Tuesday, July 13, 2010

«Οι παρεούλες συνεχίζουν να λειτουργούν»

  • ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • Δηµήτρης Ν. Μανιάτης, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ο Χρήστος Νικολόπουλος
Μία οργισµένη επιστολή ήταν η απάντηση του συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου στη γνωµοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συµβουλίου και της αρµόδιας επιτροπής του υπουργείου Πολιτισµού και Τουρισµού – της 7ης Ιουλίου – που δεν ενέκριναν συναυλία για τα 45 χρόνια της καριέρας του στο Ηρώδειο (µε τη συµµετοχή του Πασχάλη Τερζή, του Μανώλη Λιδάκη και τη Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ µε µαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό).

«Δεν θέλω να κρίνω τις αποφάσεις του ΚΑΣ, απλώς εκφράζω τη θλίψη και αν θέλετε την απορία µου, ποιοι ήταν οι πραγµατικοί λόγοι που οδήγησαν την άρνηση αυτής της συναυλίας, γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι πίσω από αυτή την απαράδεκτη απόφαση, υπάρχει µια επιθετική - απαξιωτική αντιµετώπιση του λαϊκού τραγουδιού», αναφέρει σε επιστολή του ο συνθέτης.

Σε επικοινωνία που είχαν «ΤΑ ΝΕΑ» µαζί του δήλωσε οργισµένος: «Σαφέστατα οι επιτροπές αυτές δεν έχουν καµία σχέση µε το λαϊκό αλλά και µε το ελληνικό τραγούδι, το οποίο πάντα το σνόµπαραν. Η ιστορία έδειξε ότι υπάρχει µια εµπάθεια όχι στο πρόσωπό µου αλλά στο λαϊκό τραγούδι».

Ο συνθέτης – που φέτος κλείνει 45 χρόνια στο τραγούδι – συνεχίζει µε µοµφές κατά της κυβέρνησης, στην επιστολή του: «Λυπάµαι που δεν δίνουν τη χαρά σε µένα αλλά και στο κοινό να ακουστούν τα τραγούδια µου από δύο µεγάλες λαϊκές φωνές, τον Πασχάλη Τερζή και τον Μανώλη Λιδάκη. Το συµπέρασµά µου είναι ότι οι παρεούλες και µε το νέο ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να λειτουργούν και να µεγαλουργούν».

Ο Χρήστος Νικολόπουλος πρόσθεσε µιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Δυστυχώς οι παρεούλες λειτουργούν. Αν ήταν να προστατέψουν τα µάρµαρα γιατί έδωσαν το Ωδείο σε άλλους;». Και διευκρίνισε πως η αίτηση για συναυλία είχε γίνει στις αρχές Απριλίου ενώ οι διαβεβαιώσεις για σεβασµό στον χώρο – όσον αφορά τις ηχητικές και φωτιστικές εγκαταστάσεις – είχαν δοθεί από τον ίδιο και την εταιρεία παραγωγής που τον εκπροσωπεί.

«Ο εµπαιγµός είναι πως µας προτείνουν να πάµε στο Θέατρο Λυκαβηττού ενώ το πρόγραµµα εκεί είναι κλεισµένο πολύ πριν», πρόσθεσε ο λαϊκός συνθέτης. «Συγχαρητήρια, κύριε υπουργέ του Πολιτισµού, για το έργο και τις επιλογές σας», καταλήγει ο συνθέτης στην επιστολή του και επισηµαίνει µιλώντας στα «ΝΕΑ»: «Εχει ένα χρώµα ειρωνείας, αλλά όταν µας αντιµετωπίζουνε σαν περίεργους καλλιτέχνες τι να κάνω;».

No comments: