Tuesday, September 21, 2010

Ροκ και δέος από τη Μέση Ανατολή

  • Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από τη νέα μουσική σκηνή Λιβάνου, Συρίας, Ιορδανίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου στην Αθήνα

ΑΣΤΕΡΟΠΗ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ | Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010
Γερές γέφυρες επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της τέχνης: το φεστιβάλ εναλλακτικής μουσικής και τέχνης από τη Μέση Ανατολή ΜΕΑSΑF διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή 30 καλλιτεχνών από τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο. Μουσική, ταινίες μικρού μήκους, ντοκυμαντέρ, βιντεοτέχνη και φωτογραφία- ό,τι πιο νέο έχει να παρουσιάσει η σκηνή της Μέσης Ανατολής- έρχονται να μπολιάσουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του ελληνικού κοινού από τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ως το Σάββατο 2 Οκτωβρίου.

Ξορκίζοντας το στερεότυπο που θέλει τη μουσική που παράγουν αυτές οι χώρες να φλερτάρει ασύστολα με το οριεντάλ, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αραβική ροκ και τζαζ, παραδοσιακά κρουστά, αλλά και ηλεκτρόνικα και ποπ. Χώροι διεξαγωγής του νεοσύστατου φεστιβάλ η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Λαΐς) και ο Πολυχώρος Μicraasia στον Κεραμεικό. 
  • Αιγυπτος
Η Ντόνια Μασούντ ήταν 21 ετών όταν εγκατέλειψε το πατρικό της στην Αλεξάνδρεια για να ζήσει μόνη και ανεξάρτητη στο Κάιρο, αντιμετωπίζοντας φυσικά την οργή και την πικρία της οικογένειάς της. Επειτα από αρκετές εμπειρίες επί σκηνής, ξεκινά ένα τριετές ταξίδι αναζήτησης και τεκμηρίωσης πάνω στη δημοτική ποίηση και μουσική. Ταξίδεψε σε όλη τη χώρα για να μάθει και να μελετήσει τη μουσική των απλών ανθρώπων. Καρπός των πλούσιων εμπειριών της, μια μπάντα με την οποία περιοδεύει σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.
  • Ιορδανία
Γεννημένος στην Τυνησία το 1983, ο Αζίζ Μαρακά έζησε εκεί στα πρώτα δέκα χρόνια της ζωής του, αφού αναγκάστηκε να μετοικήσει μαζί με τους γονείς του στην Ιορδανία. Το ταλέντο του στο πιάνο και στο αρμόνιο τον ανέδειξε σε παιδί θαύμα. Η χάρη του έφθασε ως το Λονδίνο και τις ΗΠΑ, όπου πήγε για μουσικές σπουδές, κερδίζοντας τη μία υποτροφία μετά την άλλη. Οσο για τους Jadal, πρόκειται για μια αραβική ροκ μπάντα που σχηματίστηκε στο Αμμάν το 2003 και για μία από τις πρώτες ροκ μπάντες της περιοχής με αραβικό στίχο. Φημίζονται για την εκρηκτική ενέργεια των συναυλιών τους.
  • Παλαιστίνη
Το γκρουπ των Ι-Voice αποτελείται από δύο παλαιστίνιους ράπερ που ζουν ως πρόσφυγες στον Λίβανο. Ολα ξεκίνησαν όταν ο Γιασίν Κασέμ αποφάσισε να στήσει ένα «στούντιο ηχογράφησης-στρατόπεδο» σε έναν παλιό χώρο, δημιουργώντας ένα αρχηγείο εκμάθησης και διδασκαλίας για τον ίδιο και τους ενδιαφερόμενους κατοίκους καταυλισμού προσφύγων. Ο Νιζάρ Ροχάνα είναι ένας σημαντικός ουτίστας της παλαιστινιακής μουσικής σκηνής. Το ταλέντο του έχει ταξιδέψει ως την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Δανία, το Βέλγιο και την Ελβετία.
  • Λίβανος
Ο Ζαΐντ Χαμντάν γεννήθηκε στη Βηρυτό το 1976, έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα του δεκαπενταετούς εμφυλίου πολέμου. Είναι ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές της underground μουσικής σκηνής του Λιβάνου, τόσο ως ερμηνευτής όσο και ως παραγωγός. Εχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δώσει στη νεολαία της Βηρυτού «ένα νέο μοντέλο, έναν νέο τρόπο να εξετάσει την αραβική μουσική». Και τελικώς κατάφερε να αντιπροσωπεύει μια ολόκληρη γενιά, εκφράζοντας τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που έγιναν στη χώρα.
  • Συρία
Το συγκρότημα Αl Μahabba («Αγάπη» στα αραβικά) σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2003 με στόχο την έρευνα και απόδοση της κλασικής αραβικής μουσικής. Το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει τραγούδια από τη Συρία, τον Λίβανο, την Αίγυπτο, την Τυνησία και το Μαρόκο, πολλά από τα οποία έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές της αραβικής μουσικής, όπως η Λιβανέζα Φεϊρούζ, ο Σαμπάχ Φάκχρι (Συρία) και η Ουμ Καλθούμ (Αίγυπτος). Οσο για τον Αρμένιο Χαΐκ Γιαζιτζιάν, το 1980 αναγκάστηκε να μετακομίσει μόνιμα στην Ελλάδα- κίνηση που δεν του βγήκε καθόλου σε κακό, όπως φάνηκε από τη μετέπειτα καλλιτεχνική διαδρομή του. Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς βιρτουόζους στο ούτι, αλλά και ένας συνθέτης που, όπως λέει, έχει προκαλέσει «γάμο από έρωτα και όχι από συνοικέσιο, ανάμεσα στη συριακή και στην ελληνική μουσική».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ  
  • Ταινιοθήκη Ελλάδος (Λαΐς), Ιερά Οδός και Μ. Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός.
  • Πολυχώρος Μicraasia, Κων/πόλεως 70, Κεραμεικός.
  • Από 27/9 ως 2/10. 
  • Προβολές (στις 20.00 και 22.00)
* 29, 30/9. Ταινίες μικρού μήκους, ντοκυμαντέρ, βιντεοτέχνη. 
* 1/10. Τιμώμενες ταινίες: «Caramel» (Λίβανος) της Ναντίν Λαμπακί, «Το Μέγαρο Υacoubian» (Αίγυπτος) τουΜαρουάν Χαμέντ.
Συναυλίες 
* 27, 28/9. Οι δύο μέρες της Παλαιστίνης τουΝιζάρ Ροζάνα.

* 1/10. Κεντρική συναυλία με όλους τους καλλιτέχνες.

* 2/10. Τhe party concert. Εναλλακτικό ναι, φολκλόρ όχι  
«Στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη σύγχυση για το τι είναι Μέση Ανατολή. Για πολλούς,όλες οι χώρες είναι ένα, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ και οι Αραβες είναι ένα πράγμα: σκουρόχρωμοι, μουσουλμάνοι και τρομοκράτες. Μέσα από το φεστιβάλ θέλουμε να καταρρίψουμε τέτοιου είδους στερεότυπα, να προσθέσουμε και άλλα στοιχεία πέρα από τα κλισέ του χορού της κοιλιάς και των βαριών φαγητών» τονίζει ο διοργανωτής του ΜΕΑSΑF κ. Δ. Αποστολόπουλος, θέλοντας να αποσυνδέσει τις εναλλακτικές προθέσεις του φεστιβάλ από τις φολκλόρ κακοτοπιές. Θεωρεί πάντως ότι στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τέτοιου είδους μουσική- «είναι το κοινό που αγαπά τη world music γενικότερα». Τα CD των καλλιτεχνών θα διατίθενται στους χώρους του φεστιβάλ.

No comments: