Thursday, June 17, 2010

Δύο μουσικοί «συνομιλούν»

  • Οι Heinz Sauer και Michael Wollny στο Ινστιτούτο Γκαίτε
  • Ενα από τα πιο δημοφιλή ντουέτα της σύγχρονης γερμανικής τζαζ, το δίδυμο των Heinz Sauer και Michael Wollny, θα δώσει το στίγμα του την ερχόμενη εβδομάδα για μια μοναδική βραδιά (23/6) στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Γκαίτε.
Σαράντα έξι χρόνια χωρίζουν ηλικιακά τους δύο ιδιόρρυθμους καλλιτέχνες, μουσικά όμως δεν θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Ο σαξοφωνίστας Heinz Sauer, μία από τις πιο μεγάλες, καθοριστικές φυσιογνωμίες της μεταπολεμικής τζαζ στη Δυτική Γερμανία και ο νεαρός Michael Wollny, η μεγάλη ανακάλυψη της νέας γενιάς τζαζ στη Γερμανία το 2005. Γεννημένοι το 1932 και το 1978 αντιστοίχως.
Ο ένας μεγάλωσε με την τζαζ ως έκφραση ενός νέου ξεκινήματος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το δικτατορικό καθεστώς στη Γερμανία. Ο άλλος είναι γόνος της εποχής του στυλιστικού πλουραλισμού, όπου τα πάντα επιτρέπονται στη μουσική και όπου τα μουσικά σύμβολα ιριδίζουν ποικιλόμορφα. Ομως, όταν παίζουν μαζί, νιώθουμε αμέσως τους ισχυρούς συγγενικούς δεσμούς του πνεύματος και του ταμπεραμέντου τους. Δύο καλλιτέχνες σε μια σύμπραξη που καθορίζεται από ευαισθησία κι από ένα αυτί πάντα ανοιχτό για τον άλλον έτσι που οι ατομικές διαστάσεις να υπογραμμίζονται και να προβάλλονται με μεγαλύτερη καθαρότητα και ένταση. Αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους μοιάζει περισσότερο μ’ αυτό που συμβαίνει μεταξύ δύο συνομιλητών με σπινθηροβόλο πνεύμα: οι διάλογοί τους δεν είναι ποτέ ανιαροί, σε καμιά περίπτωση για τους ίδιους κι ακόμη λιγότερο για τους ακροατές.
Κάτι ακόμη... Μετά τη συναυλία των Heinz Sauer και Michael Wollny θα ακολουθήσει open air πάρτι με απευθείας μετάδοση του ποδοσφαιρικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γκάνας - Γερμανίας.
  • Εναρξη 8.30 μ. μ., Ομήρου 14 - 16.

No comments: