Sunday, March 14, 2010

Η ιστορία της Γουόρις Ντίρι

Η Γουόρις Ντίρι είναι μια πανέμορφη Σομαλή, σαραντάρα σήμερα, με μια συνταρακτική ιστορία που έγινε βιβλίο και, τώρα, ταινία από τη Σέρι Χόρμαν (στις αίθουσες): το «Λουλούδι της ερήμου».

Η Ντίρι ήταν ένα πάμφτωχο κορίτσι, που ζούσε νομαδική ζωή στην έρημο της Σομαλίας, αλλά κατάφερε να ξεφύγει από την προδιαγεγραμμένη μοίρα της. Και όχι μόνο αυτό: κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στον χώρο της μόδας, κάνοντας «όνομα» σχεδόν εφάμιλλο με της συμπατριώτισσάς της Ιμάν. Η Revlon την πλάσαρε ως την «ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο». Ολ' αυτά θυμίζουν ολίγον Σταχτοπούτα, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σκληρή: όπως αποκάλυψε στην παλιότερη ομότιτλη αυτοβιογραφία της, υπέστη νωρίς το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής, και μάλιστα από την ίδια της τη μητέρα.

Στη Νέα Υόρκη, στο απόγειο της καριέρας της, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και περιέγραψε τη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων στην οποία υποβλήθηκε όταν ήταν μόλις πέντε ετών. Λίγο αργότερα εγκατέλειψε την καριέρα του μοντέλου και, ως πρέσβειρα του ΟΗΕ, αφιερώθηκε στον αγώνα για τον τερματισμό αυτού του βάρβαρου τελετουργικού το οποίο υφίστανται εκατομμύρια γυναίκες σε όλον τον κόσμο (ένα από τα μετέπειτα βιβλία της αναφερόταν στην κλειτοριδεκτομή που γίνεται στην Ευρώπη).

Το πολύκροτο μπεστ σέλερ (1998, Ωκεανίδα), που μόνο στην Ελλάδα πούλησε 110.000 αντίτυπα, γυρίστηκε ταινία με προϋπολογισμό 17 εκατομμύρια δολάρια -ποσό υψηλό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας και τα γυρίσματά της έγιναν σε Λονδίνο, Σομαλία, Βερολίνο, Τζιμπουτί και Νέα Υόρκη. Το πιο δύσκολο βέβαια ήταν να βρεθεί μια κοπέλα που όχι μόνο να μοιάζει στην Ντίρι αλλά να μπορεί να αποδώσει τις λεπτές εκφραστικές αποχρώσεις ενός απαιτητικού ρόλου. Τις προδιαγραφές πληρούσε το μοντέλο Λία Κεμπέντε από την Αιθιοπία.

Το φιλμ παρακολουθεί τη δωδεκάχρονη Γουόρις να δραπετεύει από την οικογένειά της όταν ο πατέρας της αποφασίζει να την παντρέψει με έναν εβδομηντάχρονο βοσκό με αντάλλαγμα πέντε καμήλες. Το κορίτσι βρίσκει καταφύγιο στη γιαγιά της στο Μογκαντίσου, η οποία, όμως ντροπιασμένη από τη συμπεριφορά της εγγονής της, τη στέλνει να δουλέψει ως καθαρίστρια στην πρεσβεία της Σομαλίας στο Λονδίνο κοντά σε κάποιους συγγενείς. Για τα επόμενα χρόνια η νεαρή Γουόρις δεν θα βγει καθόλου από την πρεσβεία μέχρι την ημέρα που ξεσπά εμφύλιος στην πατρίδα της και όλοι οι αξιωματούχοι τρέπονται σε φυγή. Ξαφνικά βρίσκεται, μόνη, να περιφέρεται με μια βαλίτσα για πρώτη φορά στους δρόμους του Λονδίνου.

Πολλοί είναι αυτοί που σοκαρίστηκαν βλέποντας στην ταινία ένα πεντάχρονο παιδάκι να υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή -και διαπιστώνοντας πως το παιδί αυτό συνεχίζει να υποφέρει από το «έθιμο» αυτό για πολλά χρόνια αργότερα. *

No comments: