Wednesday, April 14, 2010

Σουηδική ποπ µέσω... Βραζιλίας

  • Νέοι Δίσκοι

  • Της Μαρίας Μαρκουλή
  • ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Πού παίζουν οι καλές µουσικές; Κάπου που πρέπει να ψάξεις. Και πόσοι ψάχνουν; Δεν θέλετε να ξέρετε. Είναι µυστικό.

Ακούσατε το καινούργιο από Faithless;

Οχι ακριβώς; Κανονικά είναι από αυτά που στοιχειώνουν τα ραδιόφωνα. Σε ποια συχνότητα ακριβώς; Κάπου lost.

Μήπως πετύχατε το νέο από Cypress Ηill µε Ρitbull µαζί; Εύκολο, πιασιάρικο, αλλά πού; Σε καµιά βιτρίνα.

Κάπου εκεί στα βόρεια οι Club 8 βγάζουν το «Τhe Ρeople’s Record» και είναι στ’ αλήθεια ένας δίσκος για τον λαό.

Αν δηλαδή ο λαός ζητάει κάτι εξωτικό, φιλτραρισµένο από την indie ποπ σχολή της Σουηδίας.

Δυο δυο, ταξίδι στην ποπ. Ο Johan Αngergärd και η Κarolina Κomstedt «πέταξαν» στη Βραζιλία µε σκεπτικό ότι κανείς δεν επέστρεψε από εκεί χωρίς να έχει φορτώσει λίγη έµπνευση από µουσικές, όπως εκείνες που έγραφαν την ιστορία του tropicalismo _ ή και χωρίς κανένα σκεπτικό συγκεκριµένα.

Το βραζιλιάνικο «ζεν» πότισε τις βόρειες συνθέσεις τους τόσο ώστε κρουστά και ρυθµοί ξεχειλίζουν από το «Ρeople’s Record», απόλυτα συντονισµένο όπως αποδεικνύεται µε τους προ-φεστιβαλικούς ανοιξιάτικους τόνους. Το «Western Ηospitality» βγαίνει µπροστά σαν εισαγωγή για να νιώσει κανείς ότι βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον ενός γρήγορου ρυθµού που υπόσχεται πως δεν θα αφήσει κανέναν να πλήξει.

Μετά, µαράκες στα χέρια και κίνηση στα πόδια. Το µυστικό της σουηδικής ποπ εδώ αποκαλύπτεται και είναι κοσµοπολίτικο και έτοιµο να τινάξει το πάρτι στον αέρα. Σαν πίστα χιονιού µε φωτιές µια νύχτα που κανείς δεν κοιµάται.

Κάτι πολύ εξωτικό παίζεται στη Σουηδία και δένει ωραία σαν τα beat του «Ιsn’t Τhat Great?». Α, ναι και η Αφρική χορεύει µαζί, όταν το ντουέτο καλεί κόσµο µε την πρώτη ποπ ευφάνταστη ευκαιρία. Στο τέλος, όπως πάντα ο λαός θα µιλήσει.

LΙΝΚ
www.mariamarkouli.blogspot.com

Πάνε κι έρχονται

«Ρink Cadillac». Το ντουέτο του Jerry Lee Lewis µε τον Βruce Springsteen. Ο Κiller έρχεται στον Λυκαβηττό στις 23 Ιουλίου. Για τον Βoss θα περιµένουµε λίγο ακόµη.

«Love will tear us apart». 30 χρόνια από τον θάνατο του Ιan Curtis. Ο ήχος των Joy Division δεν έλειψε ποτέ.

«Unknown Ρleasures». Από τους Μatisse, Οlga Κouklaki, Τhe Ιllusion Fades, Τransistor, Rosebleed, Τax Collectors (αύριο στο «Gagarin») για τον Ίαν... «Υour funeral my trial» από τον Sonny Βoy Williamson. Και αν νιώσεις ένα ρίγος, είναι από τον Sonny που σε προειδοποιεί - αυτός και όλη η «συµµορία» της συλλογής «Μurder: Songs from Τhe dark side». Τον νου σας.

Μetal Μachine ξανά. Lou Reed, τώρα και σε ρόλο σκηνοθέτη. Αβάντι!

Κρυµµένο µονοπάτι...


Τα ανεπαίσθητα ξεσπάσµατα των Τurin Βrakes. Που αν το ντουέτο το Βρετανών ήταν ταινία, θα παιζόταν στα φεστιβάλ των ανεξάρτητων, πλην ωραίων, απροσδόκητων και σε πείσµα όσων τους ξεγράφουν, ικανών να επιµένουν µε επιχειρήµατα ουσίας. Αυτό είναι το «Οutbursts» (Cooking Vinyl). Το κρυµµένο µονοπάτι, ο παράδροµος που ακολουθείς αν σε ενδιαφέρει να περάσεις ωραία στη διαδροµή πιο πολύ από το να φτάσεις νωρίς στον προορισµό σου. Ναι, έκαναν ένα πολύ ωραίο άλµπουµ οι δυο τους, αθόρυβα και αιφνιδιαστικά και χωρίς τις παρελάσεις της ποπ και τις ασφυκτικές δηµόσιες σχέσεις.

Αραγε τι να κάνει στον Παράδεισο ο Frank Ζappa; Να τους έχει ζαλίσει όλους; Επιστροφή στο τώρα: ως ΗotRats (είναι φαν του Ζappa δηλαδή;) εµφανίζονται στο «Τurn Οns» (G&D Rec) οι δύο Supergrass, Gas Coombes και Danny Goffey, µε λίγη βοήθεια από τον Νigel Goodrich των Radiohead, για να κάνουν τι; Να διασκευάσουν Sex Ρistols, Roxy Μusic, Ρink Floyd, Εlvis Costello, Gang of four και άλλους πολλούς παλιότερους... Απλά το αναφέρω και δεν θέλω να εξηγήσω τίποτε.

... και άνεµος επιστροφής

Ο Jack είναι εδώ. Και το «Under Great White Νorthern Lights» (ΧL) - ζωντανά ηχογραφηµένο άλµπουµ των White Stripes - εκεί έξω σαν µια ωραία ευκαιρία (ανάµεσα στις διάφορες ασχολίες του Jack εδώ κι εκεί) να θυµίσει γιατί είναι από τα πιο σηµαντικά πράγµατα που έχουν συµβεί στο ροκ ever. Εκείνος ο παλιοαέρας στο Φάληρο µας έκοψε τη συναυλία τους στη µέση, αλλά αν υπάρχει Θεός που δεν ακούει µόνο µέταλ, κάποιος καλός άνεµος θα τους ξαναφέρει και θα σηκώσουν τον τόπο στο πόδι. Ακούστε (και δείτε στο DVD) τον Jack και τη Μeg σε δράση από την καναδέζικη περιοδεία του 2007 και µπροστά στο Seven Νation Αrmy τους η «Τιτανοµαχία» θα µοιάζει µε παρτίδα µπριτζ.

No comments: