Sunday, April 18, 2010

Μάνος Ξυδούς: Με γροθιές και κλωτσιές

http://i.ytimg.com/vi/R_kS-BorNCk/0.jpg

Το μουσικό ταξίδι του συγκροτήματος Πυξ Λαξ, μέλος του οποίου ήταν ο Μάνος Ξυδούς. Από τα σοκάκια των Αγίων Αναργύρων στο προσκήνιο της μουσικής ζωής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΝΤΣΑΣ | Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Το ταξίδι ήταν μακρό. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ως τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε. Αναρίθμητες συναυλίες εντός αλλά και εκτός συνόρων, πωλήσεις που για κάποιους έχουν αγγίξει τα 1 εκατ. αντίτυπα, πέντε χρυσοί και τουλάχιστον επτά πλατινένιοι δίσκοι, δεκάδες τραγούδια επιτυχίες. Από τα σοκάκια των Αγίων Αναργύρων στην πλήρη καταξίωση και αποδοχή, τουλάχιστον από το μεγαλύτερο ποσοστό του κοινού. Οι Πυξ Λαξ, που στα αρχαία ελληνικά το όνομά τους σημαίνει με γροθιές και κλωτσιές, μόνο αυτό δεν έκαναν όσα χρόνια βρέθηκαν ή συνεχίζουν να βρίσκονται τα μέλη τους στην επικαιρότητα. Αυτό που έκαναν ήταν να πατήσουν στον δρόμο που άνοιξαν οι αδελφοί Κατσιμίχα και να τον εξελίξουν.

Αν και επισήμως εδώ και έξι χρόνια δεν υφίστανται ως γκρουπ, εν τούτοις οι περισσότεροι αναφέρονται στους Πυξ Λαξ σαν να συνεχίζουν να υπάρχουν. Ισως γι΄ αυτό όταν ο ξαφνικός θάνατος, το βράδυ της περασμένης Τρίτης, του πρώην μέλους τους Μάνου Ξυδού αντιμετωπίστηκε από τη μεγάλη μερίδα του κοινού σαν το συγκρότημα να μην είχε διακόψει καθόλου τη διαδρομή του. Και μάλλον δεν την είχε διακόψει. Οι Πυξ Λαξ μπορεί να είχαν διαλυθεί από το 2004, αλλά οι Μάνος, Μπάμπης Στόκας και Φίλιππος Πλιάτσικας δεν είχαν... διαλυθεί. Δεν είχαν χωρίσει. Αλλωστε δεν υπήρχε κάτι να τους χωρίζει. Και στη συνέντευξη που είχαν παραχωρήσει στο «Βήμα της Κυριακής» με αφορμή τη διάλυσή τους, έκαναν λόγο για πίστη στις... ιδρυτικές αρχές τους.

«Τότε είχαμε συμφωνήσει ότι αν βλέπαμε ότι η μπάντα βάδιζε προς την “ανακύκλωση”, ότι ελλόχευε ο κίνδυνος της επανάληψης στη μουσική και στα τραγούδια μας, θα σταματούσαμε. Εδώ και κάνα χρόνο περίπου είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε αν μπορούσαμε να βγάλουμε τραγούδια πραγματικά καινούργια σε σχέση με τους περασμένους δίσκους των Πυξ Λαξ. Παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια παίζουμε πολύ και συνεχώς σε πάρα πολύ κόσμο και αυτό αρχίσαμε να πιστεύουμε ότι θα είχε φθορά τόσο σε εμάς όσο και στο κοινό. Σήμερα υπάρχουν τεράστιοι τοίχοι όπου δεν έχουμε καμιά διάθεση να κοπανάμε πάνω σε αυτούς τα κεφάλια μας».

Τι ήταν αυτό όμως που έκανε τους «Πρίγκιπες της Δυτικής Οχθης» να ξεχωρίσουν και να γίνουν ένα από τα πλέον επιτυχημένα και μακροβιότερα συγκροτήματα όλων των εποχών; Μα η αλήθεια των τραγουδιών τους και η αμεσότητα που είχαν στις συναυλίες τους και ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν πρόδωσαν όσους τους αγάπησαν. Ο Μάνος Ξυδούς άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία ως κλητήρας στη δισκογραφική εταιρεία Μinos ΕΜΙ, στη συνέχεια ανέβηκε στην ιεραρχία, ήταν ο παραγωγός στο πρώτο και στο τρίτο άλμπουμ των Πυξ Λαξ και μετά τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Αναπόσπαστο πλέον μέλος του συγκροτήματος από τη δεκαετία του ΄90, έχει υπογράψει κομμάτια που μεταξύ άλλων είναι τα «Μπορείς», «Με στέλνεις», «Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ», «Επαψες αγάπη να θυμίζεις», «Η εικόνα του χειμώνα», «Ασ΄ την να λέει», «Πούλα με».

Στη μακρόχρονη διαδρομή τους, οι Πυξ Λαξ κατάφεραν να μεγαλώσουν μια- δυο γενιές. Ευτύχησαν σχεδόν όλες οι συναυλίες τους και οι εμφανίσεις τους σε κλειστούς χώρους να είναι sold out. Ευτύχησαν να μεγαλώσουν ηλικιακά μαζί με τους «οπαδούς» τους και μάλλον τα παιδιά των τελευταίων θα τους ακολουθήσουν και στη σόλο διαδρομή τους. Οι Πυξ Λαξ, ο Φίλιππος, ο Μάνος, ο Μπάμπης και τα άλλα παιδιά δεν είχαν μόνο φανατικούς φίλους. Είχαν και φανατικούς εχθρούς. Αλλά και εκείνοι ακόμη τους αντιμετώπιζαν με σεβασμό.

Στιγμιότυπα από τους Πυξ Λαξ

* Το 1990 κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ «Τι άλλο να πεις πιο απλά».

Το ΄91 κυκλοφορούν τον δίσκο «Ζόρικοι καιροί», το 1993 ακολουθεί «Ο ήλιος του χειμώνα με μελαγχολεί» και το πρώτο μισό της δεκαετίας του ΄90 κλείνει με τον «Ο μπαμπούλας τραγουδάει μόνος τις νύχτες» όπου συμμετέχει (σε ένα κομμάτι) και ο τραγουδιστής των Violent Femmes,Γκόρντον Γκάνο.

* Το 1997 κυκλοφορούν ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ στην Ιερά Οδό, στο οποίο συμμετέχει και ο Γιώργος Νταλάρας.Επίσης την ίδια χρονιά κυκλοφορεί μία ακόμη συλλογή τους σε περιορισμένα αντίτυπα με τίτλο «Παίξε παλιάτσο τα τραγούδια σου τελειώνουν».

* Η τελευταία δισκογραφική τους δουλειά (Ιούλιος 2003) «Χαρούμενοι στην πόλη των τρελών»,όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν οι Ερικ Μπάρντον,Γκόρντον Γκάνο, Μαρκ Αλμοντ,Στιβ Γουίν, Ψαραντώνης.

No comments: