Wednesday, April 30, 2008

Μάριος Τόκας, ο σύγχρονος μελωδός


Κηδεύεται σήμερα από το Α΄ Νεκροταφείο, ο αγαπημένος συνθέτης, δημιουργός μεγάλων επιτυχιών

Και μόνο από το χαμόγελό του όταν του μιλούσες, καταλάβαινες ότι ήταν ντροπαλός και συναισθηματικός. Ακόμη κι όταν ξεθάρρευε, τα λόγια του δεν έκρυβαν ποτέ ίχνος της εγωπάθειας που συχνά χαρακτηρίζει τους περισσότερους καλλιτέχνες. Αν μάλιστα ήσουν μέλος της συντροφιάς του, γείτονας, πολύ περισσότερο φίλος, καταλάβαινες τι ήταν ακριβώς ο Μάριος Τόκας. Ενας τους πιο αγαπητούς συνθέτες, δημιουργός τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες χωρίς να υπηρετήσουν τη συνταγή του σλόγκαν. Ηταν από τους μελωδούς του τραγουδιού μας και για να πούμε την αλήθεια δεν έτυχε της αναγνώρισης που του έπρεπε.

Δεν του άρεσαν ποτέ οι παρέες των δημοσίων σχέσεων και οι υπερβολές, η έκθεση, η φανταχτερή ζωή και η προβολή. Ούτε την επεδίωξε.

Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αξιοπρεπής, ένας κύριος, κράτησε για μήνες κρυφή την περιπέτεια της υγείας του, έχοντας μαζί του συμπαραστάτες ώς το τέλος τη σύζυγό του Αμαλία και τα τρία τους παιδιά. Πολιτικοποιημένος, με ανησυχίες για τα κοινά (όλοι το γνώριζαν στο Πικέρμι), με πρωτοβουλίες και διάθεση συμμετοχής σε κάθε κινητοποίηση, με πικρία από παιδί για το Κυπριακό και τον χωρισμό της πατρίδας του, ρομαντικός, με χιούμορ και κυρίως απλότητα. Αυτά τον χαρακτήριζαν. Δήλωνε «συνθέτης της παρέας», ενώ τα τραγούδια του είχαν ως κεντρικό άξονα τον έρωτα, τη νοσταλγία και την Κύπρο... [Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 30/4/2008].

Ο πολυγραφότατος κύπριος συνθέτης απεβίωσε την ημέρα του Πάσχα

Φωτογραφία
Ο κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας, ο οποίος άφησε το στίγμα του στο πεντάγραμμο με πολλά γνωστά τραγούδια
ΑΠΕ/Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
O Μάριος Τόκας, από τους πολυγραφότατους συνθέτες των τελευταίων ετών, απεβίωσε την Κυριακή του Πάσχα σε ηλικία 54 ετών, έπειτα από επτάμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά. Στον κυπριακής καταγωγής συνθέτη, η ασθένειά του- καρκίνος στον φάρυγγαέγινε γνωστή τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να ακολουθήσει σειρά εξετάσεων και θεραπευτικών αγωγών τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, οι οποίες όμως δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Η κηδεία του πραγματοποιείται, με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σήμερα στις 15.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών, παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ.Χριστόφια . Παρών επίσης θα είναι και ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Α.Δημητρίου ο οποίος θα εκφωνήσει και τον επικήδειο. Επίσης η πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα άνοιξε από χθες βιβλίο συλλυπητήριων για τον θάνατο του συνθέτη στο Σπίτι της Κύπρου (Ηρακλείτου 10, Κολωνάκι), το οποίο σήμερα θα λειτουργήσει από τις 10.00 ως τις 20.00... [Το Βήμα, 30/4/2008]

No comments: