Sunday, March 14, 2010

«Η περιπέτεια ξαναρχίζει»

Ο Στιούαρτ Στέιπλς μιλάει για τον νέο δίσκο των Τίντερστικς

«Ο νέος δίσκος γεννήθηκε στους διαδρόμους και στις πρόβες των συναυλιών. Από εκεί ήρθαν όλες αυτές οι ιδέες που εξελίχθηκαν σε τραγούδια». Ετσι εξηγεί ο Στιούαρτ Στέιπλς, ο τραγουδιστής και κιθαρίστας των Tindersticks, από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, τις συνθήκες μέσα από τις οποίες ξεπήδησε το «Falling down the mountain», που μόλις κυκλοφόρησε.


«Είχαμε τελειώσει μια εξοντωτική περιοδεία κι ήταν η πρώτη φορά στην πορεία μας που δεν ήμασταν σίγουροι αν πρέπει να κάνουμε μια παύση ή να μπούμε κατευθείαν στο στούντιο και να εξερευνήσουμε την καινούρια μουσική. Νιώθαμε ότι από την προηγούμενη δουλειά μας, είχε μείνει κάτι ανολοκλήρωτο», λέει ο ίδιος.

Η περιπέτεια ξαναρχίζει

Μουσικά ο δίσκος του βρετανικού συγκροτήματος που επανασυνδέθηκε πέρυσι ύστερα από πέντε χρόνια, είναι διαφορετικός. Υπάρχει φυσικά η διάχυτη ρομαντική μελαγχολία του παλιού τους ήχου. Μόνο που στα καινούρια τραγούδια υπάρχουν στοιχεία τζαζ και μια φανκ ατμόσφαιρα. «Θεωρώ ότι είναι μια επιστροφή στις πρώτες μέρες μας. Δεν εννοώ ότι επαναλαμβανόμαστε, αλλά ότι ξαναβρίσκουμε εκείνη την αίσθηση της περιπέτειας που νιώθαμε όταν ξεκινούσαμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό, να νιώθεις ξανά ικανός να κινηθείς σε νέες κατευθύνσεις».

Γι' αυτό και ο Στέιπλς θεωρεί την καινούρια δουλειά ένα βήμα μπροστά για τους Tindersticks. «Η αλλαγή στον ήχο μας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με νέους μουσικούς, που έφεραν τις δικές τους επιρροές. Το "Falling down the mountain" το ηχογραφήσαμε ζωντανά τη στιγμή που παίζαμε. Ετσι καταφέραμε να συλλάβουμε την ενέργεια μιας ηχογράφησης χωρίς το λούστρο της παραγωγής. Στο "Hungry saw" ήμασταν ένα συγκρότημα κλεισμένο σε ένα δωμάτιο, ενώ εδώ είχαμε και αυτοπεποίθηση και ανάγκη να πειραματιστούμε. Ακολουθήσαμε τη μουσική χωρίς να της θέσουμε όρια».

Η παρακμή της δισκογραφίας δεν μοιάζει να πτοεί τους Tindersticks. «Προσωπικά πιστεύω περισσότερο στη δημιουργικότητα του καλλιτέχνη παρά στην κατάσταση της αγοράς», εξηγεί ο Στέιπλς. «Οταν κάτι υπάρχει μέσα σου και θέλει να εκφραστεί, δεν μπορείς να περιμένεις την κατάλληλη οικονομική συγκυρία. Από την άλλη, είμαι ρεαλιστής: τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε βγάλει περισσότερα χρήματα από τη δουλειά μας απ' όσα την εποχή πριν διαλυθούμε. Οπότε νιώθω προνομιούχος και μπορώ να συγκεντρώνομαι στη μουσική μου αντί να ασχολούμαι με τις πωλήσεις των δίσκων και τα εισιτήρια των συναυλιών. Αλλωστε, ήδη ξεκινάμε τις πρώτες συναυλίες. Και μετά από τόσον καιρό εκτός σκηνής, τις απολαμβάνω πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια. Ισως γιατί τώρα έχω καταλάβει πόσο ανεκτίμητο είναι να παίζεις μπροστά στο κοινό».

Στην Ελλάδα θα έρθουν ξανά τον Σεπτέμβριο. «Με τη χώρα σας είχα πάντα μια ξεχωριστή σχέση», διαβεβαιώνει ο συνομιλητής μας. «Σε μια παραλία στην Κέρκυρα βαφτιστήκαμε Tindersticks, από ένα σπιρτόκουτο που βρήκα στην άμμο. Αλλα δεν ήταν μόνο αυτό. Ηταν η εποχή που γράφαμε τραγούδια, λίγο χαμένοι και αδέξιοι χωρίς να ξέρουμε τι θέλουμε, στέλνοντας τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις σε δισκογραφικές εταιρείες μήπως και μας προσέξουν και υπογράψουμε συμβόλαιο. Μετά την επιστροφή μας από την Ελλάδα, φτιάξαμε δική μας εταιρεία, κυκλοφορήσαμε τη μουσική που θέλαμε και δεν ασχοληθήκαμε ξανά με το μουσικό κατεστημένο. Ομως όλα άρχισαν από κείνη την παραλία». *

No comments: