Wednesday, September 29, 2010

Η ΚΟΘ ανοίγει τα φτερά της

  • Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Tετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2010
Εξωστρέφεια και κοινωνική προσφορά χαράσσουν την πολιτική της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που βρίσκει εφαρμογή στο πρόγραμμα του πρώτου τετραμήνου. Το συνθέτουν εξορμήσεις εκτός συνόρων, έξοδοι στην περιφέρεια, μουσικές εκδηλώσεις κοινωνικής παρέμβασης - σε χώρους πέραν των συνηθισμένων επειδή «σε δύσκολες μέρες η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ψυχικής ανάτασης» αλλά και ΚΟΘ@mellon.gr επειδή «ένας κρατικός οργανισμός πρέπει να στηρίζει τους νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες».
Το χειμερινό πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη, και σήμερα η ΚΟΘ υποδέχεται τον σιβηρικής καταγωγής βιολονίστα Βαντίμ Ρέπιν που θα συμπράξει στο μελωδικό Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 47 του Σιμπέλιους και την πρώτη Συμφωνία του Μπραμς. Προηγείται η εισαγωγή «Ηλιος», που ο Δανός συνθέτης Καρλ Νίλσεν εμπνεύστηκε ατενίζοντας το Αιγαίο (γράφτηκε στην Αθήνα το 1903).
Η πρώτη φετινή έξοδος της Ορχήστρας στην περιφέρεια πραγματοποιείται την ερχόμενη Παρασκευή στον Χώρο Τεχνών της Βέροιας όπου θα παρουσιάσει τη Συμφωνία Κοντσερτάντε του Μότσαρτ και την πρώτη συμφωνία του Μπραμς, συμπράττοντας με τον Μικέλ Μιχαηλίδη (βιολί) και Θανάση Σουργκούνη (βιόλα). Πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός της φετινής χρονιάς είναι το Βερολίνο, όπου η ΚΟΘ τιμώντας το «Ετος Μητρόπουλου» θα εμφανιστεί (12/10) στο Κοντσερτχάους με σολίστ στο πιάνο τον Κυπριανό Κατσαρή και μαέστρο τον Μύρωνα Μιχαηλίδη που θα ερμηνεύσουν το τρίτο κοντσέρτο του Μπετόβεν, το Κοντσέρτο του Καλοκαιριού του Πιτσέτι και την Κρητική Γιορτή του Δημήτρη Μητρόπουλου σε ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα (και οι δύο έζησαν για λίγο καιρό στο Βερολίνο).
Επιστροφή στην έδρα για την επετειακή συναυλία του Μεγάρου Μουσικής (25/10) με το έργο «Ισοκράτημα ενός παιδιού» που έγραψε αποκλειστικά για τη δεκαετή επέτειο του ΟΜΜΘ ο συνθέτης της μουσικής των Ολυμπιακών Αγώνων Γιώργος Κουμεντάκης. Σολίστ στο πιάνο θα είναι ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης που θα συμπράξει στο «Αυτοκρατορικό» κοντσέρτο του Μπετόβεν. Την επετειακή συναυλία θα κλείσει η μουσική του Κόρσακοφ για την πριγκίπισσα Σεχραζάτ.
Βήμα στους νέους ταλαντούχους μουσικούς δίνουν οι συναυλίες του κύκλου ΚΟΘ@ mellon.gr - του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για Νέους Καλλιτέχνες που φέτος αφορά το λυρικό τραγούδι. Το γιορτινό πνεύμα μεταφέρει το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» του Μπαχ, ενώ η πρωτοχρονιάτικη συναυλία με μιούζικαλ και οπερέτες του 20ού αιώνα.

No comments: