Thursday, September 16, 2010

Σειρά συναυλιών από την ΚΟΘ το επόμενο τρίμηνο

(Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Σειρά συναυλιών με έργα σε πρώτη πανελλήνια αλλά και παγκόσμια εκτέλεση, άνοιγμα στους νέους καλλιτέχνες, παρουσία στο εξωτερικό και συμπράξεις με φορείς πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, συνθέτουν το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2010 που ξεκινά και επίσημα το βράδυ της Παρασκευής.

Στην συναυλία (θα δοθεί στις 9 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) η ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου θα ερμηνεύσει το έργο του Έλληνα συνθέτη Γιώργου Τσοντάκη με τίτλο «Man of Sorrows» (εμπνευσμένο από τα Πάθη και τη Σταύρωση του Ιησού) με σολίστ τη Μαρία Αστεριάδου. Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει την εισαγωγή για το θεατρικό Έγκμοντ του Γκαίτε και την Πέμπτη Συμφωνία του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της ΚΟΘ για τη νέα περίοδο συνεχίζεται την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής (στο πλαίσιο των Δημητρίων) με έργα Κάρλ Νίλσεν, Ζαν Σιμπέλιους και Γιόχαν Μπράμς, υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Μύρωνα Μιχαηλίδη.

Την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου η ΚΟΘ ταξιδεύει στο χώρο Τεχνών της Βέροιας, όπου θα παρουσιάσει την συμφωνία κοντσερτάντε του Β.Α. Μότσαρτ για βιολί, βιόλα και ορχήστρα και σολίστες στο βιολί τον Μικέλ Μιχαηλίδη και στη βιόλα τον Θανάση Σουργκούνη.

Ακολουθεί ακόμα ένα -πιο μακρινό αυτή τη φορά- ταξίδι της Ορχήστρας στο Κόντσερτ Χάους του Βερολίνου την Τρίτη 12 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την αναβληθείσα τον περασμένο Απρίλιο συναυλία - φόρο τιμής στους Έλληνες μουσικούς Δημήτρη Μητρόπουλο και Νίκο Σκαλκώτα. Στη συναυλία η ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαηλίδη θα ερμηνεύσει τα έργα «Κρητική γιορτή» (του Δημήτρη Μητρόπουλου σε ενορχήστρωση Σκαλκώτα) και τα έργα του Λ.Β.Μπετόβεν «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37» και Ιλ. Πιτσέτι «Κοντσέρτο του καλοκαιριού».

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου η ΚΟΘ θα είναι η ορχήστρα που θα ερμηνεύσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Το Ισοκράτημα ενός παιδιού» (ανάθεση του Μεγάρου Μουσικής για τον εορτασμό των 10 χρόνων λειτουργίας του) και τα έργα των Λ.Β.Μπετόβεν «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 73 ("Αυτοκρατορικό")» και Νικολάι Ρίμσι Κόρσακοφ «Σεχραζάτ, συμφωνική σουίτα, έργο 35» με σολίστα στο πιάνο τον Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη.

Ακολουθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Τραγουδιού με νέους λυρικούς καλλιτέχνες, με σκηνές από άριες και όπερες και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ένα μουσικό αφιέρωμα στο χορό, με έργα του Τούρκου συνθέτη Ιλβί Ερκίν (Χορευτική Ραψωδία για ορχήστρα), του Γιάννη Μαρκόπουλου (Πυρρίχιος χορός αρ. 13 "Νέμεσις") καθώς και βαλς του Μορίς Ραβέλ. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Ισίν Μετίν ενώ σολίστ στην κρητική λύρα θα είναι ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στα «Μεγάλα Συμφωνικά Έργα» την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου η ΚΟΘ θα παρουσιάσει υπό τη διεύθυνση του Κάρολου Τρικολίδη τη συμφωνία αρ.2 του Γκούσταβ Μάλερ. Στη συναυλία συμμετέχουν η χορωδία Θεσσαλονίκης, η σοπράνο Χρυσούλα Μαλλιαμάνη και η μέτζο σοπράνο Μαρία Λα Βίτα.

Στο πλαίσιο του κύκλου «ΚΟΘ@mellon.gr», τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου η ΚΟΘ υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ στο βιολοντσέλο τη Λουκία Λουλάκη θα ερμηνεύσουν τα έργα των Θόδωρου Αντωνίου «Κομμός Β' για ορχήστρα», Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 107» και Β.Α.Μότσαρτ «Συμφωνία αρ. 39 σε μι ύφεση μείζονα, KV 543».

Το πρόγραμμα της περιόδου κλείνει με τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στις 21 και 23 Δεκεμβρίου (συμπαραγωγή ΚΟΘ-ΟΜΜΘ), υπό τη διεύθυνση του Αντρέα Πεσταλόζα, και το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπάχ ενώ η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία (Σάββατο 1 Ιανουαρίου) περιλαμβάνει Μιούζικαλ. Η ΚΟΘ θα ερμηνεύσει σκηνές και τραγούδια από διάσημα μιούζικαλ όπως το «West Side Story» του Λεονίντ Μπέρνστάιν, «Porgy and Bess» του Γ.Γκέρσουιν, «The sound of music», «Τοπ φάντασμα της όπερας» κ.ά.

No comments: