Friday, June 18, 2010

«Μουσικά Παιχνίδια» σε ένα ρομαντικό κήπο της Αθήνας

  • Νικος Bατοπουλος, Η Καθημερινή, Παρασκευή, 18 Iουνίου 2010
Ολο και μεγαλύτερο σεβασμό μού προκαλούν οι «μικροί» χώροι της Αθήνας, που με μεγάλες δυσκολίες προσπαθούν να δώσουν φυσιογνωμία σε αυτήν την άχαρη πόλη. Η Αθήνα έχει το Φεστιβάλ της, έχει το Μέγαρο, αλλά αυτό που δίνει βάθος σε μία πόλη είναι τα πολλά και τα σκόρπια, το άθροισμα των οποίων κάνει το μεγάλο και το ουσιαστικό.
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, βασισμένο στη συλλογή του Φοίβου Ανωγειανάκη και στεγασμένο στο θαυμάσιο αρχοντικό Λασσάνη κοντά στους Αέρηδες στην Πλάκα, είναι μία όαση γαλήνης και πολιτισμού. Ο ολόδροσος κήπος του έχει φιλοξενήσει πολλές όμορφες εκδηλώσεις και πολύ σύντομα, από την ερχόμενη εβδομάδα (24 Ιουνίου, 29 Ιουνίου και 2 Ιουλίου) θα φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό κύκλο συναυλιών με γενικό τίτλο «Μουσικά Παιχνίδια» και είσοδο μόνο 10 έως 15 ευρώ.
  • Ατμόσφαιρα
Εχει κάτι πολύ οικείο ο αθηναϊκός αυτός χώρος. Είναι σαν μια αγκαλιά. Στις 16 Μαΐου, πριν από ένα μήνα, Κυριακή μεσημέρι ήμουν κοντά στους Αέρηδες, όταν μουσικές έφτασαν στ' αυτιά μου. Τις ακολούθησα, με οδήγησαν στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, δρασκέλισα την πόρτα και βρέθηκα σε μία υπέροχη κατάσταση. Θαυμάσιες μουσικές (Χατζιδάκις κ. ά.), συμπαθέστατοι καλλιτέχνες και ευχάριστα ξαφνιασμένοι τουρίστες (που είχαν αντιδράσει όπως κι εγώ) έφτιαχναν μία ατμόσφαιρα που δεν μπόρεσα να ξεχάσω.
Ηταν μεσημέρι και ο ήλιος ψηλά, αλλά τώρα, ο νέος κύκλος των εκδηλώσεων θα είναι βράδυ, με το φεγγάρι να ανεβαίνει όσο θα προχωρούν οι μουσικές. Τα «Μουσικά Παιχνίδια» στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων έχουν ένα εύρημα. Γράφεις σε ένα χαρτάκι μια μικρή ιστορία σε σχέση με το θέμα της βραδιάς, το ρίχνεις σε ένα μεγάλο κουτί και φεύγοντας παίρνεις ένα από τα χαρτάκια και διαβάζεις ένα «μυστικό». Είναι ένα παιχνίδι, που όμως χτίζει ένα κλίμα συντροφιάς. Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, προσεχώς σε αυτόν τον ρομαντικό κήπο της Αθήνας;
Η αρχή γίνεται στις 24 Ιουνίου (ώρα 20.30) με το μουσικό σύνολο Guitarte από τη Μασσαλία (γενική είσοδος: 10 ευρώ). Μπαχ και Χατζιδάκις από οκτώ μουσικούς, δύο ποιητές, τρεις ηθοποιούς, ένα ζωγράφο, τρεις τεχνικούς εικόνας και ήχου και ένα καραγκιοζοπαίκτη. Στις 29 Ιουνίου (ώρα 20.30) έχουμε μουσική από την Πορτογαλία. Τραγουδάει η Andre Maia και μαζί της, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο) και η Εφη Ζαϊτίδου Ικανονάκι, ακορντεόν, κρουστά). Ελληνο-πορτογαλική σύμπραξη (10 ευρώ είσοδος). Και στις 2 Ιουλίου (ώρα 20.30), γεύση από Ανδαλουσία και φλαμένκο με τη φωνή της Antonia Nogaredo. Χορευτικά την πλαισιώνουν οι Ronda al Alba (είσοδος 15 ευρώ και μειωμένο 10 ευρώ).
  • Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων. Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα. 24, 29/ 6 και 2/7. Πληροφορίες www. instruments-museum. gr και www. specnsarts. gr

No comments: