Saturday, July 10, 2010

Φωνές πολύτροπες, πολύγλωσσες, πολύφωνες


Μεγάλη συναυλία πολυφωνικού τραγουδιού, αύριο, στο Θέατρο Πέτρας
Πολυφωνικός Ομιλος Δερβιτσάνης
Μια βραδιά με αυθεντικά ακούσματα - θαλπωρή για όσους επιμένουν, στις δύσκολες μέρες μας, να ταξιδεύουν στην «άλλη όχθη» της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρεθούν αύριο (12 του Ιούλη, 9.30 μ.μ.), στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη. Ο λόγος για την 11η Μεγάλη Συναυλία Πολυφωνικού Τραγουδιού - είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του Ιούνη και αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας - ένα «γεφύρι» ουσιαστικής πολιτιστικής συνάντησης και δημιουργίας με τη συμμετοχή πολυφωνικών ομίλων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τη Γεωργία. Πιστό στο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας, το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού επιστρέφει και φέτος στο θέατρο όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η μεγάλη γιορτή της λαϊκής πολυφωνίας. Στην ετήσια καθιερωμένη συναυλία του στην Αθήνα σμίγουν και φέτος φωνές πολύτροπες και πολύχρωμες, πολύγλωσσες και πολύφωνες. Φωνές που κομίζουν τόπο, χρόνο, μνήμη, που αντηχούν έρωτες, θανάτους και ξενιτιές. Απέριττες, δωρικές, κατοικημένες από βουνά και ποτάμια, αντάρες και θάλασσες, που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά από την Απειρο Ηπειρο της πολυφωνίας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, τον Καύκασο.
Σε λίγες περιοχές του κόσμου κατάφερε να επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας αυτό το μοναδικό πολιτισμικό είδος, που ονομάζεται Λαϊκή Πολυφωνία. Μέσα από διαφορετικούς δρόμους εξέλιξης και επιρροών τη συναντάμε σε Ηπειρο, Νότιο Αλβανία, Κάτω Ιταλία, Κορσική, Βοσνία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Νότια Πολωνία, Αιθιοπία, Γεωργία, Βόρειο Πακιστάν, νότιους πρόποδες Ιμαλαΐων, Ινδονησία και Ταϊβάν. Η εξάπλωσή της πάντως συνεχίζει να διατηρεί τους απόηχους πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων άλλων εποχών, αναδεικνύοντας την ώσμωση, τις συγγένειες και τις γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους πολιτισμούς γειτονικών λαών σε περιοχές όπου σήμερα τα σύνορα φαντάζουν ανυπέρβλητα. Σπουδαία δείγματα συλλογικής έκφρασης και δημιουργίας, με αρχέγονες ρίζες και υψηλή πολιτισμική αξία, αποτελούν τα πολυφωνικά τραγούδια, που στη χώρα μας άνθισαν ιδιαίτερα στην Ηπειρο. Το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, αναμφίβολα, αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές φόρμες στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, αλλά και στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της Λαϊκής Πολυφωνίας.
Στην αυριανή συναυλιακή βραδιά στο Θέατρο Πέτρας θα συμμετέχουν ορισμένοι από τους καλύτερους εκφραστές του ηπειρώτικου πολυφωνικού τραγουδιού, αλλά και εκείνου που άνθισε σε άλλες γειτονιές του κόσμου. Συγκεκριμένα θα εμφανισθούν: Οι κυράδες της Ανω Δερόπολης, οι πολυφωνικοί όμιλοι της Δερβιτσάνης, της Πολύτσανης, του Χλωμού Ανω Πωγωνίου, ο αντιφωνικός όμιλος και το χορευτικό της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, η κυρα-Ολγα η μοιρολογίστρα από τον Παρακάλαμο, ο βοσκός Ηλίας Κούρος από το Δολό, οι νέοι της «Χαονίας», της Αετόπετρας και του «Πολύφωνου». Και δίπλα στην ηπειρώτικη πολυφωνία οι γυναικείες διφωνίες από την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία, η μελωδική βλάχικη πολυφωνία, οι υπέροχες βουλγάρικες γυναικείες φωνές των «Rodhina», η ακμαία αλβανική πολυφωνία των «Lot Kurbeti», η μελισματική πολυφωνία των «Pesvebi» από τη Γεωργία. Παρόντες, αυθεντικοί ερμηνευτές, οι τελευταίοι εναπομείναντες της παλαιότερης κι αυθεντικότερης μουσικής κληρονομιάς. Και δίπλα τους, οι νέοι ιχνηλάτες που εμπνέονται και συναντώνται στην αλήθεια, τη συλλογικότητα, την αυθεντικότητα της πολυφωνικής έκφρασης.
Η μεγαλύτερη πολυφωνική σύναξη του ταξιδιού του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού θα είναι μια γιορτή εν φωναίς και οργάνοις που σμίγει τις πολύφωνες φωνές με τους πιο όμορφους ηπειρώτικους σκοπούς και χορούς από μια κορυφαία, ατόφια ηπειρώτικη κομπανία. Με το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι να συνοδεύουν, στο τέλος της γιορτής, έναν μεγάλο κυκλωτικό χορό, έναν ηπειρώτικο χορό που, όπως και το πολυφωνικό τραγούδι, θέλει τον κόσμο να ενώνει χέρια, βήματα, ψυχές. Αυτός ο συλλογικός χαρακτήρας της ερμηνείας των ηπειρώτικων πολυφωνικών τραγουδιών, βασισμένος σε συγκεκριμένες, ιστορικά, κοινωνικές δομές και συλλογικές νοοτροπίες, αναγορεύεται σε κυρίαρχο στοιχείο προβολής και επιβίωσης του είδους σε μια εποχή εξατομίκευσης και κατακερματισμού, όπως η σημερινή. Και είναι γεγονός πως αυτή η συλλογικότητα αποτελεί και το βασικό κίνητρο του ενδιαφέροντος για πολλούς νέους ανθρώπους που στρέφονται στο πολυφωνικό τραγούδι αναζητώντας αυθεντικά ακούσματα ψυχής και συλλογική καλλιτεχνική έκφραση. Δίνοντας νέα πνοή σε ένα είδος που, στη δίνη των νέων πολιτιστικών μοντέλων και αλλαγών, έδειχνε να πορεύεται απαρέγκλιτα προς τη δύση του και το μελλοντικό του αφανισμό...
Η συναυλία αποτελεί μια από τις σημαντικές δραστηριότητες της «Απείρου» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, που κορυφώνεται κάθε καλοκαίρι με τις εξαίρετες εκδηλώσεις του στην παραμεθόρια Ηπειρο και όχι μόνο. Η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται στο βιβλιοπωλείο «Πολιτεία» (Ασκληπιού 3) και στη «Λέσχη του Δίσκου» (Ακαδημίας 57). Τιμή προπώλησης 17 ευρώ και πώλησης (στο ταμείο) 20 ευρώ.

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ, ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 11 Ιούλη 2010

No comments: