«Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και υπ΄ αυτή την έννοια ο ρόλος της μπορεί να είναι πολιτικός. Υπάρχουν πολλοί καταμερισμοί στον κόσμο. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να ζουν με τους άλλους. Η μουσική καταφέρνει - το έχει πετύχει συχνά - να τους φέρει κοντά».
Ο Ζούμπιν Μέτα [Zubin Mehta] - ο σημαντικότερος ίσως εν ζωή μαέστρος με καταγωγή από την Ινδία και παγκόσμια καριέρα βρέθηκε από χθες στη Θεσσαλονίκη - προσκεκλημένος του Μεγάρου Μουσικής της πόλης όπου έδωσε χθες το βράδυ - την πρώτη- και απόψε τη δεύτερη συναυλία διευθύνοντας την orchestra del Maggio Musicale Fiorentino .
«Κατάφερα να δώσω στο Ισραήλ σειρά συναυλιών όπου Ισραηλινοί και Άραβες συνυπήρξαν ειρηνικά και δημιουργικά», δήλωνε προς επίρρωση της άποψης του για το ρόλο που διαδραματίζει η μουσική - και ιδιαίτερα η λεγόμενη κλασική - μεταφέροντας την εμπειρία από τα 50 χρόνια της καριέρας του.
Ενθουσιασμένος από το χώρο του Μεγάρου Μουσικής αλλά και από τη συνεργασία του με τον Έλληνα πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη (θα είναι ο σολίστ στο πιάνο στην αποψινή συναυλία με έργα Τσαϊκόφσκι) ο Ζούμπιν Μέτα που εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη αλλά για πολλοστή στην Ελλάδα δήλωσε «μεγάλος θαυμαστής του Έλληνα αρχιμουσικού και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλου» και «ευτυχής» που μια αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών φέρει το όνομά του.
Γεννημένος το 1936 στην Βομβάη - γιος του ιδρυτή της συμφωνικής ορχήστρας της πόλης- ο Ζούμπιν Μέτα εγκατέλειψε από νωρίς τα μαθήματα ιατρικής που λάμβανε κι έφυγε στη Βιέννη όπου σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας για να λάβει το 1958 το πρώτο του βραβείο ξεκινώντας έκτοτε μια μεγάλη πορεία στη μουσική που συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα.
«Μάλλον έσωσε πολλές ζωές - μαζί με τη δική μου- εκείνη η επιλογή να εγκαταλείψω την ιατρική νωρίς» δήλωνε με χιούμορ σήμερα στη Θεσσαλονίκη .
Αμέσως μετά το πέρας της αποψινής συναυλίας ο 72χρονος σήμερα Ζούμπιν Μέτα θα ταξιδέψει για τη Βιέννη. Αύριο (Κυριακή) το μεσημέρι έχει εκεί προγραμματισμένη πρόβα με τη Φιλαρμονική της Βιέννης της οποίας είναι επίτιμος διευθυντής από το 2001. [ΑΠΕ]
No comments:
Post a Comment