Friday, March 19, 2010

Χέντριξ, η επιστροφή!

Kαι με τη γλώσσα  μπορούσε να σολάρει  ο Τζίμι Χέντριξ, που το   καλοκαίρι του 1958  έπιασε στα χέρια  του την πρώτη του  κιθάρα. Ήταν   αυτοδίδακτος, δεν  ήξερε να διαβάζει  μουσική. Αριστερά,  το άλμπουμ του   «Valleys of  Νeptune», που  μόλις  κυκλοφόρησε
http://www.thunderkick.gr/wp-content/uploads/2008/11/jimi-hendrix.jpg

Kαι όμως. Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατό του, προτού καν πατήσει τα τριάντα, ο σταρ της ροκ κιθάρας «έχει» ακυκλοφόρητα τραγούδια. Και νέο άλμπουμ. Και περιοδεία. Και πάμπολλες εκδόσεις. Κυρίες και κύριοι, ο Τζίμι ζει ανάμεσά μας.

Μάλιστα, το άλμπουμ «Valleys of Νeptune», με δώδεκα ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, δεν θα είναι ο μόνος καινούργιος Χέντριξ της εποχής. Πρόσφατα βγήκαν το «Live Ιn Ρaris/Οttawa Ηendrix» και το «Fan Pack» για κάθε φαν του Τζίμι που θέλει μια Χέντριξ εμπειρία σε στυλ 2010. Η Εxperience Ηendrix, η επιχείρηση για τον έλεγχο της περιουσίας έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον. Όπως για παράδειγμα την έκδοση της λάιβ ηχογράφησης της συναυλίας στο Άλμπερτ Χολ στις 24 Φεβρουαρίου του 1969. Οι φαν το περιμένουν σαν μυστικό κώδικα της Αποκάλυψης.

Και όσο θα πλησιάζει η επέτειος των 40 χρόνωναπό τις 18 Σεπτεμβρίου του 1970- που συμπληρώνονται από τον θάνατό του, ο δρόμος θα στρώνεται με ακόμη περισσότερο Τζίμι Χέντριξ. Βασικός ενορχηστρωτής της όλης ιστορίας, η 48χρονη- θετή κόρη του πατέρα του, Αλ Χέντριξ- Τζέινι, που έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα θέματα μετά και τον θάνατο του πατέρα του Χέντριξ, και τις επεισοδιακές μάχες ανάμεσα σε μάνατζερ, οικογένειες, νόμιμους και μη απογόνους, και άλλους τυχόν δικαιούχους.

Ο Χέντριξ παραμένει από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις της μουσικής, με μια από τις πιο λαμπρές μετά θάνατον καριέρες. Όχι Έλβις, αλλά κοντά. Συνεχίζει να πουλάει σταθερά 2 με 4 εκατομμύρια δίσκους τον χρόνο και να εμπνέει τους καινούργιους που πιάνουν ηλεκτρική κιθάρα στα χέρια ή βολεύονται στην οθόνη με την εικονική εκδοχή της Χέντριξ εμπειρίας. Απλώς πατάς play.

Καινούργιο άλμπουμ, χωρίς περιοδεία; Όχι δα. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε στην Αμερική η Εxperience Ηendrix Τour με μουσικούς σαν τους Τζο Σατριάνι, Τζόνι Λανγκ, Έρικ Τζόνσον, Κένι Γουέιν, αλλά και τον Μπίλι Κοξ που έπαιζε μαζί με τον Χέντριξ και στους Εxperience και στους Βand Οf Gypsys. Αν δεν καταφέρουν αυτοί να καλέσουν το πνεύμα του Τζίμι, δεν θα τα καταφέρει κανείς.
  • Της Μαρίας Μαρκουλή, ΤΑ ΝΕΑ: Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

No comments: