Wednesday, April 14, 2010

Ο Τζέρι Λι Λιούις στο θέατρο του Λυκαβηττού 23 Ιουλίου

  • ΤΟ ΒΗΜΑ: Τρίτη 13 Απριλίου 2010

  • Ένας από τους κορυφαίους μουσικούς του rock ‘n’ roll, ο Τζέρι Λη Λιούις, έρχεται για μία μοναδική συναυλία στις 23 Ιουλίου στο θέατρο του Λυκαβηττού.

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας που έχει ήδη ξεκινήσει. Μαζί του θα εμφανιστούν η Λίντα Γκέιλ Λιούις (αδελφή του) με τους Some Like it Hot και οι Memphis Beats.

Ο Τζέρι Λι Λιούις είχε εμφανιστεί ξανά την Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Το rock 'n' roll αποτελεί τον πρόγονο της ροκ μουσικής και γεννήθηκε στις ΗΠΑ την δεκαετία του '40. Ωστόσο, η μεγάλη έκρηξη αυτής της μουσικής έγινε το 1955 με το σάουντρακ της ταινίας Η Ζούγκλα Του Μαυροπίνακα και το διάσημο «Rock around the clock».

Ανάμεσα στις προσωπικότητες και τους θρύλους που το δημιούργησαν είναι οι Έλβις Πρίσλεϊ, Τσακ Μπέρι, Λίτλ Ρίτσαρντ, Μπιλ Χάλεϊ και ο Τζέρι Λι Λιούις.

Η καριέρα του ξεκίνησε στο Μέμφις, με την ηχογράφηση στην Sun Records το 1956. Η πρώτη επιτυχία ήταν το σίνγκλ «Crazy Arms» το 1956 και το «Whole Lotta Shakin' Goin' On» το 1957 έγινε η σημαία του τραγουδιστή.

Ακολούθησαν τα τραγούδια «Great Balls Of Fire», «Mean Woman Blues», «Breathless», «High School Confidential» που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους μεγαλύτερους θρύλους της rock ‘n’ roll.

Η καριέρα του σχεδόν γκρεμίζεται από το σκάνδαλο που σκάει σαν βόμβα τον Μάιο του 1958 κι ενώ βρίσκεται σε περιοδεία στην Αγγλία και τη Σκοτία. Η είδηση του γάμου του με την κόρη του πρώτου του ξάδερφου δημιουργεί οργή στα ΜΜΕ της Αγγλίας που τον καταδικάζουν και τον αναγκάζουν σε διακοπή της περιοδείας και την άμεση επιστροφή του στην πατρίδα, όπου και εκεί τον περιμένει παρόμοια υποδοχή.

Τα τραγούδια του για μεγάλο χρονικό διάστημα εξαφανίστηκαν από τον αέρα των ραδιοφώνων.

Το 1960 κι ενώ το σκάνδαλο είχε σιγά-σιγά ξεχαστεί, ο Τζέρι Λι Λιούις αποκτά ξανά μεγάλη δημοτικότητα στο ευρωπαϊκό κοινό και ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία και την Γερμανία.

Η γενική είσοδος κοστίζει 55 ευρώ, ενώ για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων η τιμή θα είναι 35 ευρώ. Η προπώληση θα ξεκινήσει στις 26 Απριλίου.

No comments: