Saturday, January 22, 2011

«Διαδρομές» στη δισκογραφία



Φωνή που συνδέθηκε με μεγάλες στιγμές του πολιτικού τραγουδιού της μεταπολίτευσης, ο Γιώργος Μεράντζας κάνει την επανεμφάνισή του στη δισκογραφία μετά από είκοσι χρόνια, μ' ένα προσωπικό άλμπουμ, που τιτλοφορείται «Ολα είναι εδώ». Ο Ηπειρώτης τραγουδιστής που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε τραγούδια όπως η «Δίκοπη ζωή» και κύκλους σαν τα «Τροπάρια για φονιάδες» και «Φουέντε Οβεχούνα», καταθέτει δεκατρείς ερμηνείες τραγουδιών που έγραψαν συνοδοιπόροι του στο τραγούδι, συνθέτες και στιχουργοί, παλιότεροι και νεότεροι: 6 καινούρια τραγούδια, 6 διασκευές - και ένα παραδοσιακό («Τι να της κάνω της καρδιάς»). Τα καινούρια τραγούδια έγραψαν οι Θάνος Μικρούτσικος (σε στίχους Μάνου Ελευθερίου), Διονύσης Τσακνής (το πολύ δυνατό στιχουργικά «Βλέπω μια άνοιξη»), Κώστας Λειβαδάς (σε στίχους Θοδωρή Γκόνη και Οδυσσέα Ιωάννου) και Dasho Kurti (σε στίχους Γιώργου Κατάρα και Αγγελικής Κοτσά). Στις διασκευές περιλαμβάνονται τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, των Στ. Ξαρχάκου («Πώς να σωπάσω», σε στίχους Κώστα Κινδύνη), Χ. και Π. Κατσιμίχα (τα υπέροχα «Παλιά καλοκαίρια» σε ποίηση Λένας Παππά), Z. Λιβανελί («Λεϊλίμ λέι») και Θ. Μικρούτσικου («Είσαι η Πρέβεζα και το Κιλκίς»), Σ. Μάλαμα («Ανάβω μια φωτιά»).
  • Σε «Κάποια βραδιά μαγική» προσκαλεί η Γιώτα Βέη, μέσα από τη νέα της δισκογραφική δουλειά, με τίτλο «Τσιτσάνη Εργα». Η μεγάλη ερμηνεύτρια του παραδοσιακού μας τραγουδιού επέλεξε 18 τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη, τα οποία σφραγίζει με το δικό της, μοναδικό τρόπο, προσφέροντας το αίσθημα των παλιών ερμηνειών. Ενας δίσκος με τραγούδια του Τσιτσάνη, πάντα αποτελούσε επιθυμία της, καθώς, όπως η ίδια έχει πει, η γνωριμία της μαζί του «ήταν ό,τι πιο σπουδαίο μου συνέβη». Μαθήτρια ακόμη, είχε την ευκαιρία να τραγουδήσει στο πάλκο δίπλα του κι αυτό ήταν καθοριστικό. «Τώρα δε θα φύγεις ποτέ από 'δώ», της είχε ψιθυρίσει και το ίδιο ήθελε κι εκείνη. Ομως, παρότι ο Τσιτσάνης ήθελε να την κρατήσει κοντά του, η Γιώτα Βέη αφιερώθηκε στο παραδοσιακό τραγούδι για να καταξιωθεί τελικά σε αυτό το είδος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Τώρα, ήρθε η στιγμή να «ξαναβρεθεί» με το λαϊκό δημιουργό σε μια δισκογραφική πλέον «συνάντηση» με το αθάνατο έργο του, καταθέτοντας κάποιες μαγικές ερμηνείες.


  • Την τέχνη του βιολιού του ξεδιπλώνει ο Λευτέρης Ζέρβας στο πρώτο του προσωπικό άλμπουμ ως σολίστας, με τίτλο «Back to the roots», όπου ερμηνεύει 15 διαφορετικά μουσικά θέματα Ελλήνων συνθετών. Ονομαστός βιολιστής και συνθέτης, προερχόμενος από μουσική οικογένεια και μεγαλωμένος στα δημοτικά πάλκα, ο Λευτέρης Ζέρβας γρήγορα διακρίθηκε ως ένας από τους καλύτερους λαϊκούς Ελληνες βιολιστές, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλές συνεργασίες σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις. Στο cd, συνοδευόμενος από μια παρέα πολύ σημαντικών μουσικών, ερμηνεύει τέσσερις συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου από το soundtrack της ταινίας «Χριστόφορος Κολόμβος». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δύο από αυτές τον συνοδεύουν οι εξαιρετικοί Αρμένιοι μουσικοί Ara Dinkjian και Arto Tuncboyaciyan. Στο δίσκο περιλαμβάνονται ακόμη συνθέσεις των Σταύρου Παζαρέντση, Νίκου Ζέρβα, Αρσένη Νάση και του ίδιου του Λ. Ζέρβα. Ακόμη, η «Θάλασσα» του Κώστα Μουντάκη και η «Ηπειρος», σύνθεση αγνώστου σε δική του διασκευή.
  • Ενα απολαυστικό μουσικό ντοκουμέντο αποτελεί το cd «In Parallel», που αποτυπώνει τον αυτοσχεδιαστικό διάλογο δύο εκλεκτών στο είδος τους μουσικών, του ζωντανού «μύθου» του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά με τον συνθέτη και κιθαρίστα της τζαζ Τάκη Μπαρμπέρη. Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση από την κοινή εμφάνισή τους πριν αρκετά χρόνια (Μεγάλη Πέμπτη του 1996) στο τζαζ κλαμπ «Παράφωνο», όπου οι δύο μουσικοί, παρά τις διαφορετικές διαδρομές τους και τα διαφορετικά μουσικά βιώματά τους, συνυπήρξαν σε μια συναυλιακή βραδιά, με μόνη τους δύναμη την αγάπη για τη μουσική. Το κλαρίνο και η ηλεκτρική κιθάρα συνομιλούν σε δρόμους παράλληλους, με τη βοήθεια και των τυμπάνων και των ινδικών τάμπλα που παίζει ο Κώστας Καλογήρου, πάνω σε παραδοσιακά κυρίως κομμάτια της ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης. Οπως αναφέρει ο Τ. Μπαρμπέρης, στον οποίο ανήκει η πρωτοβουλία για τη δισκογραφική έκδοση, όλα τα κομμάτια είναι όπως ακριβώς παίχτηκαν, με μερικές προσμίξεις, προσθέσεις κάποιων οργάνων και κοπιαστική τεχνική επεξεργασία, ώστε η πρόχειρη ηχογράφηση να ακουστεί καλύτερα.


  • Το κλίμα μιας άλλης εποχής μεταφέρει ο δίσκος «Demo» της Αρλέτας, που βγαίνει στο φως ...35 χρόνια μετά την ηχογράφησή του. Πρόκειται για ένα αγγλόφωνο άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε με στόχο το κοινό του εξωτερικού, αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Περιλαμβάνει δέκα τραγούδια σε μουσική του Ανέστου Τριανταφύλλου, της Αρλέτας κι ένα του Ζορζ Μουστακί (σε ελεύθερη απόδοση από τον Areski Belkacem). Οι στίχοι, όλοι στ' αγγλικά, είναι της Sasha Brewis.
  • Τη γνωρίσαμε μέσα από τη συμμετοχή της στην ομάδα «Σπείρα - Σπείρα», ενώ στη συνέχεια ακολούθησε την προσωπική της καλλιτεχνική διαδρομή. Ερμηνεύτρια με αξιόλογη φωνή και παρουσία τόσο στη μουσική σκηνή όσο και στο θέατρο, η Βικτωρία Ταγκούλη προσκαλεί σε μια «Φωτο.βόλτα». Πρόκειται για το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ με τραγούδια σε μουσική του Χρίστου Θεοδώρου και στίχους του Διαμαντή Γκιζιώτη. Δέκα τραγούδια, δέκα ξεχωριστές μουσικές βόλτες σε μέρη παράξενα και γοητευτικά, πάντα με οδηγό το συναίσθημα.
  • Στη μνήμη των ανώνυμων καλλιτεχνών, που μπόλιασαν με τα ταπεινά τους έργα το αιώνιο δέντρο της παράδοσης όλου του κόσμου με συλλογική διάθεση, είναι αφιερωμένο το CD που δημιούργησε η μουσική συντροφιά «Βόμβοι», με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών, τραγουδοποιών και ηθοποιών. Ο ήχος τους, μάλλον ανένταχτος, απηχεί την προσπάθειά τους να μπολιάσουν μακρόχρονες μουσικές με σύγχρονες εναλλακτικές νόρμες. Στο δίσκο περιλαμβάνονται τραγούδια που έγραψαν οι ίδιοι, αλλά και ένα μελοποιημένο ποίημα του Ασημάκη Πανσέληνου, ένα τραγούδι του Ανδρέα Θωμόπουλου κι ένα παραδοσιακό. Συμμετέχουν: Η Ελένη Βιτάλη - σε μία συγκλονιστική ερμηνεία στο τραγούδι «Οι Αγιοι Μύριοι Μαύροι» γραμμένο για την αφρικανική ήπειρο - και οι Ανδρέας Θωμόπουλος, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Τάκης Βαμβακίδης, Βαλέρια Κουρούπη, Πέτρος Γιωρκάτζης, Νίκος Ξύδης.


  • Διπλό άλμπουμ από τον Κρητικό συνθέτη, τραγουδιστή και λυράρη Αχιλλέα Δραμουντάνη - τίτλος του «Χαρώ σε, Παναγιά μου» - που πραγματοποιεί ένα όνειρο ζωής, όπως αναφέρει, ένα δίσκο - αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Το πρώτο cd περιλαμβάνει 13 τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του ο Ν. Ξυλούρης, ενώ το δεύτερο περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια σε μουσική και στίχους του Αχιλλέα Δραμουντάνη - το ένα σε μουσική του Αρη Ζαχαριουδάκη - Ανωγειανές κοντυλιές σε παραδοσιακή μουσική και στίχους Αχ. Δραμουντάνη, καθώς και απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου.
  • Ανήκουν στην κατηγορία των συγκροτημάτων, που, χρησιμοποιώντας την «τεχνοτροπία της τζαζ», δημιούργησαν ένα ξεχωριστό μουσικό ιδίωμα, με αναφορές στην παραδοσιακή μουσική και στίχο, σε βυζαντινούς ήχους και σε διάφορα μουσικά στοιχεία. Ο λόγος για τους «Mode Plagal», που έχοντας στο ενεργητικό τους είκοσι χρόνια σταθερής παρουσίας στην ελληνική αλλά και διεθνή μουσική σκηνή, αλλά και δύο δισκογραφικές συνεργασίες με τα συγκροτήματα «Βόσπορος» («Του Βοσπόρου το Πέρα», 2003) και «Χαΐνηδες» («Η κάθοδος των Σαλτιμπάγκων», 2008), παρουσιάζουν το τέταρτο προσωπικό τους CD με τίτλο «Στην κοιλιά του κήτους». Τραγούδια εναλλάσσονται με ορχηστρικά θέματα, κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς δίνοντας το στίγμα ενός σχήματος που κρατά ζωντανή τη διάθεση για πειραματισμό.
  • Τη γνώριμη - ως είθισται - σφραγίδα του Σωκράτη Μάλαμα φέρει το νέο άλμπουμ του με τίτλο «Πέρασμα», σε δική του μουσική και στίχους του Αλκη Αλκαίου. Μια δουλειά - συνέχεια μιας συνεργασίας ανάμεσα στον τραγουδοποιό και τον στιχουργό, που έχει προσφέρει και στο παρελθόν ξεχωριστά τραγούδια. Κι εδώ υπάρχουν τραγούδια σε φόρμες λαϊκές, που μιλούν για καταστάσεις, αδιέξοδα, απώλειες. Στην ερμηνεία συμμετέχει η Μελίνα Κανά - σε πέντε τραγούδια.
  • «Η μόνη αλήθεια είναι ο δρόμος», δηλώνει ο αξιόλογος τραγουδοποιός Γιάννης Μήτσης, προσκαλώντας σ' ένα χορό ηλεκτρικό. Καταθέτει έντεκα τραγούδια σε δική του μουσική και στίχους του Κώστα Φασουλά, «φωτογραφίζοντας» αλήθειες και ψέματα, χρώματα που αλλάζουν, στιγμές και βιώματα. Στο δίσκο συμμετέχει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε μια ξεχωριστή «συνάντηση» με τον τραγουδοποιό.
  • Το λαϊκό ηχόχρωμα δίνει το στίγμα του νέου δίσκου της Αρετής Κετιμέ - τίτλος του «Καλή σου τύχη» - όπου αρκετές συνθέσεις υπογράφουν δεξιοτέχνες του είδους, όπως οι Μανόλης Πάππος, Μανώλης Καραντίνης, Παναγιώτης Στεργίου, καθώς και ο Αντρέας Κατσιγιάννης της «Εστουδιαντίνας». Υπάρχουν, βεβαίως, και παραδοσιακές «πινελιές», καθώς και κάποια έντεχνα τραγούδια. Μουσική, επίσης, έγραψαν οι Γ. Ζωγράφος, Δ. Καρράς και η ίδια η Α. Κετιμέ.

Ρ. Σ., ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Κυριακή 23 Γενάρη 2011

No comments: