Monday, March 15, 2010

Ορχήστρα μουσικής για… ρούχα!

Στο μέλλον τα ενδύματα θα παίζουν μουσική

Στο μέλλον θα κυκλοφορούν γύρω μας άνθρωποι-ορχήστρες, στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά, αφού σουηδοί ερευνητές έχουν ήδη δημιουργήσει ρούχα που παίζουν μουσική, όταν κάποιος τα αγγίζει ή απλώς τα πλησιάζει.


Η καινοτομία αποτελεί δημιούργημα των ερευνητών Ζανίν Χαν και Νταν Ράιλι της Σχολής Κλωστοϋφαντουργίας, στο Μπόρας της Σουηδίας.

Τα πρωτοποριακά ρούχα κατασκευάζονται από ειδικό υλικό με ενσωματωμένους αισθητήρες, που αντιδρούν με…μουσικό τρόπο, όταν κάποιος τα πλησιάζει ή τα αγγίζει. Όπως όταν ένας μουσικός ανεβοκατεβάζει τα χέρια του πάνω στο όργανό του, αυτό ανταποκρίνεται βγάζοντας μουσική, έτσι και κάποιος (ο ίδιος που φορά το ρούχο ή κάποιος άλλος) μπορεί να «χαϊδεύει» ή να κουνά τα χέρια του πάνω-κάτω ή αριστερά-δεξιά πάνω στο «μουσικό ρούχο» και αυτό να ανταποκρίνεται ανάλογα, βγάζοντας διαφορετικούς ήχους.

Η πρωτοβουλία έχει ονομαστεί «σχεδιασμός ρούχων για ένα νομά» και, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, η αρχική ιδέα πηγάζει από την επιθυμία να εφοδιαστούν οι σύγχρονοι «νομάδες», οι οποίοι περιπλανώνται στον κόσμο, με ρούχα που θα τους βοηθούν στην επικοινωνία τους, βγάζοντας ήχους εμπνευσμένους από τη φύση.

Σε πρώτη φάση, η μουσική των ρούχων θυμίζει άρπα. Οι ερευνητές, σε επόμενο στάδιο, θα επιχειρήσουν να ελέγξουν καλύτερα την παραγόμενη μουσική και να εμπλουτίσουν το…ρεπερτόριο.

Μάλιστα, οι δύο ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ένα μουσικό συγκρότημα, στο οποίο ένα ή και περισσότερα μέλη του θα φορούν τα μουσικά ρούχα και δεν θα παίζουν κάποιο όργανο, αλλά τον εαυτό τους!

Οι ερευνητές, όπως δήλωσαν, στοχεύουν επίσης να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία τους, ώστε να είναι ευκολότερη η παραγωγή «μουσικών ρούχων» μελλοντικά.

Τα πρώτα επαναστατικά μουσικά υφάσματα επιδεικνύονται ήδη στο Σκανδιναβικό Μουσείο της Στοκχόλμης (25 Φεβρουαρίου έως Ιούνιος 2010).

No comments: