Wednesday, April 14, 2010

«Το λυρικό τραγούδι είναι πρωταθλητισμός»

Ενα νέο όνομα στον χώρο του λυρικού τραγουδιού είναι η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσσου. Το Σάββατο βράδυ θα τραγουδήσει στο πλευρό του Χοσέ Κούρα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης»).

Δεν  είναι η πρώτη φορά που συναντιέται με τον Χοσέ Κούρα. Λίγα χρόνια πριν  είχε παρακολουθήσει ένα master class του που την άφησε ενθουσιασμένη

Δεν είναι η πρώτη φορά που συναντιέται με τον Χοσέ Κούρα. Λίγα χρόνια πριν είχε παρακολουθήσει ένα master class του που την άφησε ενθουσιασμένη

Η συνεργασία με τον διεθνούς φήμης τενόρο ήταν ένα ανέλπιστο δώρο για τη νεαρή μέτζο σοπράνο που κάνει τα πρώτα βήματα της καριέρας από την έδρα της -τα τελευταία δύο χρόνια- τη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας και την εκεί Ακαδημία Μουσικής.

Υπότροφος «Μαρία Κάλλας», καθώς και του Ιδρύματος «Α. Ωνάση», σπούδασε για τρία χρόνια στη Βασιλική Μουσική Ακαδημία του Λονδίνου, ενώ έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Isabel Jay Memorial Prize for Opera. Εχει συνεργαστεί με ορχήστρες διεθνούς φήμης και το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό...

«Δέος» είναι η λέξη που περιγράφει τα συναισθήματά της για τη συναυλία του Σαββάτου. «Και λιγάκι φόβος, λίγο άγχος και πολύς ενθουσιασμός. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα master class του στο Λονδίνο και είχα διαπιστώσει πόσο καταπληκτικός είναι», μας λέει λίγες ώρες μετά την άφιξή της στην Αθήνα. Μπορεί η μουσική να ήταν για την Κατερίνα Ρούσσου από πολύ νωρίς μέρος της καθημερινότητάς της -3 ετών ξεκίνησε βιολί και αργότερα πιάνο-, δεν βρισκόταν όμως πάντοτε σε πρώτο πλάνο.

Μεγαλωμένη ώς τα 11 στο Μόντρεαλ, σπούδασε στο Πολυτεχνείο και είναι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός. Εργάστηκε μάλιστα για ένα χρόνο σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Η καρδιά της όμως ήταν αλλού. «Με στήριξε τότε πολύ η δασκάλα μου στο Ωδείο Αθηνών, η Ιουλία Τρούσσα. Πίστεψε στο ταλέντο μου και με παρότρυνε να το ακολουθήσω μέχρι τέλους».

Ακόμη θυμάται με συγκίνηση τη μέρα που έτρεμε ανοίγοντας τον φάκελο με τη θετική απάντηση από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου. «Μου άνοιξε έναν ολόκληρο κόσμο», λέει. «Εκεί διαμορφώθηκα ως μουσικός. Ελαβα πολλή, συγκεντρωμένη πληροφορία που με τον καιρό ωριμάζει μέσα μου και μου φαίνεται όλο και πιο χρήσιμη. Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και η Ακαδημία πολύ οργανωμένη. Κάναμε από μαθήματα κινησιολογίας και υποκριτικής μέχρι ξένες γλώσσες και διαφορετικό μάθημα για το κάθε είδος τραγουδιού, γαλλικό, γερμανικό κτλ.».

Λείπει μια Μουσική Ακαδημία

Με αυστηρά πειθαρχημένο πρόγραμμα και πολλές ώρες μελέτης («συχνά έμενα στην Ακαδημία από τις 9 το πρωί ώς τις 9 το βράδυ», λέει) κατάφερε να καλύψει τις γνώσεις που της έλειπαν. «Δυστυχώς στην Ελλάδα το κενό των μουσικών σπουδών είναι τεράστιο. Οσο καλό κι αν είναι το Ωδείο Αθηνών, δεν υπάρχει μια Μουσική Ακαδημία».

Επόμενος σταθμός που ξεχωρίζει στη διαδρομή της ήταν η Σλοβένα δασκάλα της, Αλένκα Ντερνάτς- Μπούντα. «Είναι ο μέντοράς μου και είναι πάντα δίπλα μου. Εξαιρετική ως άνθρωπος, ως δασκάλα, ως μουσικός, με εμπνέει διαρκώς».

Η ήσυχη και παγωμένη τον περισσότερο χρόνο πόλη της Λιουμπλιάνας είναι έτσι κι αλλιώς από μόνη της ένα περιβάλλον που ευνοεί τη συγκέντρωση. Τελειομανής και αυστηρή με τον εαυτό της, η Κατερίνα Ρούσσου δεν σταματά να μελετά σκληρά. Το πρόγραμμά της δεν διαφέρει πολύ από αυτό μιας πρωταθλήτριας. «Γυμνάζομαι καθημερινά, προσέχω τι τρώω, κοιμάμαι νωρίς, δεν βγαίνω σε μέρη με καπνό και δυνατή μουσική. Οι θυσίες είναι πολλές», μας εξηγεί.

Πέρα όμως από τη δυνατότητα συγκέντρωσης και την επαφή με τη φύση -«η άνοιξη στα πάρκα της πόλης είναι υπέροχη», λέει- η Σλοβενία έχει πολύ πλούσια μουσική παράδοση και κουλτούρα. «Με πληθυσμό μόλις 2 εκατομμυρίων έχει δύο όπερες, τη στιγμή που στην Ελλάδα έχουμε μόνο τη Λυρική Σκηνή, κι αυτή με τα γνωστά προβλήματα», μας εξηγεί.

Και η Ελλάδα; «Την αγαπώ πολύ. Μου λείπουν πολλά πράγματα. Θα επιστρέψω, αλλά όχι ακόμα. Θέλω να κάνω κι άλλα πράγματα έξω», μας εξομολογείται. Υπάρχουν άλλωστε πολλοί ρόλοι που ονειρεύεται. «Λατρεύω τον Ροσίνι. Τη "Σταχτοπούτα" του, αλλά και τη Ροζίνα από τον "Κουρέα της Σεβίλης". Και τη Σαρλότ από τον "Βέρθερο" του Μασνέ. Κάθε χρόνο ανακαλύπτω κι έναν άλλο ωραίο ρόλο».

* Η συναυλία γίνεται για τους σκοπούς του Ιδρύματος «ΘΩΡΑΞ» και συγκεκριμένα για την κατασκευή της νέας πτέρυγας και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Χορηγός είναι η εταιρεία Alapis. Εχουν απομείνει ελάχιστα εισιτήρια των 60 ευρώ .

Πληροφορίες: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 210- 7282333 και Ιδρυμα «ΘΩΡΑΞ» τηλ. 210-7222394. *

No comments: