Friday, June 18, 2010

Η Βαρκελώνη στους ρυθμούς του Primavera


Το Φεστιβάλ έκλεισε τα 10 του χρόνια

  • Του Σπυρου Γιαννακοπουλου, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 18 Iουνίου 2010
ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Το Primavera Sound Festival, το σπουδαιότερο μουσικό φεστιβάλ της Ισπανίας, και ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, έκλεισε πριν από λίγες ημέρες τα 10 χρόνια ύπαρξης. Περισσότερα από 100.000 εισιτήρια κόπηκαν, ολόκληρη η καταλανική πρωτεύουσα έζησε στους ρυθμούς του και χιλιάδες ξένοι επισκέπτες βρέθηκαν στις σκηνές του. Ανάμεσά τους εκατοντάδες Ελληνες. Οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες του φεστιβάλ είναι Ελληνες. Από το 2001 μέχρι σήμερα το Primavera έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Εγινε τριήμερο και άλλαξε τοποθεσία. Μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Βαρκελώνης, στο Park De Forum, ένα εξαιρετικό περιβάλλον κατάλληλο για τη φιλοξενία πλήθος κόσμου, με χτιστά αμφιθέατρα, τεράστιες σκηνές, εύκολη πρόσβαση με μετρό ή λεωφορεία και φόντο τη θάλασσα. Από το Primavera τα τελευταία 10 χρόνια έχει περάσει όλη η αφρόκρεμα της σύγχρονης μουσικής, καθώς και μεγάλοι θρύλοι ή και συγκροτήματα που έπειτα από μια καλή εμφάνιση στο φεστιβάλ ξεχώρισαν και έκαναν τη δική τους πορεία.
Το ATP, βρετανικό φεστιβάλ που προσεγγίζει με λεπτότητα τη μουσική και ουδεμία σχέση έχει με τα open air φεστιβάλ μεθυσμένων ακροτήτων, εντυπωσιάστηκε όταν επισκέφτηκε το Primavera. Πλέον το ATP θεωρεί το Primavera αδερφικό φεστιβάλ και συμμετέχει ενεργά στη διοργάνωσή του με δικό του stage. Τη δική του σκηνή έχουν επίσης τα περιοδικά VICE και Pitchfork με το τελευταίο να προσθέτει τις δικές του indie/alternative πινελιές.
Εφτά σκηνέςΤο φεστιβάλ φέτος μέτρησε εφτά σκηνές και αμέτρητες ώρες μουσικής από περίπου 200 συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Δεν ήξερες τι να επιλέξεις. Ξεχώρισαν οι XX, μπάντα ανερχόμενη που μάζεψαν χιλιάδες κόσμου και καταχειροκροτήθηκαν για την ατμοσφαιρική τους ποπ. Οι The Fall, Pavement, Wilco, Pixies είχαν την τιμητική τους και οι Pet Shop Boys έκαναν το δικό τους χορευτικό πάρτι. Οι Beach Boys απέδειξαν γιατί θεωρούνται ανερχόμενοι σ’ ένα νυχτερινό live με το γεμάτο φεγγάρι να ανατέλλει πίσω από τη σκηνή και να συμπληρώνει την dream pop αισθητική τους. Ο Panda Bear, μέλος των Αnimal Collective, ταξίδεψε τον κόσμο που παρευρέθη στη σκηνή του σε ambient μονοπάτια. Ο Les Savy Vaf επιδόθηκε σε ατελείωτο crowd surfing μέχρι που του χάλασε το καλώδιο από το μικρόφωνο και οι Cocorosie με άρπα και human beat box παρουσίασαν τη νέα τους δουλειά. Florence and the Machine και Grizzly Bear κέρδισαν το κοινό, ενώ τις νύχτες οι DJ μας πήγαιναν ώς το πρωί μιξάροντας τα πάντα. Πίσω στην Αθήνα αναζητήσαμε στο youtube τα όσα ζήσαμε για να επιβεβαιώσουμε τους εαυτούς μας και ίσως για να πειστούμε ότι δεν τα φανταστήκαμε. Ηδη περιμένουμε το Primavera του 11. Ηδη τζογάρουμε για το νέο line up.

No comments: