Friday, July 2, 2010

«Μεγάλες μπάλες φωτιάς» στον Λυκαβηττό

  • Ο 75χρονος «φονιάς» του ροκ-εν-ρολ Τζέρι Λι Λιούις επιστρέφει έπειτα από 20 χρόνια στην Αθήνα για μια ιστορική συναυλία

Το 1976 πυροβόλησε τον μπασίστα του χωρίς να ξέρει ότι το όπλο ήταν γεμάτο μετατρέποντας το πάρτι των 41ων γενεθλίων του σε εφιάλτη, που κατέληξε στο κρατητήριο. Δεν πέρασε πολύς καιρός από το επεισόδιο και έβγαλε και πάλι όπλο, αυτή τη φορά απειλώντας ότι θα σκοτώσει τον Ελβις Πρίσλεϊ επειδή η φρουρά του τελευταίου δεν του επέτρεπε να περάσει την πύλη της Γκρέισλαντ. Πολλά χρόνια πριν από αυτά τα συμβάντα ο Τζέρι Λι Λιούις είχε ήδη αποκτήσει τη φήμη του «κακού παιδιού» της αμερικανικής σόουμπιζ, έχοντας παντρευτεί τη Μάιρα Λιούις, τη δεκατριάχρονη κόρη του εξαδέλφου του, ενώ βρισκόταν σε περιοδεία στην Αγγλία και στη Σκωτία. Η περιοδεία διακόπηκε, ο Λι Λιούις εκδιώθηκε από το Νησί και η υποδοχή του στα πάτρια εδάφη υπήρξε εξίσου επιθετική από τον Τύπο.

Το ψευδώνυμό του είναι «Κiller» (φονιάς). Και παρ΄ ότι ο ίδιος λέει ότι το κουβαλά από πιτσιρίκος, όταν μεγάλωνε στη Βόρεια Λουιζιάνα, δεν θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή του. Αναρωτιέται κανείς αν ο Τζέρι Λι Λιούις είναι περισσότερο γνωστός ως ο ρόκερ των σκανδάλων ή ως ο ερμηνευτής καταπληκτικών κομματιών όπως τα «Whole Lotta Shakin΄ Goin΄ Οn» (η διασκευή του ξεπέρασε σε φήμη το πρωτότυπο της Μπιγκ Μέιμπελ ), «Βreathless», «Ηigh School Confidential» και, βεβαίως, το «Great Βalls Οf Fire»- επιτυχίες που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους του ροκ-εν-ρολ της δεκαετίας του 1950.

Η ζωή του, πάντως, δεν έχει συνοδευτεί μόνο από σκάνδαλα αλλά και από τραγωδίες. Παντρεύτηκε έξι φορές (ο ίδιος δεν μιλά ποτέ για τους γάμους του) και δύο από τα επτά παιδιά του πέθαναν κάτω από τραγικές συνθήκες.

Με τη Σον Στίβενς, την πέμπτη σύζυγό του, παρέμεινε παντρεμένος λιγότερο από τρεις μήνες επειδή...πέθανε.

Την Παρασκευή 23 Ιουλίου στον Λυκαβηττό ο Τζέρι Λι Λιούις υπόσχεται μια ιδιαίτερη βραδιά. Σε αυτή τη συναυλία θα συνοδεύεται από τους Μemphis Βeats, ενώ θα εμφανιστεί και η αδελφή του Λίντα Γκέιλ Λιούις μαζί με τους Some Like Ιt Ηot. Τo γεγονός ότι ο αμερικανός μουσικός δεν έχει τραγουδήσει σε ελληνικό έδαφος εδώ και 20 χρόνια προκαλεί ακόμη περισσότερο την περιέργεια, πόσο μάλλον που σήμερα ο Λι Λιούις οδεύει προς το 75ο έτος της ηλικίας του (στις 29 Σεπτεμβρίου για την ακρίβεια) και η υγεία του είναι ταλαιπωρημένη. «Μπορεί να μην έχω τις δυνάμεις που είχα παλαιότερα», είπε προσφάτως, « όμως η μουσική δεν έπαψε ποτέ να κυλά στις φλέβες μου και αυτή με θρέφει. Παραμένει το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου».

  • Ο «ΚΙLLΕR» ΓΙΑ ΛΕΝΟΝ, ΕΛΒΙΣ ΚΑΙ... ΤΖΕΡΙ ΛΙ
Η πιο παράξενη αντίδραση οπαδού του «Οταν ο Τζον Λένον με είδε για πρώτη φορά μού είπε ότι ήταν φαν και μου φίλησε τα πόδια. Ενιωσα πολύ αμήχανα. Ακόμη νιώθω έτσι όταν το σκέφτομαι».

Η γνώμη του για τους Βeatles «Πρόσθεσαν κάτι νέο στη μουσική, αλλά ποτέ δεν ήταν του γούστου μου».

Οι μνήμες του από τον Ελβις Πρίσλεϊ «Ο Ελβις έχει πεθάνει, αλλά αν τον έβλεπα σήμερα θα του έλεγα “ας παίξουμε μουσική”. Και βάζω στοίχημα ότι θα έπαιζε».

Η γνώμη του για την κινηματογραφική βιογραφία του «Great balls of fire» «Ο Ντένις Κουέιντ έκανε καλή δουλειά, αλλά δεν ήταν... εγώ. Κανείς δεν μπορεί να υποδυθεί τον Τζέρι Λι Λιούις καλύτερα από τον Τζέρι Λι Λιούις. Δεν έχει υπάρξει ακόμη ταινία που να πει την απόλυτη αλήθεια για τον οποιονδήποτε μουσικό» 
  • ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
  • Θέατρο Λυκαβηττού
  • Στις 23 Ιουλίου 
  • Τιμές εισιτηρίων: 35 και 55 ευρώ  
  • Πληροφορίες, τηλ. 210-6465.000, www.musicboxproductions.gr

No comments: