Ο Νικ Κέιβ εμφανίζεται την Παρασκευή 6 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών, και το Σάββατο 7 Ιουνίου στην Αθήνα, στο Θέατρο Λυκαβηττού.
Saturday, May 31, 2008
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚ ΚΕΪΒ
Περιδιάβαση στο Wave Gotik Treffen της Λειψίας
Για 17η συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας το μεγαλύτερο gothic φεστιβάλ του κόσμου και πιθανόν το πιο εναλλακτικό μουσικό γεγονός της Ευρώπης. Το Wave Gotik Treffen άνοιξε τις πύλες του και ποιος είδε επιμεταλλωμένη αρβύλα και δεν αναρρίγησε …
Οι αριθμοί απλώς ενδεικτικοί: 25.000 επισκέπτες, 750 δημοσιογράφοι, 20 μουσικές σκηνές, 171 καλλιτέχνες, τέσσερις μέρες, μια γιορτή.
Για μια ακόμη φορά επίδοξα βαμπίρ, δηλητηριώδεις Λολίτες, έκπτωτοι άγγελοι, χαμογελαστοί νυχτεριδάνθρωποι και αναρίθμητες οικογένειες Ανταμς συναντήθηκαν εκεί, όπου το ιδιόρρυθμο είναι ανέλπιστα και το… αυτονόητο. Η «Κ» ήταν παρούσα, επιχειρώντας μια αυτοψία σε αυτήν την ευφάνταστη συνάντηση διαφορετικών μουσικών τάσεων, καλλιτεχνικών δρώμενων και αντιλήψεων της αντισυμβατικής έκφρασης.
Οποιος 9 με 12 Μαΐου βρέθηκε ανυποψίαστος στην παραμυθένια πόλη της Λειψίας, προφανώς είχε δύο εναλλακτικές: Είτε με ορθάνοιχτο στόμα να επιμείνει για άμεσο εξορκισμό (με αμφίβολα αποτελέσματα) είτε να βιώσει μια εμπειρία που μόνο οι εμπνευσμένοι παραμυθάδες θα υποπτεύονταν. Αεροδρόμια, σταθμοί και εθνικές οδοί κυριολεκτικά σκοτείνιασαν από τη μαζική προσέλευση των μαυροντυμένων παιδιών από κάθε σημείο της Γερμανίας και του πλανήτη. Το αποτέλεσμα ήταν να επιτύχουν αυτό που δεν κατάφερε ο Ναπολέων δύο αιώνες πριν. Την κατάληψη της Λειψίας. Ανάμεσα στις ψηλόλιγνες φιγούρες που ανέμιζαν αυτάρεσκα τα δερμάτινα πανωφόρια τους -παρότι οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστα υψηλές-, τους μεσαιωνικούς κυνηγούς «σκιών», τις νεράιδες με τις βεντάλιες και τις βικτωριανές κυρίες με το μπλαζέ ύφος, το κυρίαρχο στοιχείο ήταν η απειθαρχία στο τετριμμένο... [Η Καθημερινή, 1/6/2008]
Γράφω εύκολα μουσικές, σαν να πίνω νερό
Οι φίλοι του τον λένε «τρελοκομείο». Είναι ο Λάκης Παπαδόπουλος, Αποστόλης το όνομά του κανονικά, που για το κέφι αλλά και την εφορία στα νιάτα του το άλλαξε σε «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ». Τραγουδοποιός ορισμένων από τα πιο ετερόκλητα και δημοφιλή τραγούδια της τελευταίας 25ετίας, έχει ταυτιστεί με το ελληνικό ροκ, αν και ο ίδιος δηλώνει οπαδός του ροκ εν’ ρολ. Είναι το ίδιο πρόσωπο που έγραψε τον «Κουρσάρο» σε στίχους Παύλου Μάτεσι, το τραγούδι που άλλαξε την καριέρα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου καθιερώνοντάς τον από εκφραστή του πολιτικού τραγουδιού σε αμετανόητο ροκά, αλλά και το «Για να σ’ εκδικηθώ» που έκανε σουξέ ο Δημήτρης Μητροπάνος. Το «Πάρε πασά μου» με την Ελένη Δήμου, την πολυτραγουδισμένη «Σερενάτα» και το «Batida De Coco» που σημάδεψε η Αρλέτα, τη «Γυριστρούλα» και τη «Μενεξεδιά». Δεν είναι μόνο η ικανότητα που έχει ο Λάκης Παπαδόπουλος να πηγαίνει από το ένα είδος στο άλλο, η όρεξη για μουσικά παιχνίδια και κόντρα συνεργασίες, αλλά και το διαβολεμένο κέφι που τον χαρακτηρίζει. Στα 58 πια, κι ας μην του φαίνεται καθόλου, έχει το ίδιο ψύχραιμο και σοβαρό ύφος όταν μιλάει, με τις ατάκες μόνο να προδίδουν κατά διαστήματα το υποδόριο χιούμορ του. Κι όταν του επισημαίνεις πως έχει γράψει ωραία λαϊκά, δηλώνει δυτικόπαιδο στη μουσική κουλτούρα. Ο δίσκος «Της νύχτας τα ηχεία», που κυκλοφόρησε πρόσφατα με επανεκτελέσεις και ελάχιστο καινούργιο υλικό, περιέχει σε δύο cd τις επιτυχίες του. Και το ομώνυμο τραγούδι, που έδωσε τον τίτλο του δίσκου σε στίχους του Γιώργου Βρούβα με τη φωνή του Μητροπάνου. Μοιάζει με ψυχογράφημα του Λάκη με τα ψηλά ρεβέρ, ένας απολογισμός της δουλειάς και της καριέρας του... [Της Γιωτας Συκκα, Η Καθημερινή, 1/6/2008]
Επιλέγουμε λάθος πεδία για πρωταθλητισμό
Του Κωστα Κατσουλαρη, Η Καθημερινή, 31/5/2008
Τα στρατόπεδα των «κουλτουριάρηδων» και των «Ελληναράδων»
Του Θανάση Χειμωναά, Η Καθημερινή, 31/5/2008
Dos: οι «Ελληνάρες». Γι’ αυτούς η νίκη στην Eurovision αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να δοξαστεί αυτή η ιστορική χώρα. Ολοι οι Ελληνες οφείλουν να στηρίξουν με κάθε κόστος την μεγάλη προσπάθεια που θα καταβάλει η Παπαρίζου, ο Σαρμπέλ, ο Sakis. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί όπως οι Αμερικάνοι κοιμούνται και ξυπνούν με μόνη έγνοια να ονομαστούν τα Σκόπια «Μακεδονία» κι όπως οι αλλοδαπές γυναίκες έχουν ως μοναδικό τους στόχο να καταστρέψουν την ελληνική οικογένεια, έτσι και οι Ευρωπαίοι συνωμοτούν γιατί τους πονάει το ότι η Ελλάδα 3.000 (10-15-30.000) χρόνια μετά εξακολουθεί να παράγει πολιτισμό. Η -σαφώς πιο έξυπνη απ’ ό,τι θέλει να δείχνει- Καλομοίρα μετατράπηκε εν μια νυκτί από αντικείμενο χλευασμού σε μια γλυκιά γεμάτη τσαχπινιά παρουσία, η οποία άξιζε να νικήσει αλλά έπεσε θύμα του αδίστακτου Ανατολικού Μπλοκ... [συνεχίζεται]
Ο πολιτισμός της Καλομοίρας, μια «εθνική αξία» ολίγον… ταμπού
Tου Δημητρη Ρηγοπουλου, Η Καθημερινή, 31/5/2008
ΟΙ SEX PISTOLS ΧΤΥΠΑΝΕ ΑΘΗΝΑ
Ο Τζόνι Ρότεν, όπως είναι τώρα, στην περσινή συναυλία των Sex Pistols στο Λος Αντζελες |
«Ο Θεός σώζοι τη βασίλισσα». Το σινγκλ που το 1977 τάραξε ροκ και πολιτειακούς θεσμούς |
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Η Ελένη Καραΐνδρου ανάμεσα στην Κική Δημουλά και τη Μαρία Φαραντούρη, προχθές στον «Ιανό» |
ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ: «Μα κανένα φεστιβάλ δεν αφορά η δουλειά μου;»
ΟΙ ΤΖΑΖ ΧΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Για τον Σέρτζιο Μέντες, έναν από τους πιο επιτυχημένους Βραζιλιάνους μουσικούς, η ζωή είναι ένα μεγάλο ταξίδι, που πιστεύει ότι θα διαρκέσει πολύ ακόμη. Και τη μουσική τη βλέπει σαν μια σύνθεση χρωμάτων, όπου προσθέτει ή αφαιρεί «αυτό το χρώμα ή το άλλο, μέχρι που η καρδιά του να του πει "εντάξει είναι έτσι"!» |
Friday, May 30, 2008
Σατιρική προσέγγιση της Eurovision από τους Εγγλέζους!
Μπορεί οι Βρετανοί να ήρθαν τελευταίοι στην Eurovision αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να τους ξεπεράσουμε: η σατιρική προσέγγιση του γνωστού ευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού. Η εφημερίδα Guardian παρουσιάζει στις ιστοσελίδες της μια ιλαρή αναμετάδοση, με καυστικότατα σχόλια για τις συμμετοχές όλων των κρατών, με τρόπο που καμιά άλλη χώρα δεν θα τολμούσε. Αναδημοσιεύουμε μια μικρή ανθολογία από τα τεκταινόμενα στο Βελιγράδι, όπως τα κατέγραψε η δημοσιογράφος Χάιντι Στίβενς, όχι από τη Σερβία αλλά από τον καναπέ της στο Λονδίνο.
Οι 25 συμμετοχές αναλύονται τόσο σε ό,τι αφορά το τραγούδι αλλά και στο αισθητικό μέρος της παρουσίασης. Εννοείται ότι δεν γλιτώνει κανείς, πόσω μάλλον η ίδια η Αγγλία. «Ο τραγουδιστής επέλεξε να ερμηνεύσει ένα άσμα που θυμίζει Motown, με ανάλογο ντύσιμο που τον κάνει όμως να μοιάζει επικεφαλής μουσικής μπάντας που βγαίνει σε παρελάσεις». Στο στόχαστρο μπήκε και η «φρικιαστικά βαρετή αλβανική μπαλάντα, τραγουδισμένη εντελώς παράφωνα που απορούμε πώς κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Η αγγλική μετάφραση του τίτλου είναι «Βάζουμε τις καρδιές μας σε δοκιμασία». Μάλλον στα αυτιά μας συμβαίνει αυτό».
Thursday, May 29, 2008
Ιάννης Ξενάκης (29 Μαϊου 1922 - 2001)
Ο Ιάννης Ξενάκης (29 Μαϊου 1922 - 4 Φεβρουαρίου 2001) υπήρξε μια εξέχουσα φυσιογνωμία της σύγχρονης μουσικής. Οι πρωτοποριακές συνθετικές μέθοδοι που ανέπτυξε συσχέτιζαν τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρησιμοποίησης μοντέλων από τη Θεωρία των Συνόλων, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων, τη Θερμοδυναμική, τη Χρυσή Τομή και την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης, συμβάλλοντας στο γενικότερο προβληματισμό για την κρίση της σύγχρονης ευρωπαϊκής μουσικής των δεκαετιών του 1950 και 1960.
Η βασική ιδέα της μουσικής του Ιάννη Ξενάκη είναι ο μετασχηματισμός των διαφόρων μαθηματικών σχέσεων που εκφράζουν το σύμπαν σε μουσικούς ήχους χρησιμοποιώντας για αυτόν τον σκοπό ένα σύνολο εργαλείων. Συνήθως για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιείται ηλεκτρονικός εγκέφαλος, ο οποίος βοηθάει με διάφορους υπολογιστικούς τρόπους στην κατασκευή του κομματιού, αν και την όλη επιλογή του υλικού την κάνει ο ίδιος ο συνθέτης. Η μουσική που αποτελεί το αποτέλεσμα μετασχηματισμών μαθηματικών σχέσεων και συναφών μεθόδων και δεν στηρίζεται σε ερμηνευτές που διαβάζουν την "κλασική παρτιτούρα" ονομάζεται συνήθως Στοχαστική Μουσική. Οι μαθηματικές σχέσεις που χρησιμοποιούνται έχουν συνήθως σχέση με θεωρίες πιθανοτήτων καθώς και στατιστική. Το τελικό αποτέλεσμα είναι κομμάτια με αρκετά ζωντανό περιεχόμενο, γραμμένα με μεταμοντέρνα τεχνοτροπία, τα οποία μπορούν να αλλάξουν την ιδέα μας για την κατεύθυνση της μουσικής στο μέλλον. Το έργο του είναι σχετικά συνεκτικό με χαρακτηριστικά ονόματα για κάθε κομμάτι μουσικής : Πυθόπρακτα, Αχόριψις, Χέρμα, Συρμός, Ακράτα, Νόμος Άλφα, Ορέστεια, Περσέφασσα, Πολύτοπα, Μετάσταση, Νύχτες, Ιόντα.
Wednesday, May 28, 2008
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΑΡΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΚΛΟΡΙΑ ΓΚΕΙΝΟΡ
Στη συναυλία της Γκλόρια Γκέινορ θα πάμε και μόνο για να ακούσουμε το «I will survive» ζωντανά. Και να το τραγουδήσουμε με πάθος. Αδικα τους ξέρουμε τους στίχους; Κι ας έχουμε βαρεθεί να το ακούμε ξανά και ξανά όλα αυτά τα χρόνια, σε τόσες διαφορετικές εκδοχές. H αυθεντική όμως είναι μία. Και τώρα που η Γκλόρια Γκέινορ επιβίωσε τελικά και πήρε τη μεγάλη απόφαση, για να έρθει και στη χώρα μας, δεν έχουμε παρά να σημειώσουμε στο ημερολόγιό μας, στο κινητό μας, στον υπολογιστή μας τις ημερομηνίες...
Η προπώληση αρχίζει σήμερα. Στις 7 Ιουλίου η Γκλόρια Γκέινορ θα εμφανιστεί στο θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη, στις 9 Ιουλίου στο θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα και στις 11 Ιουλίου στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας.
Gloria Gaynor » I Will Survive
First I was afraidI was petrified
Kept thinking I could never live
without you by my side
But I spent so many nights
thinking how you did me wrong
I grew strong
I learned how to carry on
and so you're back
from outer space
I just walked in to find you here
with that sad look upon your face
I should have changed my stupid lock
I should have made you leave your key
If I had known for just one second
you'd be back to bother me
Go on now go walk out the door
just turn around now
'cause you're not welcome anymore
weren't you the one who tried to hurt me with goodbye
you think I'd crumble
you think I'd lay down and die
Oh no, not I
I will survive
as long as i know how to love
I know I will stay alive
I've got all my life to live
I've got all my love to give
and I'll survive
I will survive
It took all the strength I had
not to fall apart
kept trying hard to mend
the pieces of my broken heart
and I spent oh so many nights
just feeling sorry for myself
I used to cry
Now I hold my head up high
and you see me
somebody new
I'm not that chained up little person
still in love with you
and so you felt like dropping in
and just expect me to be free
now I'm saving all my loving
for someone who's loving me
Monday, May 26, 2008
EUROVISION 2008: ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΡΩΣΙΑ, ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΘΕΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ
EUROVISION: ΠΑΣΑΡΕΛΑ ΣΑΧΛΟΤΡΑΓΟΥΔΩΝ
Ο γνωστός, εδώ και χρόνια, συνδυασμός γιουροβιζιονικής αποθέωσης της εμπορευματοποίησης, του γλυκανάλατου ποπ και των πολλών σαχλοτράγουδων έδωσε το στίγμα ενός ακόμη Διαγωνισμού - του 53ου - Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Η ευρωφιέστα που στήθηκε φέτος στο Βελιγράδι, αυτή η τηλεοπτική πασαρέλα τραγουδιών φαστ - φουντ, που έχουν «μαγειρευτεί» βάσει των συνταγών των μεγαθηρίων της μουσικής βιομηχανίας και τα οποία στην πλειοψηφία τους δεν έχουν τίποτα κοινό με τον πολιτισμό της κάθε χώρας που «εκπροσωπείται», ολοκληρώθηκε. Για την ιστορία να πούμε ότι νικητής αναδείχτηκε ο Ρώσος Ντίμα Μπίλαν, που κατέκτησε την πρώτη θέση με το τραγούδι «Believe». Τη δεύτερη θέση έλαβε η Ani Lorak από την Ουκρανία με το «Shady Lady», ενώ την τρίτη πήρε η Καλομοίρα με το ελληνικότατο ...«Secret Combination». Αντε και του... χρόνου! [Ριζοσπάστης, 27/5/2008]
Thursday, May 22, 2008
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΝΤΡΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ
Ο Θωδ Εσπίριτου σκηνοθετεί το «Παραμύθι της μουσικής», στο οποίο οι επίδοξοι γαμπροί της Θεοδώρας πρέπει οπωσδήποτε να παίζουν ένα όργανο |
Wednesday, May 21, 2008
ΝΕΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
* «The Age Of Understatement» - The Last Shadow Puppets (ΕΜΙ):
Η προικισμένη Γιαπωνέζα βιολίστρια Τσιχάρου Τάκι που ερμήνευσε το «Κοντσέρτο για βιολί» του Σιμπέλιους με την ΚΟΑ υπό τον Λέος Σβαρόφσκι στο Μέγαρο Μουσικής |
Την επόμενη ημέρα, οι σολίστες της Φιλαρμονικής της Βιέννης, που απαρτίζουν το Ensemble Wien, και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης πρόσφεραν ένα ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα στο Μέγαρο Μουσικής (10/5/2008).
Στο πρώτο μισό της βραδιάς δόθηκε έμφαση στα αναψυκτικά ακούσματα. Εξαιρετικοί σολίστες, ώριμοι φορείς συγκεκριμένης ερμηνευτικής παράδοσης και κάτοχοι απροσμέτρητης εμπειρίας στο ρεπερτόριο του κεντροευρωπαϊκού κλασικισμού και ρομαντισμού, οι τέσσερις Αυστριακοί σολίστες έπαιξαν μόνοι το «Ντιβερτιμέντο, KV 136» του Μότσαρτ, τα «Ευγενικά βαλς», D969 του Σούμπερτ (μεταγραφή Μπγέλικ) και μια επιλογή από τους «Ουγγρικούς χορούς» του Μπραμς (1, 3, 4, 7, 5) (μεταγραφές Μπγέλικ και Πεκ). Τελειοθηρικά πλασμένες, κατά περίπτωση κομψές, με καλαίσθητα στιλιζαρισμένη φραστική (Μότσαρτ, Σούμπερτ) ή ιδιωματικά φορτισμένες με ρυθμική ζωντάνια (Μπραμς), οι αναγνώσεις τους διέθεταν σιγουριά ημιαυτοσχεδιαστικής πρακτικής και ελαφράδα μουσικής σαλονιού. [Γ. ΣΒ.]
Οι μουσικοί του Ensemble Wien και ο Γιάννης Βακαρέλης ερμηνεύουν το «Κουιντέτο» του Μπραμς στο Μέγαρο Μουσικής
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/5/2008
ΤΟ ΠΑΡΤΙ ΤΟΥ ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ!
- Καλέσατε πολύ κόσμο: σχεδόν όλους εκείνους με τους οποίους διασταυρωθήκατε κατά καιρούς...
Thursday, May 15, 2008
Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΕΚΕΠ
H πρώτη διεθνής έκθεση μουσικής στην Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Cosmomusica», πραγματοποιείται από σήμερα ως τις 18 του μήνα στο Εκθεσιακό Κέντρο ΕΚΕΠ, στη Μεταμόρφωση, με ελληνικές και ξένες συμμετοχές από τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας.
Η τετραήμερη γιορτή μουσικής πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς. Σκοπός των διοργάνωσης είναι η προώθηση της ελληνικής μουσικής στη διεθνή αγορά, η επαφή της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας με την ξένη, μέσα από φόρουμ για τη σύγχρονη τεχνολογία και οι εφαρμογές της, συναυλίες γνωστών και νέων συγκροτημάτων, διαλέξεις και συναντήσεις ελληνικών και ξένων οργανισμών.
Στην «Cosmomusica», συμμετέχουν μουσικά σχήματα, ανεξάρτητοι παραγωγοί, δισκογραφικές εταιρείες, καταστήματα μουσικών οργάνων, ραδιοφωνικοί σταθμοί και μουσικά περιοδικά. Στην έκθεση συμμετέχει με δικό της περίπτερο η παγκόσμια έκθεση δισκογραφίας, MIDEM.
ΜΟΥΣΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ...
O Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα, θα συνταξιδέψουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα, δίνοντας συναυλίες γεμάτες από αγαπημένα τραγούδια. Στις 25/5 (8.30μμ), εμφανίζονται στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στο Δήμο Ρέντη (Νάξου και Σταυράκη), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού». Είσοδος ελεύθερη. Ο Π. Θαλασσινός διαλέγει αγαπημένα τραγούδια δίσκων του, δοκιμάζει ακυκλοφόρητα τραγούδια για πρώτη φορά στη σκηνή, αλλά και επιλέγει τραγούδια άλλων δημιουργών, καθώς και παλαιότερα λαϊκά και παραδοσιακά. Φωνή που χρωματίζει μοναδικά κάθε τραγούδι, η Γ. Νέγκα έχει αφήσει κάλλιστες εντυπώσεις με την ερμηνεία της σε δίσκους, αλλά και συναυλίες με τραγούδια μεγάλων δημιουργών.
Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών
Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών πραγματοποιείται (18- 21/5, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής. Το φεστιβάλ θα ανοίξει (18/5) συναυλία του «Melos Brass» (έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης), το οποίο θα συμπράξει με ανερχόμενους νέους σολίστ (Μαρία Μηλολιδάκη - υψίφωνος, Παύλος Σεράσης - κλαρινέτο, Νάσος Ιωάννου - κόρνο) και με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων. Η συναυλία θα επαναληφθεί στις 20/5 με Ελληνες και ξένους νέους σολίστ. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν οι συναυλίες: 19/5, με τον διάσημο Αμερικανό τρομπετίστα Ρεξ Ρίτσαρντσον, το Κουαρτέτο Τζαζ «Νάκας» και την Big Band - Μεγάλη Μπάντα του Δήμου Αθηναίων. 21/5 με το σύνολο χάλκινων πνευστών German Brass. Το φεστιβάλ αποτελεί συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ με τα Μουσικά Σύνολα Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήριο Πνευστών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Wednesday, May 14, 2008
ΗΧΟΙ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑΤΑ...
Tuesday, May 13, 2008
Σίγησε η «τουρκάλα ντίβα»
Leyla Gencer made her UK debut at London's Royal Opera House in 1962 |
Renowned Turkish Soprano Leyla Gencer has died at her home in Milan, Italy, at the age of 80. The singer made her career at Italy's La Scala opera house and was known as La Diva Turca, or The Turkish Diva. She appeared in more than 70 productions. Gencer died of respiratory problems and heart failure on Friday.
La Scala expressed "immense sorrow" over Gencer's death, saying the singer had "one of the most moving voices of any time". Her performances provided "years of unrepeatable splendour", it added. Gencer was a contemporary of opera singers Maria Callas and Renata Tebaldi and made her debut at La Scala in 1957 playing Madame Lidoine in Francis Poulenc's Dialogues des Carmelites. After retiring in 1985, she devoted herself to discovering and training young talent.
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών στο Μιλάνο η υψίφωνος Λεϊλά ΓκεντσέρMonday, May 12, 2008
Moustaki, album de duos et de vieux brigand
1 CD Odéon-EMI Music.
Sunday, May 11, 2008
ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ΣΤΟ ΕΛΣΙΝΚΙ!
Tuesday, May 6, 2008
And the Brass Ring Goes to Chicago Symphony: Riccardo Muti Says Yes
The Chicago Symphony Orchestra snagged the prize.
In a classical music world of diminishing grandeur, the orchestra has hired one of the last lions of podium glamour, Riccardo Muti, as its music director and in so doing is lending a sheen to the city’s cultural profile.
At the same time Mr. Muti’s embrace of a cold city on Lake Michigan — which he diplomatically likens to the Mediterranean waters off his native Italy — dampened spirits at the New York Philharmonic, which failed to lure him at least once and, by some accounts, including his own, possibly twice.
His decision to assume the helm in Chicago is a remarkable turnaround. As recently as September, Mr. Muti dismissed the idea of taking over the responsibilities of an American music directorship, and all the nonmusical duties the job entails. But on Monday, in his first interview since signing the contract, he said he was fully committed to the position, including supervising auditions, helping raise money and engaging in community outreach.
“From my years in Philadelphia I know exactly what I’m expected to do as music director of an American orchestra,” said Mr. Muti, 66, who was music director of the Philadelphia Orchestra from 1980 to 1992. The job, he said, was not just to make good music in the concert hall “but to serve the community.” He cited his work performing in trouble spots around the world, including the Balkans, Lebanon and Armenia, and giving concerts in places like a prison in Italy.
Mr. Muti called the Chicago Symphony “a perfect machine,” with the versatility to play huge works like Prokofiev’s Symphony No. 3 and Scriabin’s “Poem of Ecstasy” or to display the refined delicacy needed for small-scale Schubert...
Saturday, May 3, 2008
Στ' αχνάρια του Στέλιου Καζαντζίδη
Επίσης, θα προβληθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Στέλιος Καζαντζίδης, τ' αχνάρια ενός μύθου...», σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάνου Υφαντή και καλλιτεχνική επιμέλεια του Τάσου Μπιρσίμ, βασισμένο στην εξιστόρηση της κ. Βάσως Καζαντζίδη και στο προσωπικό αρχείο του κορυφαίου ερμηνευτή. Η έκθεση θα λειτουργεί στην αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» (5 μ.μ.- 11.30 μ.μ.). Το αφιέρωμα διοργανώνεται με τη συνεργασία της ΚΕΔΚΕ και του Πολιτιστικού Φορέα «Στέλιος Καζαντζίδης νυν και αεί».
Friday, May 2, 2008
Τιμούν τον Πάνο Γεραμάνη
Thursday, May 1, 2008
Τον κατευόδωσαν Κύπρος και Ελλάδα
ICON |
Η Κύπρος και ιδιαίτερα η Λεμεσός, η οποία ήταν η γενέτειρά του, τίμησε σήμερα τη μνήμη του λατρευτού μουσικοσυνθέτη της, Μάριου Τόκα.
Εναποθέτοντας λίγα λουλούδια και ανάβοντας ένα κερί έξω από την Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, όπου είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη φωτογραφία του, πλήθος κόσμου λέει το στερνό αντίο στον Μάριο Τόκα.
Μικροί και μεγάλοι, γνωστοί και άγνωστοι, φίλοι, αλλά και άνθρωποι που αγαπούσαν το έργο του Μάριου Τόκα, με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα μάτια τους από τον αδόκητο θάνατό του, συρρέουν από το πρωί για να αποτίσουν φόρο τιμή στον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη, τον δημιουργό.
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μαζί με βουλευτές του κόμματός του, άφησε λίγα λουλούδια «αγάπης στη μνήμη του Μάριου», λέγοντας πως πρόσφερε όσα ίσως ελάχιστοι πρόσφεραν στην Κύπρο και στον Ελληνισμό γενικότερα.
Στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού άνοιξε βιβλίο συλλυπητηρίων.
Ο Διευθυντής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Μαλλούπας, εναποθέτοντας λουλούδια, ανακοίνωσε ότι ο ύμνος του Πανεπιστημίου, που ήταν το τελευταίο έργο του Μάριου Τόκα, θα ακούγεται σε όλες τις τελετές αποφοίτησης.
Επίσης το όνομα του διακεκριμένου μουσικοσυνθέτη θα δοθεί σε μια από τις αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου... [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ]
- Με το συγκλονιστικό τραγούδι του Μάριου Τόκα, σε στίχους της Τουρκοκύπριας Νεσέ Γιασίν, «Η δική μου πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο», πλήθος κόσμου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, αποχαιρέτησε προχτές το μεσημέρι τον πρόωρα χαμένο συνθέτη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.
Φίλοι, συνεργάτες, συνοδοιπόροι του στους κοινωνικούς και μουσικούς αγώνες, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων Κύπρου και Ελλάδας, άνθρωποι με τους οποίους μοιράστηκε μελωδίες, όνειρα, ελπίδες βρέθηκαν στο πλευρό της οικογένειάς του, αποτίοντας φόρο τιμής στον ταλαντούχο, σεμνό δημιουργό, συνειδητοποιημένο και ένθερμο υπερασπιστή του δίκιου του κυπριακού λαού. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και τον Ηλία Λέγγερη, μέλος της ΚΕ.
«Αποχαιρέτησε τον Μάριο ολόκληρος ο ελληνισμός. Ελλάδα και Κύπρος, πιστεύω περιλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι τραγουδούν τους στίχους "Η δική μου πατρίδα", σε κοινές εκδηλώσεις στην Κύπρο», δήλωσε συγκινημένος ο Δημήτρης Χριστόφιας. «Ηταν ο άνθρωπος του αγώνα, της αγάπης για την πατρίδα, ευαίσθητος άνθρωπος, που τραγούδησε μαζί με την πατρίδα του τον έρωτα και την αγάπη. Είμαι σίγουρος ότι μέσα από τις νότες του, τη μουσική του, θα ζει αιώνια», τόνισε ο Δ. Χριστόφιας.
«Πενθούμε για το χαμό του καλού ανθρώπου, του ενεργού πολίτη, του πρωτότυπου δημιουργού. Το έργο του συνθέτουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά. Η καλοσύνη του δίνει τη γλυκύτητα της μουσικής του. Η πολιτική του εγρήγορση και η κοινωνική του ευαισθησία δίνουν μια μουσική πλήρη από εθνικά και πολιτικά μηνύματα», ανέφερε στον επικήδειο ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Ανδρέας Δημητρίου. Μίλησε για την «έντονη λαχτάρα του για την επανένωση του νησιού» και για το ότι «ήταν έντονα συνειδητοποιημένος με ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθησία, η οποία διαποτιζόταν από τα ιδανικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, που πήρε από τον πατέρα του και την κυπριακή αριστερά, της οποίας ήταν παιδί». Αναφερόμενος στο τραγούδι του «Η δική μου πατρίδα», είπε ότι οδηγεί «την πολιτική βούληση όλων μας που θέλουμε την επανένωση της Κύπρου μέσα από μια λύση του Κυπριακού που να καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική καταγωγή». Επίσης, τόνισε ότι «για το έργο, την πολιτική και κοινωνική ευθύνη, την ανταπόκρισή του σε κάθε κάλεσμα της πατρίδας, η πατρίδα τον τιμά με ευγνωμοσύνη». Με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης θα δοθεί το όνομά του σε Μουσικό Σχολείο της Λεμεσού, θα προκηρυχτεί μουσικό βραβείο επίσης με τ' όνομα του, ενώ θα δοθεί υποτροφία για μουσικές σπουδές.
ICON |