Thursday, June 10, 2010

Ολος ο «Kosmos» μια συναυλία

  • ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΡΥΘΜΟ
Εννιά χρόνια ερτζιανής ζωής συμπλήρωσε ο «Kosmos» (93,6 FM), ο ραδιοσταθμός της ΕΡΑ, που είχε τα αντανακλαστικά πρώτος να δώσει χώρο στη ραδιοφωνική μπάντα για τη world music.
Οι μισοί είναι καθηλωμένοι σ' αναπηρικά καροτσάκια. Κι όμως η κονγκολέζικη μπάντα των Staff Benda Bilili, συνδυάζοντας rhythm'n' blues και reggae εκπέμπει ενέργεια μεγατόνων
  • Μετά την «εγκαθίδρυσή» του στα ραδιοκύματα, ο σταθμός αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία On Stage να κάνει κι ένα φεστιβάλ, ώστε να δούμε και live μερικά από τα συγκροτήματα, τους δημιουργούς που γνωρίσαμε από τις μεταδόσεις του. Η αρχή έγινε πέρυσι... Φέτος, το Kosmos Festival καταλαμβάνει αυτό το Σαββατοκύριακο το Θέατρο των Βράχων (Φεστιβάλ Βύρωνα) και προτείνει την πρώτη μέρα τούς The Specials, Dub.Inc. και Staff Benda Bilili και την επομένη τους Ojos de Brujo, Shantel, Amparo Sanchez και The Smokey Bandits. Τη σκυτάλη παίρνουν πρώτοι το Σάββατο, οι Staff Benda Bilili, μια κονγκολέζικη μπάντα, με εκπληκτικούς μουσικούς, που ζουν ακόμα περιθωριοποιημένοι στην Κινσάσα, παρ' ότι όσοι αγαπούν τη world music τούς έχουν ανακαλύψει εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον. Δεν πρόκειται για κοινές περιπτώσεις. Οι τέσσερις είναι παραπληγικοί, καθηλωμένοι σ' αναπηρικά καροτσάκια, ο πέμπτος ένας πιτσιρίκος του δρόμου, που τον υιοθέτησε η μπάντα, και οι υπόλοιποι περιστασιακοί μουσικοί, που παίζουν συνήθως στο ζωολογικό κήπο της πόλης τους αυτοσχεδιαστικά κι αυθόρμητα, ανακατεύοντας μ' έναν δικό τους υπέροχο τρόπο το rhythm'n'blues και τη reggae.
  • Η reggae-dub μπάντα των Dub Inc. από το γαλλικό Σεντ Ετιέν, η οποία έκανε μια εκρηκτική εμφάνιση στο περσινό φεστιβάλ, ξανάρχεται φέτος για να παίξει ένα δυνατό κράμα από ρέγκε, νταμπ, σκα, ραπ και χιπ-χοπ, με επιρροές από τη βορειοαφρικανική κουλτούρα. 
  • Την πρώτη βραδιά κλείνει το μεγαλύτερο όνομα της διοργάνωσης οι Specials, πρώην Automatics (Jerry Dammers, Terry Hall, Lynval Golding) της δεκαετίας του '70, όταν από τα κλαμπ του Coventry, ξεσήκωναν τον κόσμο, παίζοντας ό,τι τους χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα: «Πολύ χορευτικό ska και rocksteady ρυθμούς με όλη την ενέργεια της πανκ». Εκείνη την εποχή κυκλοφόρησαν τα καλύτερα άλμπουμ τους και, συγκρότημα με κοινωνικοπολιτικές διαθέσεις, συμμετείχαν και στο κίνημα του «Rock Against Racism» ως μία μπάντα με λευκούς και μαύρους μουσικούς. Περνώντας από τότε διάφορες φάσεις, ξαναβρέθηκαν μαζί ως είχαν το 2008. 
  • Την Κυριακή, καμία σύσταση δεν χρειάζεται η κολεκτίβα μουσικών, γκραφιτάδων, ακροβατών απ' τη Βαρκελώνη, Ojos de Brujo. Εχουν ξανάρθει στην Ελλάδα κι έχουν επηρεάσει κι αρκετούς δικούς μας μουσικούς με τον ακαταμάχητο χορευτικό τους ρυθμό, που δανείζεται στοιχεία απ' το φλαμένκο, τη ρούμπα καταλάνα και το αφρο-κουβανέζικο και τα «προβάλλει» στο δικό τους χιπ-χοπ. 
  • Την ίδια μέρα θα προηγηθεί ο Shantel, ο Γερμανός παραγωγός, dj και μουσικός Στέφαν Χάντελ δηλαδή, που με το εξοπλισμένο με χάλκινα, κρουστά και παραδοσιακά όργανα γκρουπ του, Bucovina Club Orkestar, ειδικεύονται στο βαλκανικό beat. Η Amparo Sanchez, φίλη και συνεργάτρια των Calexico και του Μανού Τσάο, ακτιβίστρια υπέρ των Ζαπατίστας και των Τσιάπας, με καταγωγή από τη Γρανάδα, έρχεται για μια σκηνική περφόρμανς γεμάτη ένταση, ψυχή και ήχους που παντρεύουν τη ροκ με το φλαμένκο, τη ρέγκε, το αφρο-κουμπαν, την νταμπ και την ελεκτρόνικα. 
  • Η μοναδική ελληνική συμμετοχή στο Kosmos Festival είναι μια 14μελής μπάντα, που βαφτίστηκε Smokey Bandits. Επηρεασμένη από τα σάουντρακ ταινιών του Ταραντίνο, του Ντάνι Μπόιλ ή του Αλμοδόβαρ και συγκροτήματα όπως οι Gotan Project κι οι Calexico, ανακατεύει δημιουργικά αυτά τα στοιχεία με την ελληνική και τη βαλκανική παράδοση. 
  • Info: Το εισιτήριο για μία από τις δύο μέρες του Kosmos Festival κοστίζει 40 ευρώ αν το προαγοράσετε και 45 ευρώ τη μέρα της συναυλίας. Για το διήμερο στοιχίζει 65 ευρώ. Προπώληση στο Δημαρχείο Βύρωνα, καθώς και στα δισκοπωλεία «Metropolis» και «Salina». Επίσης στην Ticket Services (Πανεπιστημίου 39, στοά Πεσμαζόγλου) ή στα www.ticketservices.gr και www.i-ticket.gr, ή στο τηλέφωνο 801-11-60000.

No comments: