Thursday, May 1, 2008

Τον κατευόδωσαν Κύπρος και Ελλάδα


Ο αξέχαστος Μάριος Τόκας

ICON

Φόρος τιμής της Κύπρου στον Μάριο Τόκα

Η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός, η οποία ήταν η γενέτειρά του, τίμησε σήμερα τη μνήμη του λατρευτού μουσικοσυνθέτη της, Μάριου Τόκα.

Εναποθέτοντας λίγα λουλούδια και ανάβοντας ένα κερί έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, όπου είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη φωτογραφία του, πλήθος κόσμου λέει το στερνό αντίο στον Μάριο Τόκα.

Μικροί και μεγάλοι, γνωστοί και άγνωστοι, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που αγαπούσαν το έργο του Μάριου Τόκα, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια τους από τον αδόκητο θάνατό του, συρρέουν από το πρωί για να αποτίσουν φόρο τιμή στον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον δημιουργό.

Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μαζί με βουλευτές του κόμματός του, άφησε λίγα λουλούδια «αγάπης στη μνήμη του Μάριου», λέγοντας πως πρόσφερε όσα ίσως ελάχιστοι πρόσφεραν στην Κύπρο και στον Ελληνισμό γενικότερα.

Στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων.

Ο Διευθυντής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μαλλούπας, εναποθέτοντας λουλούδια, ανακοίνωσε ότι ο ύμνος του Πανεπιστημίου, που ήταν το τελευταίο έργο του Μάριου Τόκα, θα ακούγεται σε όλες τις τελετές αποφοίτησης.

Επίσης το όνομα του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη θα δοθεί σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου... [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ]

  • Με το συγκλονιστικό τραγούδι του Μάριου Τόκα, σε στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσέ Γιασίν, «Η δική μου πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο», πλήθος κόσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αποχαιρέτησε προχτές το μεσημέρι τον πρόωρα χαμένο συνθέτη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι του στους κοινωνικούς και μουσικούς αγώνες, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας, άνθρωποι με τους οποίους μοιράστηκε μελωδίες, όνειρα, ελπίδες βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειάς του, αποτίοντας φόρο τιμής στον ταλαντούχο, σεμνό δημιουργό, συνειδητοποιημένο και ένθερμο υπερασπιστή του δίκιου του κυπριακού λαού. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ.

«Αποχαιρέτησε τον Μάριο ολόκληρος ο ελληνισμός. Ελλάδα και Κύπρος, πιστεύω περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τραγουδούν τους στίχους "Η δική μου πατρίδα", σε κοινές εκδηλώσεις στην Κύπρο», δήλωσε συγκινημένος ο Δημήτρης Χριστόφιας. «Ηταν ο άνθρωπος του αγώνα, της αγάπης για την πατρίδα, ευαίσθητος άνθρωπος, που τραγούδησε μαζί με την πατρίδα του τον έρωτα και την αγάπη. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τις νότες του, τη μουσική του, θα ζει αιώνια», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας.

«Πενθούμε για το χαμό του καλού ανθρώπου, του ενεργού πολίτη, του πρωτότυπου δημιουργού. Το έργο του συνθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η καλοσύνη του δίνει τη γλυκύτητα της μουσικής του. Η πολιτική του εγρήγορση και η κοινωνική του ευαισθησία δίνουν μια μουσική πλήρη από εθνικά και πολιτικά μηνύματα», ανέφερε στον επικήδειο ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου. Μίλησε για την «έντονη λαχτάρα του για την επανένωση του νησιού» και για το ότι «ήταν έντονα συνειδητοποιημένος με ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθησία, η οποία διαποτιζόταν από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πήρε από τον πατέρα του και την κυπριακή αριστερά, της οποίας ήταν παιδί». Αναφερόμενος στο τραγούδι του «Η δική μου πατρίδα», είπε ότι οδηγεί «την πολιτική βούληση όλων μας που θέλουμε την επανένωση της Κύπρου μέσα από μια λύση του Κυπριακού που να καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική καταγωγή». Επίσης, τόνισε ότι «για το έργο, την πολιτική και κοινωνική ευθύνη, την ανταπόκρισή του σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, η πατρίδα τον τιμά με ευγνωμοσύνη». Με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης θα δοθεί το όνομά του σε Μουσικό Σχολείο της Λεμεσού, θα προκηρυχτεί μουσικό βραβείο επίσης με τ' όνομα του, ενώ θα δοθεί υποτροφία για μουσικές σπουδές.

Πολύς ήταν ο κόσμος που αποχαιρέτησε τον σημαντικό Κύπριο συνθέτη

ICON

Στο ταλέντο, την ευαισθησία και τη σοβαρότητα του Μάριου Τόκα αναφέρθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, στον αποχαιρετισμό του, που διάβασε ο Γρηγόρης Βαλτινός, επισημαίνοντας «το γνήσια ελληνικό έργο του» και ότι «δεν έπαψε να συμμετέχει ενεργά στους αγώνες για το δίκιο της πατρίδας του». [Ριζοσπάστης, 2/5/2008]


No comments: