει μουσικά τους στίχους-μανιφέστο του Μάξι, είπε στο «Βήμα» ότι «η μπάντα στην πραγματικότητα είναι το όχημα που χρειάζεται ο Μάξι για να μπορέσει να σκορπίσει τη φιλοσοφία του στον κόσμο. Οι στίχοι του Μάξι μάς αγγίζουν όλους γιατί μιλάνε για όλα αυτά που βασανίζουν κάθε άνθρωπο » συνεχίζει η Σίστερ Μπλις, και αυτό φαίνεται μέσα από τραγούδια όπως το «We come 1», που φανερώνουν την επιθυμία του τραγουδιστή-αφηγητή να δει έναν κόσμο ενωμένο, χωρίς ισχυρούς και αδύναμους. « Μιλούν για τη ζωή, την αγάπη, την απώλεια, τον πόνο, για την ένωσητων ψυχών μας. Και θέλω να πιστεύω ότι εμείς μπορούμε να ενώσουμε τον κόσμο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμά μας, να φυτέψουμε κάτι και να ανθίσει, όχι απλώς να χορεύουμε όλοι μαζί ρυθμικά ».
  • Η αποτυχία της πολιτικής
Τα μηνύματα των στίχων του συγκροτήματος πηγάζουν μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι βρετανοί συμπολίτες τους. Η Σίστερ Μπλις δηλώνει αριστερή και την εξοργίζει που κανένα πολιτικό κόμμα δεν είναι ικανό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στον λαό. Τα βάζει με τους συντηρητικούς και είναι ανήσυχη για το μέλλον της χώρας της, αφού δεν πιστεύει απόλυτα στην κυβέρνηση συνεργασίας: « Κανείς μας δεν ξεχνά τη διαφθορά και τους φόρους που έχουμε αναγκαστείνα πληρώνουμε για να διατηρήσουν τις περιουσίες τους τα μέλη της Βουλής. Γιατί πρέπει να πληρώσω για την τάφρο του κάστρου σου και γιατί πρέπει να έχεις κάστρο στην τελική; Γιατί πρέπει να γίνονται πάντα περικοπές στην κατώτερη οικονομική τάξη; Ποια κυβέρνηση θα μπορέσει να το αλλάξει αυτό; ».
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  
  • Στο Rockwave Festival στη Μαλακάσα, αύριο Τετάρτη 7 Ιουλίου.
  • Πληροφορίες: www. rockwavefestival.gr

No comments: