Wednesday, June 23, 2010

Περίπατοι στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη

Στης Σύρας τα στενά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο Μάρκος Βαμβακάρης, πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον πατριάρχη του ρεμπέτικου, με τίτλο «Στις γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη». Δεκατρία χρόνια περιδιάβαζε σε αυτές τις γειτονιές ο Μάρκος, προτού μπαρκάρει για τον Πειραιά, πιάσει στα χέρια του το μπουζούκι και γράψει με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του όχι μόνο στο ελληνικό τραγούδι αλλά και στον ελληνικό πολιτισμό. Οι εκδηλώσεις, που αρχίζουν σήμερα και ολοκληρώνονται τον Αύγουστο, στόχο έχουν να παρουσιάσουν το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη αλλά και να φέρουν το κοινό σε επαφή με μια σειρά πολιτιστικά δρώμενα που θα ζωντανέψουν τον οικισμό της Ανω Σύρου. Εκτός από συναυλίες σχεδόν όλων των ειδών, θα πραγματοποιηθούν κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις, αφηγήσεις παραμυθιών, ποιητικές βραδιές, οργανωμένοι περίπατοι στην Ανω Σύρα, εκθέσεις κ.ο.κ. Οπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των εκδηλώσεων «Οι γειτονιές του Μάρκου Βαμβακάρη» κ. Θέμης Ροδαμίτης, «παραστάσεις και θεάματα σε πρώτη προβολή, νέες προτάσεις που αγκαλιάζουν μικρούς και μεγάλους, σε ένα ειδικά σχεδιασμένο πλαίσιο, που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα στοιχεία της κάθε βραδιάς».

«Τα παιδιά ανοίγουν τη γιορτή...» είναι ο τίτλος της εναρκτήριας εκδήλωσης (σήμερα), όπου το Εργαστήρι Λαϊκής Μουσικής της Σύρου, υπό τη διεύθυνση του Αρίστου Βαμβακούση, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στους συνθέτες και στους οργανοπαίκτες του μπουζουκιού του ρεμπέτικου τραγουδιού, και εξαμελής ρεμπέτικη κομπανία ρεμπέτικα τραγούδια του Μάρκου και του Μπάτη. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, βραδιά τσαμπούνας (2/7), συναυλία τζαζ αυτοσχεδιασμού με τους Νίκο Τουλιάτο στα κρουστά, Σιμόνε Μοντζέλι, επίσης στα κρουστά, και Ντέιβιντ Λιντς στο σαξόφωνο (4/7), αφήγηση παραμυθιού από τη Γεωργία Ματσούκα (7/7), ενώ η Μάρθα Μαυροειδή στο λαούτο και το κουαρτέτο της Ορχήστρας των Χρωμάτων θα παρουσιάσουν τρία έργα του Γιώργου Κουμεντάκη (9/7). Ο Πορτογάλος Αντρε Μάια θα τραγουδήσει fados, η Ειρήνη Δασκαλάκη τάνγκο και οι δύο μαζί ρεμπέτικα (14/7), ενώ ο Τίτος Πατρίκιος θα διαβάσει ποιήματά του (20/7). Ο Ψαραντώνης θα δώσει συναυλία (31/7), ενώ ο Μιχάλης Σιγανίδης και οι Φίλοι του Μίλτου Σαχτούρη θα παρουσιάσουν μια βραδιά μουσικής και ποίησης (4/8).

ΙΝFΟ
Πληροφορίες στον Δήμο Ανω Σύρου, τηλεφωνικό κέντρο 22813 60900 και στις ηλεκτρονικές σελίδες http://www. anosyros. gr http://festival-anosyros. blogspot.com.

No comments: