Thursday, April 8, 2010

Δύο καλλιτέχνες ανταλλάσσουν μουσικά «στρατόπεδα»

  • Η σοπράνο-σουπερστάρ Ρενέ Φλέμινγκ τραγουδάει ροκ και ο ροκ τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ γράφει όπερα

Η πρώτη είναι η πιο διάσημη αμερικανίδα υψίφωνος των ημερών μας. Ο δεύτερος ένας μικρός θεός της ανεξάρτητης ροκ σκηνής. Και οι δυο τους αποφάσισαν, έστω και προσωρινά, να αλλάξουν θέσεις. Ετσι, η μεν σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με διασκευές μερικών από τα σημαντικότερα ροκ τραγούδια των τελευταίων χρόνων, ο δε ροκ τραγουδιστής Ρούφους Γουέινραϊτ - ο οποίος θα εμφανιστεί στις 5 Ιουνίου στη χώρα μας - αποφάσισε να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην όπερα: το έργο του «Ρrima Donna» έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Μάντσεστερ και τώρα θα κυκλοφορήσει και σε DVD.

Η «αγαπημένη της Αμερικής», όπως συχνά αποκαλείται η Ρενέ Φλέμινγκ, έχει ξεπεράσει προ πολλού τα σύνορα του λυρικού τραγουδιού. Η εξπέρ στον Στράους, την οποία ντύνουν οι πιο διάσημοι μόδιστροι του πλανήτη, με άρωμα και... πιάτο στο εστιατόριο Daniel της Νέας Υόρκης που φέρουν το όνομά της, έχει εδώ και καιρό προσεγγίσει τον χώρο της τζαζ- συνεργάστηκε με τον πιανίστα Μπραντ Μελντάου, διασκεύασε Ντιουκ Ελινγκτον, δάνεισε τη φωνή της στις έθνικ αναζητήσεις του Γιο Γιο Μα - αλλά και του μιούζικαλ, συνεργαζόμενη με τον ουαλλό μπασοβαρύτονο Μπρυν Τέρφελ .

Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού το άλμπουμ «Dark Ηope» περιέχει τραγούδια όπως το «Εndlessly» του βρετανικού συγκροτήματος Μuse, το «Ιntervention» των γαλλοκαναδών ίντι ρόκερ Αrcade Fire, τον ποπ ύμνο «Stepping Stone» της ποπ «Μπάρμπι» Ντάφι, αλλά και τα κλασι κά «Τoday» των Jefferson Αirplane, «Ηallelujah» του Λέοναρντ Κοέν και «Ιn Υour Εyes» του Πίτερ Γκάμπριελ . Ενδεικτικό της ερμηνείας της Φλέμινγκ είναι το γεγονός ότι, όταν ο παραγωγός Πίτερ Μένστς παρουσίασε στα διευθυντικά στελέχη της Universal τη δοκιμαστική ηχογράφηση χωρίς να τους αποκαλύψει ποια τραγουδούσε, όλοι πίστεψαν ότι επρόκειτο είτε για την Ανι Λένοξ, είτε για κάποια άλλη σπουδαία ποπ τραγουδίστρια. Επόμενο από τη στιγμή που η Φλέμινγκ άλλαξε παντελώς τρόπο ερμηνείας. Αποτέλεσμα, η μεγαλύτερη δισκογραφική έκπληξη της χρονιάς.

O Ρούφους Γουέινραϊτ είναι μία από τις πιο αινιγματικές φιγούρες της σύγχρονης μουσικής. Η μητέρα του Κέιτ Μακ Γκάριγκλ και ο πατέρας του Λάουντον Γουέινραϊτ είναι δύο πολύ γνωστοί φολκ καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια ο γιος τους έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με την ταχύτητα που ωριμάζει ως συνθέτης, αλλά και με την ευρεία γκάμα του ρεπερτορίου του. Οσον αφορά πάντως την όπερα «Ρrima Donna», τον τοποθετεί σε άλλη κλίμακα- αν λάβουμε υπόψη και τις διθυραμβικές κριτικές του διεθνούς Τύπου.

Το λιμπρέτο αναφέρεται στην ιστορία της υψιφώνου Ρεζίν Σεν Λοράν. Πρόκειται για ένα φανταστικό πρόσωπο που αποσύρθηκε από τη σκηνή στον κολοφώνα της δόξας της μόλις έμαθε ότι ο εραστής της είχε άλλη σχέση και επιστρέφει ύστερα από έξι χρόνια- αν και η απόφαση είναι λιγότερο δική της και περισσότερο του πεινασμένου για δόξα μπάτλερ της, Φιλίπ. «Από τότε που ήμουν 14 ετών είχα μυηθεί στη σκοτεινή θρησκεία της όπερας» λέει ο 37χρονος τραγουδιστής και συνθέτης. «Μου έσωσε τη ζωή βγάζοντάς με έξω από μερικές πολύ δύσκολες καταστάσεις». Δηλώνει άλλωστε φανατικός θαυμαστής της «Τραβιάτα», ενώ ο Βέρντι είναι ο αγαπημένος του συνθέτης.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

  • To άλμπουμ της Ρενέ Φλέμινγκ «Dark Ηope» θα κυκλοφορήσει στις 17 Μαΐου
  • Το DVD του Ρούφους Γουέινραϊτ «Ρrima Donna- Τhe Story Οf Αn Οpera» θα κυκλοφορήσει στις 3 Μαΐου.
  • Ηδη κυκλοφορεί το νέο ποπ άλμπουμ του Γουέινραϊτ «Αll Days Αre Νights: Songs For Lulu», όπου μεταξύ άλλων μελοποιεί τρία σονέτα του Σαίξπηρ. Η συναυλία του στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου, στο θέατρο του Λυκαβηττού.

No comments: