Tuesday, January 4, 2011

Μέγαρο Μουσικής 2011: Εναρξη με Σαββόπουλο, Χατζιδάκι και Γκάτσο

Από την παράσταση «Για να γίνει ο χρόνος καινούργιος»

Με Διονύση Σαββόπουλο, Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο και όχι μόνο, καλωσορίζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το νέο έτος. Ο γνωστός Έλληνας τραγουδοποιός επιστρέφει στη σκηνή του ΜΜΑ «Για να γίνει ο χρόνος καινούριος» (στις 9,10,11 και 12 Ιανουαρίου), αγαπημένες μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι, μεταφρασμένες στη γλώσσα της τζαζ, θα ακουστούν στις 15 του μήνα, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Ν.Γκάτσου προγραμματίζεται ειδικό αφιέρωμα στις 23-24 Ιανουαρίου.
Τη χρονιά ανοίγει στις 9 Ιανουαρίου (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) ο Διονύσης Σαββόπουλος «Για να γίνει ο χρόνος καινούριος». Ο σπουδαίος μας τραγουδοποιός αφηγείται με εξαιρετική επιτυχία παραμύθια για μικρούς και μεγάλους εμπνευσμένος από τη Θεογονία του Ησίοδου, μαζί με άλλους παραμυθάδες και τραγουδιστές, καραγκιοζοπαίχτες, ακροβάτες και μάγους.

Στη συνέχεια παίζει και τραγουδά τα αγαπημένα του τραγούδια και ξεσηκώνει τα παιδιά σε ένα μεγάλο πάρτι, με χιονονιφάδες και μπαλόνια.  Την παράσταση που έκανε πρεμιέρα στις αρχές Δεκεμβρίου και γνώρισε μεγάλη επιτυχία, σκηνοθετεί η γνωστή χορογράφος Σοφία Σπυράτου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Τέλλου, ο ήχος του Γιάννη Τούντα. Επιστημονικός σύμβουλος: Χρήστος Μπουλώτης. Βοηθός σκηνοθέτη: Χλόη Μάντζαρη. Παραγωγή: Sui Generis Music.

Μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στο Φουαγιέ, μια μοναδική παράσταση θεάτρου σκιών διάρκειας 40 λεπτών του σπουδαίου μας καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλλη.

Στις 15 Ιανουαρίου «Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά τη τζαζ» στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Οι πιο γνωστές μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι (Περλιμπλίν και Μπελίσα, Το τραγούδι του δρόμου, Πόλη μαγική, Το φεγγάρι είναι κόκκινο, Πες μου μια λέξη, Οδοιπόρος, Θάλασσα πλατειά, Μια Παναγιά), θα «μεταφραστούν» στη γλώσσα της τζαζ από διακεκριμένους Έλληνες τζαζίστες.

Για τον σκοπό αυτό η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής συμπράττει με το Κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Τις ενορχηστρώσεις έχουν κάνει ο Δημήτρης Καλαντζής και ο Γιάννης Αντωνόπουλος.

Επίσης, για τις 23 και 24 Ιανουαρίου, έχουν προγραμματιστεί δύο συναυλίες αφιερωμένες στον Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα ερμηνεύσουν αγαπημένα τραγούδια, υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

No comments: