Saturday, January 22, 2011

Η μουσική βιογραφία του Μπρελ

Ο Ζακ Μπρελ, ο ανατρεπτικός Γάλλος τροβαδούρος που τραγούδησε μοναδικά τον έρωτα,τη φιλία, τη χαρά, αλλά και το θάνατο και τα γηρατειά βρίσκεται στο επίκεντρο της απρόβλεπτης παράστασης «Μπρελ, από τις Βρυξέλλες στις Μαρκησίες» που θα δούμε στις 5 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Α. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής.
Η πρωτοτυπία της εντοπίζεται στο γεγονός ότι ορισμένα από τα γνωστότερα τραγούδια του θρυλικού εκπροσώπου του γαλλικού «σανσόν» θα ερμηνεύει μια γυναίκα, η Ναταλί Λερμίτ, σημαντική φωνή επίσης του νεότερου γαλλικού τραγουδιού.
Μετά τη μεγάλη επιτυχία της παράστασης-αφιερώματος στην Εντίθ Πιαφ, η ομάδα που αποτελείται από τον Ζακ Πεσί που γράφει τα κείμενα,την ερμηνεύτρια Ναταλί Λερμίτ και τον ακορντεονίστα Ορελιάν Νοέλ παρουσιάζει μια δεύτερη μουσική βιογραφία, αυτήν που επικεντρώνεται στον κόσμο του δημιουργού του ύμνου «Ne me quitte pas».
Η παράσταση χρησιμοποιεί σύγχρονους όρους, επιτρέπει όμως να αναγνωριστεί η ένταση του βίου του Ζακ Μπρελ, ο οποίος έζησε με πάθος, συγκινήσεις και θυελλώδεις έρωτες. Επί 15 χρόνια, τραγουδούσε σχεδόν κάθε βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, πολεμώντας κάθε στιγμή το σχεδόν μόνιμο τρακ του, με συντροφιά πενήντα και πλέον τσιγάρα την ημέρα. Εζησε λίγο, μέχρι τα 49 του χρόνια, αλλά παράφορα.
Ο Ζακ Ρομέν Ζορζ Μπρελ, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, γεννήθηκε στις Βρυξέλλες στις 8 Απριλίου του 1929. Η καριέρα του ουσιαστικά ξεκίνησε το 1953, με τις πρώτες εμφανίσεις στο θέατρο «Les trois baudets» του Παρισιού. Από το 1957 απέκτησε διεθνή φήμη. Τη δεκαετία του '50 υιοθέτησε ένα λυρικό ύφος, συνδυάζοντας θρησκευτικά και ρομαντικά στοιχεία. Τότε ο Ζορζ Μπρασένς τού έδωσε το παρωνύμιο «Ηγούμενος».
Το 1963 εμφανίστηκε πρώτη φορά στο Κάρνεγκι Χολ και αργότερα περιόδευσε στις ΗΠΑ και την τότε Σοβιετική Ενωση. Το 1971 σκηνοθέτησε την ταινία Franz. Στη συνέχεια και για ένα μεγάλο διάστημα αποσύρθηκε στις Μαρκησίους Νήσους της Γαλλικής Πολυνησίας. Επέτρεψε στη μουσική το 1977 με το δίσκο «Les Marquises», σημειώνοντας εκ νέου μεγάλη επιτυχία. Πέθανε από καρκίνο το 1978.
Στη στιχουργική του αναγνωρίζονται σατιρικά και δραματικά στοιχεία, αλλά και μια ιδιότυπη κριτική σε κοινωνικές και ηθικές αξίες, όπως αποτυπώθηκε στα τραγούδια του «Les Bourgeois» και «Les Flamandes», ενώ οι ερμηνείες του διακρίνονται για ένα έντονο θεατρικό στοιχείο. Η επιρροή της μουσικής του είναι έντονη στο έργο αρκετών μεταγενέστερων δημιουργών, όπως οι Λέοναρντ Κοέν, Νίνα Σιμόν, Φρανκ Σινάτρα, Ντέιβιντ Μπόουι και Σκοτ Γουόκερ.
* Τιμές εισιτηρίων 35, 45, 55, 75 και 25 ευρώ (φοιτητικά). Προπώληση στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στο εκδοτήριο της Ομήρου 8.

No comments: