Wednesday, June 23, 2010

Πικνίκ µε τον Μότσαρτ

  • 3.700 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΕΚΛΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  
Το γκαζόν του Κήπου του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών... εξαφανίστηκε, όταν 3.700 άνθρωποι κάθησαν στο γρασίδι – ή ξάπλωσαν – για να απολαύσουν τον Ρικάρντο Μούτι να διευθύνει τη Φιλαρµονική Ορχήστρα της Βιέννης. Ανδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και παιδιά, που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για τη συναυλία, είχαν εναλλακτική λύση. Και µάλιστα µε είσοδο δωρεάν. Δύο γιγαντοοθόνες στήθηκαν στον ολάνθιστο κήπο όπου προβλήθηκε η χθεσινή συναυλία σε απευθείας αναµετάδοση από την αίθουσα «Χρήστος Λαµπράκης», στην οποία βρίσκονταν 2.000 θεατές.

Μία ώρα πριν από το µουσικό αυτό γεγονός, στις 20.00’, ο κόσµος κατέφθανε στον κήπο για να πιάσει µια θέση κοντά στις οθόνες. Καθισµένοι στο γρασίδι, σε καρεκλάκια που είχαν φέρει από το σπίτι ή σε πεζούλια, µε κοστούµι ή µε αθλητική φόρµα, ακόµη και µε καροτσάκια µε µωρά, οι άνθρωποι που πήγαν στη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου ένιωθαν «σαν να είναι σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ». Πικνίκ µετά µουσικής µε αναψυκτικά, κρασί και σάντουιτς έκαναν οι Αθηναίοι – αλλά και τουρίστες που είχαν ενηµερωθεί για το γεγονός µέσω Ιντερνετ.

Τα παιδιά βρήκαν κατάλληλο χώρο για να παίξουν, οι νέοι έναν εναλλακτικό τρόπο διασκέδασης και ο γυναικείος πληθυσµός... έναν τρόπο να εκδικηθεί τον ανδρικό που προτίµησε να παρακολουθήσει τον αγώνα Ελλάδα - Αργεντινή. «Με ρώτησε τι θα κάνω απόψε που εκείνος θα καθήσει µε φίλους να δει τον αγώνα. Τι του απάντησα;

Θα πάω στο Μέγαρο µε τις φίλες µου», έλεγε µια νεαρή κοπέλα στο κινητό καθώς ανέβαινε το µονοπάτι για τις γιγαντοοθόνες.

Το χειροκρότηµα γέµισε τον Κήπο όταν στη σκηνή ανέβηκε η Φιλαρµονική και ο διάσηµος ιταλός αρχιµουσικός. Μετά επικράτησε η απόλυτη ησυχία. Σαν να βρισκόταν µέσα στην αίθουσα, ο κόσµος παρακολουθούσε µε προσήλωση τη συναυλία µε έργα των Μότσαρτ, Σούµπερτ και Τσαϊκόφσκι. «Είναι ιεροσυλία αυτό που κάνετε. Σας παρακαλώ, λίγη ησυχία», είπε µια κυρία στη διπλανή παρέα που γελούσε δυνατά. Το µονοπάτι ήταν γεµάτο µε κόσµο που ανέβαινε στον κήπο – κανείς δεν έφευγε.
  • Της Δάφνης Κοντοδήµα, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

No comments: