Thursday, March 4, 2010

Οι καλοκαιρινές συναυλίες σε ρίσκο

  • Αναμένοντας πλήθος καλλιτεχνών οι διοργανώτριες εταιρείες ευελπιστούν τα οικονομικά μέτρα να μην έχουν αντίκτυπο στον χώρο τους

To εφετινό συναυλιακό καλοκαίρι θα αποτελέσει crash test για τις περισσότερες εταιρείες συναυλιών, οι οποίες όπως φαίνεται, αν και δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο χώρος θα υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν ήδη «κλείσει» πολλά και σημαντικά ονόματα από όλους τους χώρους της μουσικής. Από τον γερόλυκο Μπομπ Ντίλαν και τη «μαύρη Αφροδίτη» Ριάνα, τον «νονό» της ηλεκτροπόπ Ζαν-Μισέλ Ζαρ αλλά και τους U2, πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που θα δοκιμάσουν εφέτος τις αντοχές της τσέπης του Ελληνα.

«Είναι απολύτως λογικό να φοβάσαι αφού το πολύ μεγάλο μέρος του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε θα υποφέρει με τα νέα μέτρα που λαμβάνονται. Αν πω ότι δεν επικρατεί μεγάλη πίεση στην αγορά, θα είναι ψέμα. Ούτε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά των διοργανωτών συναυλιών. Και οι μεγάλοι συναυλιακοί χώροι φαίνεται πως περνούν κρίση και αυτό στη συνέχεια πιέζει εμάς» τονίζει ο πρόεδρος της εταιρείας GΜΙ Γιώργος Μουστάκας ο οποίος εφέτος διοργάνωσε τις συναυλίες της Ούτε Λέμπερ και της Μίσια αλλά και την προσεχή της Αλισον Μογιέ.

Και συμπληρώνει: «Αυτό που για εμένα προκύπτει από όσα συμβαίνουν μέχρι στιγμής είναι ότι μάλλον θα επιβιώσουν τα λαϊκά θεάματα που γίνονται για όλη τη οικογένεια και προσφέρουν διασκέδαση με χαμηλό κόστος και εισιτήρια από 5 ώς 45 ευρώ αλλά και εκείνα που αφορούν ονόματα-μύθους τα οποία απαιτούν μεν από το κοινό υψηλότερο εισιτήριο, αλλά που το κοινό φαίνεται διατεθειμένο να κάνει οικονομία προκειμένου να τα δει. Επειδή βλέπω ότι εφέτος θα γίνουν και πάλι αρκετές συναυλίες, έχω την εντύπωση ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πιστεύω όμως ότι από τον Σεπτέμβριο που θα έχει ηρεμήσει και η αγορά θα μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι θα γίνει στον χώρο».

Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει ο Γιάννης Παλτόγλου της Detox ο οποίος πιστεύει ότι «οι μεμονωμένες συναυλίες δεν θα έχουν πρόβλημα. Το πρόβλημα θα υπάρξει στα φεστιβάλ. Εκεί εμείς τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια νέα φόρμουλα ώστε να επιτύχουμε, που σημαίνει περισσότερα και μικρότερης δυναμικής σχήματα, ώστε το κόστος να είναι μικρότερο» .

Ολα στον αέρα

Κατά τη διάρκεια του εφετινού καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν αρκετά φεστιβάλ όπως και περιοδείες από καλλιτέχνες όπως το ιδιαιτέρως αγαπητό ροκ συγκρότημα James στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε κάποια από τα νησιά μας, όπως επίσης θα δούμε και την αποχαιρετιστήρια περιοδεία των Scorpions οι οποίοι δεν θα μπορούσαν να μη μας επισκεφθούν μιαν ακόμη φορά.

Οσον αφορά τον Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος βρίσκεται μονίμως σε περιοδεία, την περίφημη «Νever Εnding Τour», τον θέλουν να επισκέπτεται τη χώρα μας στις αρχές του καλοκαιριού. Με τέτοια όμως ονόματα τίποτε δεν ανακοινώνεται αν δεν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία. Η ακύρωση της συναυλίας του Νιλ Γιαν γκ προφανώς θα προβλημάτισε τους διοργανωτές. Ο Ντίλαν πάντως είναι απρόβλεπτος.

Το συγκρότημα-θεσμός - μαζί με τους Scorpions - οι James θα επισκεφθούν την Αθήνα την 1η Μαΐου στο γήπεδο Τae Κwon Do με σκοπό να παρουσιάσουν τις μεγάλες επιτυχίες τους αλλά και κάποια τραγούδια από το πρόσφατο άλμπουμ «Ηey Μa». Αυτή τη φορά δεν θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες μόνο των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης καθώς έχουν κλείσει και κάποιες συναυλίες στα ελληνικά νησιά, χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί σε ποια από αυτά.

Οι Scorpions πάντως στις 5, 7 και 9 Ιουνίου θα εμφανισθούν, τελευταία φορά, όπως λένε, στο εγχώριο κοινό αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους ως συγκρότημα και είπαν όλα όσα είχαν να πουν.

Αν τις καρδιές των ανδρών πέρυσι έκλεψε η Μπιγιονσέ, εφέτος θα συμβεί το ίδιο με τη νέα ντίβα της μαύρης μουσικής Ριάνα η οποία και σέξι είναι και φωνάρα και πολύ μεγάλες επιτυχίες διαθέτει στο οπλοστάσιό της. Κυρίως, δε, πραγματοποιεί σύμφωνα με τις πληροφορίες στο Διαδίκτυο μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιοδείες, όσον αφορά και το οπτικό πεδίο. Η Ριάνα θα εμφανιστεί στο κλειστό γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ την 1η Ιουνίου.

Η σκηνή της Μαλακάσας

Την ποπ στολή του θα φορέσει εφέτος το γνωστό Rockwave Festival στη Μαλακάσα, 10 και 11 Ιουλίου, και θα φιλοξενήσει, πρώτον, το εμπορικότερο συγκρότημα της χρονιάς που πέρασε, τους Βlackeyed Ρeas, δεύτερον, τους σταρ στη χώρα μας Faithless και, τρίτον, ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα όλων των εποχών, τους σπουδαίους Μassive Αttack. Το Sonisphere Festival που έχουμε ήδη ανακοινώσει θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία το εμπορικό συναυλιακά γεγονός της χρονιάς αφού τέσσερα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα του χέβι μέταλ θα εμφανιστούν στην ίδια σκηνή- της Μαλακάσας- στις 24 Ιουνίου. Πρόκειται για τους Μetallica, Slayer, Μegadeth και Αnthrax. Τέλος το Εjekt Festival θα πραγματοποιηθεί στις 12 και 13 Ιουλίου, αλλά τα ονόματα που θα συμμετάσχουν δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Θα καλυφθεί όμως απολύτως και το γούστο των παλαιοροκάδων με τον ερχομό ενός εκ των πιο επιτυχημένων συγκροτημάτων στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής, των Αerosmith, στις 20 Ιουνίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Ζαν-Μισέλ Ζαρ θα επισκεφθεί μια ακόμη φορά τη χώρα μας. Στις 30 Μαΐου θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη και 1 Ιουνίου στην Αθήνα, φυσικά υπό τους ηλεκτρονικούς ήχους που πάντα συνδυάζει με εντυπωσιακό σόου.

Σόου όμως έχουν να επιδείξουν και οι γερμανοί Rammstein οι οποίοι και σοκάρουν με τα βίντεο και τα εξώφυλλα των δίσκων τους αλλά εκεί όπου τα δίνουν όλα είναι οι συναυλίες με τον συνδυασμό εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων και σκληρών ροκ ήχων.

Αναμένοντας ακόμη πληθώρα καλλιτεχνών δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μοναδική συναυλία των U2 στις 3 Σεπτεμβρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και τη νέα εμφάνιση της πιο επιτυχημένης τζαζ τραγουδίστριας των τελευταίων χρόνων της Νόρα Τζόουνς , την οποία μάλλον θα απολαύσουμε τον Ιούλιο.

No comments: