Friday, September 3, 2010

Και τους Rolling Stones κάποτε τους χλεύαζαν

  • 2.500 ΜΕΛΗ ΕΧΕΙ ΤΟ OUT OF CONTROL, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΝ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ U2
Ο Γιάννης Πετρίδης είχε δει live τους U2 το 1980, στα πρώτα τους βήματα. «Στο Μαϊάμι ήταν», θυμάται. «Επαιζαν και οι Allman Brothers σε ένα μεγάλο στάδιο, προτίμησα όμως τους U2, που εμφανίζονταν σε ένα κλαμπ τριακοσίων ατόμων. Ο μαγνητισμός του Μπόνο ήταν από τότε έντονος, παιδάκι ακόμα στη σκηνή, αλλά με λάμψη». Φυσικά και θα βρίσκεται απόψε στο ΟΑΚΑ.
«Είναι ένα πολύ καλό ροκ συγκρότημα με εξαιρετικούς μουσικούς. Εγραψαν τραγούδια που θα μείνουν στην ιστορία. Τα άλμπουμ τους είναι από τα καλύτερα των τελευταίων τριάντα ετών. Οι U2 είναι από τα τελευταία ονόματα της μουσικής που κινητοποιούν ακόμα και όσους πιστεύουν για τον εαυτό τους ότι είναι ροκ».

Εχουμε να δούμε απόψε, ειδικά στις θέσεις των VIP, ένα σωρό κόσμο που πιστεύει ότι είναι ροκ. Κι ας συχνάζει στις πίστες της παραλιακής. Ποσώς μας ενδιαφέρει. Μας αρκεί πως στη σκηνή θα βρίσκονται οι U2. Οσοι δεν αγοράσατε ακόμα εισιτήριο, σπεύσατε. Σίγουρα θα βρείτε στα εκδοτήρια έξω από το στάδιο. Οσοι έχετε ήδη τα μαγικά χαρτάκια ετοιμαστείτε να δείτε στο κατεστραμμένο χορτάρι του ΟΑΚΑ «μπάλα» υψηλού επιπέδου. Μουσική αξεπέραστη και θέαμα ασύλληπτο. Ο τέλειος συνδυασμός.
Μας το επιβεβαιώνουν τα παιδιά του Out of Control, του ελληνικού φαν κλαμπ των U2, που έχουν παρακολουθήσει το συγκρότημα πολλές φορές. Κάποιοι ξεκινούν αύριο οδικώς για Κωνσταντινούπουλη, να τους δουν ξανά εκεί τη Δευτέρα.
«Μέσω Internet δικτυωνόμαστε όλο και περισσότεροι, έχουμε γίνει μια κοινότητα», λέει ο Κώστας Πλατής, από τους ιδρυτές του φαν κλαμπ που μετράει δυόμισι χιλιάδες μέλη. «Στο πάρτι μας το Σάββατο, περιμένουμε πιο πολλούς ξένους που θα έχουν ταξιδέψει Ελλάδα για τη συναυλία, παρά Ελληνες». Ο Τάσος είναι από τους σκληροπυρηνικούς της ομάδας: «Εχω παρακολουθήσει περισσότερες από 100 συναυλίες τους. Ευρώπη, Αμερική, Λατινική Αμερική και Αυστραλία». Στο περσινό live τους στην Πολωνία υπήρχε κι ένας Ελληνας στο crew του συγκροτήματος. Είδε την ελληνική σημαία κατά τη συναυλία και πήγε και μίλησε στα παιδιά του φαν κλαμπ, δωρίζοντάς τους μπαγκέτες και πένες.
  • «Ν' αποδεχόμαστε τους μεγάλους»
Στον κόσμο των U2, ωστόσο, δεν μοιάζουν όλα αγγελικά πλασμένα. Η σύγχρονη alternative γενιά τούς θεωρεί παρηκμασμένους. Ο Γιάννης Πετρίδης χαμογελά με κατανόηση. «Ο,τι αρνητικό κι αν έχει ακουστεί από τις νεότερες γενιές το καταλαβαίνω. Πάντα υπάρχει αυτή η τάση. Το ίδιο συνέβαινε και με τους Rolling Stones στη δεκαετία του '80. Τώρα όμως όλοι μιλούν με δέος γι' αυτούς. Οπως θα γίνεται και με τους U2 μετά από χρόνια. Δεν λέω να μην παρακολουθούν οι πιτσιρικάδες τα ανεξάρτητα μικρά συγκροτήματα, πρέπει όμως να αποδέχονται και την αξία των μεγάλων ονομάτων».
Οι Out of Control εξεγείρονται και μόνο με τη διατύπωση τέτοιων απόψεων. «Δεν μπορούμε να ζητάμε από μια μπάντα να επανεφευρίσκει τη μουσική κάθε δέκα χρόνια», λένε. «Διαφορετικοί είναι οι τρεις πρώτοι τους δίσκοι που εμπεριέχουν όλη τη νεανική τους ορμή, αλλιώτικος ο τέταρτος, όταν συνεργάζονται με τον Brian Eno, ξεχωριστό το άνοιγμά τους στην Αμερική με το Joshua Tree και το Rattle and Hum αμέσως μετά. Η πιο μεγάλη αλλαγή επέρχεται με το έβδομο άλμπουμ τους, το πιο ηλεκτρονικό Achtung Baby, με το οποίο τολμούν να γκρεμίσουν τον μύθο που οι ίδιοι έχτιζαν. Ανάλογη είναι η συνέχεια με τους δύο επόμενους δίσκους τους, το Zooropa και το Pop, ενώ με τις τρεις τελευταίες τους κυκλοφορίες σηματοδοτούν την επιστροφή τους σε πιο ροκ φόρμες. Σίγουρα οι πρώτες τους δουλειές ήταν πιο καλές. Δεν μπορείς όμως να περιμένεις όλες οι ταινίες του Κόπολα να είναι σαν τον "Νονό"...».
  • «Προτιμώ τον Bono απ' τον Ελβις»
Ο Μπόνο κι αν ξεσηκώνει αντιδράσεις με τις κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου πρωτοβουλίες του. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ε, όταν τον βλέπεις να συναγελάζεται με τον Μπους, πώς να σου αρέσει μετά;
«Ελπίζω να είναι αληθινή η φιλανθρωπική δράση του», λέει ο Γιάννης Πετρίδης. «Θα προτιμούσα όμως να τα κάνει αθόρυβα, όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ. Ισως βέβαια να μη νιώθουμε την ιδιοσυγκρασία του. Πιθανόν να πιστεύει πως μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να συναντάει τους διάφορους ηγέτες. Αυτό ενοχλεί μια μεγάλη μερίδα κόσμου, ακόμα και μέσα στο συγκρότημα έσπειρε διχόνοια. Προτιμώ τον Μπόνο όμως έστω και έτσι, παρά τον Ελβις Πρίσλεϊ, κλεισμένο στην Graceland».
Και οι φαν των U2 τι λένε; «Δεν υπάρχει η λέξη ξεπούλημα για τις μπάντες. Μόνο οι πολιτικοί ξεπουλιούνται. Οι U2 έχουν μια ιδεολογία, η οποία περιλαμβάνει το ενδιαφέρον προς την Αφρική, τη διάδοση της ειρήνης, την αγάπη με Α κεφαλαίο και πολλές αναφορές στην πίστη χωρίς να προωθούν κάποια θρησκεία».
Ειρήνη υμίν, παιδιά, άλλωστε τραγούδια όπως τα Sunday Bloody Sunday και With or Without You δεν αφήνουν περιθώρια για διαξιφισμούς.*
info: Στις 8 και τέταρτο εμφανίζονται οι Snow Patrol (διόλου άσχημοι), ενώ μία ώρα πιο πριν παίζει και ο Aviv Geffen (πολύ βαρετός). Οι U2 θα ανέβουν στη σκηνή στις 10 παρά τέταρτο. Γύρω στις δυόμισι ώρες κρατάει η συναυλία.
Ευτυχώς ο Ηλεκτρικός θα λειτουργεί μέχρι τη 1 περίπου για να γυρίσουμε, ενώ θα υπάρχουν και λεωφορεία. Μην την πάθουμε όπως με τους Pink Floyd, που κόψαμε ποδαρόδρομο όλη την Κηφισίας.

No comments: