Sunday, March 14, 2010

Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί...

Ο Τζόνι Κας και ο Τζίμι Χέντριξ βγάζουν νέο δίσκο και ο Ελβις δίνει συναυλία! Μήπως η μουσική βιομηχανία το παρακάνει; Καινούρια άλμπουμ και συναυλίες καλλιτεχνών μέσα από τον... άλλο κόσμο. Δεν πρόκειται για μακάβριο αστείο. Στο Λονδίνο ανακοινώθηκαν δύο συναυλίες του Ελβις Πρίσλεϊ για τον Μάιο, ενώ τη Δευτέρα κυκλοφόρησε το καινούριο του άλμπουμ ο Τζίμι Χέντριξ.

ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΪ

ΕΛΒΙΣ ΠΡΙΣΛΕΪ

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατό του. Ηδη τον προηγούμενο μήνα, έβγαλε τα νέα του τραγούδια και ο Τζόνι Κας. Τουλάχιστον αυτός αποχαιρέτησε τα εγκόσμια πιο πρόσφατα. Και δεν είναι οι μόνοι νεκροί που... επιστρέφουν. Οι εξαιρετικά δημοφιλείς ράπερ 2 Pac και Notorius Β.Ι.G. «επιστρέφουν» τακτικά με καινούριες τους δουλειές, αν και απεβίωσαν εδώ μία δεκαπενταετία.

Πότε πρόλαβαν να γράψουν τόσα πολλά τραγούδια αφήνοντάς τα ως... κληρονομιά στις επερχόμενες χιπ-χοπ γενιές, ένας Θεός το ξέρει ή, μάλλον, ένας διάβολος, αφού αμφότεροι δολοφονήθηκαν. Πάλι καλά που στη συναυλία των Doors πριν από χρόνια στο Λυκαβηττό, δεν είδαμε τον ίδιο τον Τζιμ Μόρισον αναστημένο, αλλά ένα πιστό αντίγραφό του. Μόνο ο Μάικλ Τζάκσον έχει ξεφύγει μέχρι στιγμής. Οχι ότι δεν είχαμε και από αυτόν μία, μετά θάνατον, ταινία και δισκογραφική κυκλοφορία με τις πρόβες των συναυλιών που ετοίμαζε.

«Ο Ελβις Πρίσλεϊ θα δώσει δύο συναυλίες και θα τραγουδήσει όλες τις μεγάλες του επιτυχίες». Οι γιγαντοαφίσες στο ο2 του Λονδίνου και οι διαφημιστικές καταχωρίσεις σε περιοδικά και εφημερίδες μοιάζουν να έρχονται από τη ζώνη τού λυκόφωτος. Ο Ελβις, live. Πώς; Με έναν συνδυασμό βίντεο και ζωντανής ορχήστρας. Στο μέσο της σκηνής, όπως αναφέρεται, θα στηθεί ένα τεράστιο βίντεο γουόλ μέσα από το οποίο θα τραγουδάει ο Ελβις, αυτοπροσώπως. Μπροστά θα υπάρχει η ορχήστρα με 21 μουσικούς (αυτοί... ζωντανοί) μερικοί εκ των οποίων συμμετείχαν και στην αρχική μπάντα του καλλιτέχνη. Οι εμφανίσεις του Ελβις προέρχονται από διάφορα λάιβ του -αφαιρέθηκαν όλοι οι πρόσθετοι ήχοι εκτός από τα φωνητικά. Θα ακουστούν φυσικά και κάποια ακυκλοφόρητα τραγούδια, ενώ θα προβάλλεται ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό. Αυτόγραφα, όχι, στο τέλος δεν προβλέπονται.

Καινούριο άλμπουμ όμως προγραμματίζεται και με τραγούδια τού Χέντριξ. Το «Valleys of Neptune», με 12 ακυκλοφόρητα ηχογραφήσεις του 1969. «Ο αδελφός μου στο στούντιο ένοιωθε όπως στο σπίτι του» είπε επί τη ευκαιρία στο περιοδικό «Rolling Stone» η εξ αγχιστείας αδελφή του τροβαδούρου. «Το Valleys of Neptune αποδεικνύει κατηγορηματικά ότι ήταν πρωτοποριακός και στην ηχογράφηση, όπως ήταν και ως κιθαρίστας». Τα τραγούδια έχουν υποστεί νέα επεξεργασία ήχου από τον Εντι Κράμερ, τον παραγωγό του κλασικού άλμπουμ του Τζίμι, «Electric Ladyland». Συμμετείχαν κάποια από τα αυθεντικά μέλη των «Experience» αλλά και ο καινούριος, τότε, μπασίστας του γκρουπ Μπίλι Κοξ.

«Δημιουργήθηκαν προβλήματα μεταξύ των μουσικών τότε. Οι ηχογραφήσεις αποτυπώνουν ακριβώς το κλίμα εκείνης της μεταβατικής περιόδου στη καριέρα του Τζίμι» είπε ο μουσικός Τζον Μακ Ντέρμοτ, συγγραφέας του «An Illustrated Experience», ενός βιβλίου για τη ζωή του Χέντριξ. «Πρόκειται στην ουσία για την τεκμηρίωση μίας σπουδαίας εποχής στην καριέρα του, λίγο μετά την κυκλοφορία του Electirc Ladyland». Στο άλμπουμ περιλαμβάνεται μία διαφορετική εκτέλεση του κλασικού «Fire» καθώς και μία, κιθαριστική, ινστρουμένταλ διασκευή στο «Sunshine of your Love» των Cream. Στα σκαριά βρίσκεται και η κυκλοφορία ενός ακόμα άλμπουμ με ακουστικά κομμάτια.

Οσο για τον νέο δίσκο με ακυκλοφόρητα τραγούδια του Τζόνι Κας, τον έκτο στη σειρά των American Recordings με παραγωγό τον Ρικ Ρούμπιν, κυκλοφόρησε στις 26 Φεβρουαρίου, την ημέρα των γενεθλίων του. Ο τίτλος του, σαρκαστικός: «American VI: Ain't Νο Grave». Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε τους τελευταίους μήνες της ζωής του αμερικανού τροβαδούρου, όταν ήταν ήδη πολύ άρρωστος και μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο. «Είχε πια συμβιβαστεί με την ιδέα του πόνου» λέει ο Ρούμπιν. «Οταν κατάλαβε ότι θα πεθάνει σύντομα, ένιωθε πολύ ήρεμος». Ο Τζόνι έχασε τη μάχη με τη ζωή στις 12 Σεπτεμβρίου του 2003, τέσσερις μόλις μήνες από το χαμό της αγαπημένης του συντρόφου Τζουν Κάρτερ. Στο άλμπουμ ακούγεται πρώτη φορά το «Ι Corinthians: 15:55», ένα τραγούδι που είχε ηχογραφήσει παλιότερα, ενώ διασκευάζει το «Redemption Day» της Σέριλ Κρόου και το «For the Good Times» του Κρις Κριστόφερσον. *

No comments: