Friday, June 11, 2010

Ερχεται κάτι πολύ σκοτεινό...

 Το βράδυ της Δευτέρας θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα 
Μερκούρη» ο Διονύσης Σαββόπουλος

Το βράδυ της Δευτέρας θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» ο Διονύσης Σαββόπουλος

Πριν πάει στους «Βράχους» με το «Περιβόλι του Τρελού», μιλά για την κρίση, τη Γάζα και τονίζει: Να μη χάσουμε την αξιοπρέπειά μας

Επειτα από μια πλούσια καλλιτεχνικά άνοιξη, ο Διονύσης Σαββόπουλος ετοιμάζεται για ένα επίσης δημιουργικό καλοκαίρι. Ο τραγουδοποιός θα πραγματοποιήσει μια σειρά συναυλιών σε διάφορες ελληνικές πόλεις, αρχής γενομένης από την Αθήνα και το Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» του Βύρωνα όπου θα εμφανιστεί το βράδυ της Δευτέρας.

Εκεί θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Το Περιβόλι του Τρελού», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από λίγο καιρό, με μεγάλη επιτυχία στο «Παλλάς». «Παρουσιάζουμε το «Περιβόλι του Τρελού» σε συνθήκες υπαίθρου και ταξιδιού που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι στη σκηνή ή οι ίδιες τεχνικές δυνατότητες», μας εξηγεί ο Διονύσης Σαββόπουλος. Οσο για τους προσκεκλημένους - καλλιτέχνες οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην παράσταση; «Τα ονόματα των προσκεκλημένων δεν ανακοινώνονται σκοπίμως γιατί στόχος μας δεν είναι να λειτουργήσουν ως κράχτες που θα μαζέψουν κόσμο, αλλά ως μια έκπληξη που θα αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της παράστασης», ξεκαθαρίζει ο ίδιος.
  • «Με ιδιαίτερη τιμή»
Ο τίτλος της συναυλίας στον Βύρωνα είναι «Μια βραδιά με ιδιαίτερη τιμή» και αναφέρεται στην προσιτή τιμή των εισιτηρίων, καθώς η γενική είσοδος θα κοστίζει 15 ευρώ και το φοιτητικό εισιτήριο 10 ευρώ: «Δεν πιστεύω ότι με αυτό θα καταφέρω να αλλάξω κάτι, αλλά θέλω να δείξω πως με νοιάζει και με αφορά όλη αυτή η δύσκολη συγκυρία που περνά ο κόσμος», υπογραμμίζει ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Ως πολίτης αυτής της χώρας η οποία διανύει μια πολύ δύσκολη περίοδο, ο Διονύσης Σαββόπουλος ανησυχεί, σκέπτεται, φοβάται, συμβουλεύει... «Ερχεται κάτι πολύ σκοτεινό στη χώρα μας. Αυτό που έχει όμως τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση.
Συχνά, σε τέτοιες δύσκολες περιόδους, ο άνθρωπος κλείνεται στον εαυτό του. Αυτό, λοιπόν, δεν πρέπει να συμβεί σε καμία περίπτωση. Εάν κλειστούμε στον εαυτό μας και χάσουμε την επικοινωνία με τον άλλον, θα διαλυθούμε, θα διαλυθεί η Ελλάδα. Για ένα πράγμα πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε: να μη χάσουμε ο ένας τον άλλον, να μη χάσουμε την αξιοπρέπειά μας, να μπορούμε να κοιτάμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, χωρίς ντροπή...».
Ο τραγουδοποιός σχολίασε και όσα συνέβησαν πρόσφατα στη Γάζα: «Είναι απίστευτο πως το Ισραήλ, που κάποτε υπέστη το ολοκαύτωμα, δείχνει ικανό να μπορεί επαναλάβει κάτι τέτοιο εις βάρος άλλων λαών. Δεν δέχομαι ότι οι κυβερνήσεις εκπροσωπούν τον λαό. Πρέπει να δημιουργηθούν δύο κράτη με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».
  • Με τριάντα τραγούδια
Το βράδυ της Δευτέρας, λοιπόν, ο Διονύσης Σαββόπουλος, μαζί με τους μουσικούς του και τους φίλους του, θα μοιραστεί με το κοινό, κάτω από τον καλοκαιρινό ουρανό, τις αγαπημένες μουσικές ιστορίες του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τριάντα συνολικά τραγούδια, από το «Το Φορτηγό», «Το Περιβόλι του Τρελού» αλλά και κομμάτια που έγραψε εκείνη την περίοδο, δεν ηχογραφήθηκαν όμως, καθώς «κόπηκαν» από τη λογοκρισία. Τέτοια τραγούδια ήταν «Η Δημοσθένους Λέξις», «Ολαρία Ολαρά», «Η Παράγκα», «Η Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ», «Η Αμνηστία 64» και κάποια άλλα τραγούδια τα οποία ηχογραφήθηκαν αρκετά αργότερα. Στόχος της βραδιάς είναι καλλιτέχνες και κοινό να γίνουν ένα, έτσι όπως γίνεται πάντα στις συναυλίες του Σαββόπουλου.
  • Μόνο μία συναυλία στην ΑθήναΗ συναυλία στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» θα είναι η μοναδική που θα δώσει ο Διονύσης Σαββόπουλος στην Αθήνα, το φετινό καλοκαίρι.
Αναστασία Κουκά, ΕΘΝΟΣ, 11/6/2010

No comments: