Thursday, January 20, 2011

Ενα κορίτσι γράφει μουσική με δύο κεραίες

  • Η 25χρονη Νalyssa Green, «παιδί» των υπολογιστών και του Ιnternet, φτιάχνει μελωδίες με ένα «αρχαίο» ηλεκτρονικό όργανο
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011
«Oχι, δεν με ενοχλείς, στην Πλάκα είμαι και λιάζομαι. Αλλωστε δεν δουλεύω (σ.σ.: εργάζεται ως d.j.), καλή μέρα είναι και μαζεύω ήλιο». Η Νalyssa Green γελάει αβίαστα, στον λόγο της χρησιμοποιεί πολλές αγγλικές λέξειςόπως πολλοί συνομήλικοί τηςκαι της αρέσει να γράφει και να παίζει μουσική. Γέννημα θρέμμα και αυτή των υπολογιστών και του myspace, εκεί πρωτοανέβασε τη μουσική της. Τώρα το πρώτο της άλμπουμ διατίθεται δωρεάν για download από το Ιnternet. «ΟΚ, έχει βγει και σε CD. Τα πουλάω εγώ η ίδια στις συναυλίες. Μόνη μου τις κλείνω, μόνη μου γενικώς τα κάνω όλα». Οne woman show, λοιπόν, η κατά κόσμον Βιολέτα. Αλλά τα καταφέρνει καλά. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτή την Παρασκευή ανοίγει τη συναυλία των Film στο Gagarin.

Το όνομά της προέρχεται από κάποιο ηλεκτρονικό διαδικτυακό παιχνίδι που έπαιζε. «Μου άρεσε και το κράτησα... Τι, εσύ δεν παίζεις; Δεν χάνεις και πολλά, χάσιμο χρόνου είναι τελικά» λέει. Μέσα όμως σε αυτό το... χάσιμο χρόνου ανακάλυψε όχι μόνο τη μουσική και το τραγούδι αλλά και το θέρεμιν. Προτού συμπληρώσει τα 25 της χρόνια «ερωτεύτηκε» αυτό το παράξενο (και παμπάλαιο) ηλεκτρονικό όργανο, «το πλέον άταστο όργανο, το μόνο που παίζεται χωρίς να το ακουμπάς. Εχει δύο κεραίες που δημιουργούν ηλεκτρομαγνητικά πεδία γύρω τους. Ο θερεμινίστας παρεμβάλλει τα χέρια του σε αυτά τα πεδία και έτσι παράγεται ήχος». Με το θέρεμιν ήρθε σε επαφή μέσω ΥouΤube πριν από τρία χρόνια και έκτοτε με αυτό πορεύεται. Γράφει μπαλάντες, το ντεμπούτο άλμπουμ της έχει «μπαρόκ» ατμόσφαιρα, εμφανίζεται live όποτε της δίνεται η ευκαιρία και αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη δεύτερη δουλειά της. «Με τη μουσική θα το τραβήξω όσο πάει. Δεν μου αρέσει να πιέζω καταστάσεις. Θα κάνω ό,τι είναι να έρθει και θα δούμε τι θα γίνει».

«Μου αρέσει η μπαρόκ ατμόσφαιρα, αυτή η κλασική ομορφιά που έχει, η υπερβολή του, και όλα αυτά με φόντο την παρακμή. Με ιντριγκάρει ως ρεύμα» λέει. Οπως, κατά μια έννοια, της αρέσει και η... οικονομική κρίση. «Μου αρέσει λίγο η κρίση. Θα μας δώσει την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες μας. Να ζήσουμε λιτά και σαν άνθρωποι. Να μην είμαστε μόνο καταναλωτές- τα λεφτά δεν έχουν αξία».




  • Η θερεμινίστρια της ελληνικής σκηνής 
  • Τα τελευταία δύο χρόνια η Νalyssa Green έχει συμμετάσχει σε διάφορα αθηναϊκά σχήματα (Gloire Carton, Lumiere Βrother, Leon, Film), άλλοτε τραγουδώντας και άλλοτε παίζοντας θέρεμιν και ακορντεόν. Στο προσωπικό της project πλαισιώνεται επί σκηνής από τον Βagg (Lumiere Βrother) στα τύμπανα και τον Stam (Flakes) στην ηλεκτρική κιθάρα και στο μπάσο. Εκτάκτως εμφανίζεται, συμπληρώνοντας το κουαρτέτο, η Danai Εco (πλήκτρα). Τόσο το ντεμπούτο άλμπουμ της με τίτλο «Βarock» όσο και οι ζωντανές εμφανίσεις του σχήματος έχουν κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Επαφή: www.nalyssagreen.com.
    ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
    • Η Νalyssa Green και το κουαρτέτο της ανοίγουν την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου τη συναυλία των Film. 
    • Gagarin 205 Live Μusic Space. 
    • Εναρξη: 21.00. 
    • Εισιτήρια προς 12 ευρώ στο Τicket Ηouse (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς, τηλ. 210 3608.366) και στο www.ticketpro.gr

    No comments: