Thursday, March 31, 2011

Ένταξη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ προτείνει ο Τ.Χυτήρης

Ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι η Ορχήστρα των Χρωμάτων υφίσταται «διαχρονική ταλαιπωρία», σημειώνοντας ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ
Ο κ. Χυτήρης παραδέχθηκε ότι η Ορχήστρα των Χρωμάτων υφίσταται «διαχρονική ταλαιπωρία», σημειώνοντας ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Την ένταξη της Ορχήστρας των Χρωμάτων στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, πρόκρινε ως μόνη λύση επιβίωσης και απρόσκοπτης συνέχισης λειτουργίας της ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Βέρας Νικολαΐδου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η ένταξη αυτή σε καμία περίπτωση δεν συνιστά αφομοίωση της Ορχήστρας των Χρωμάτων, η οποία θα διατηρήσει τη φυσιογνωμία, το καλλιτεχνικό της πρόγραμμα και τον καλλιτεχνικό διευθυντή.

Από την πλευρά της, η κ. Νικολαΐδου έκανε λόγο για «διαχρονική απαξίωση και εγκατάλειψη του πνευματικού παιδιού και ορχηστρικού οράματος του Μάνου Χατζηδάκι», με αποτέλεσμα να παραμένουν σήμερα, επί επτάμιση μήνες, απλήρωτοι οι μουσικοί της και να μην έχει ένα σταθερό χώρο λειτουργίας, όπως είπε.

Ο κ. Χυτήρης αναγνώρισε την «διαχρονική ταλαιπωρία της ορχήστρας», σημειώνοντας ότι τα συσσωρευμένα ελλείμματα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Τόνισε ότι ζητούμενο δεν είναι μόνον στις ώρες της οικονομικής κρίσης να λυθεί το ζήτημα του ελλείμματος, αλλά να εξασφαλιστούν σταθερές συνθήκες λειτουργίας και απόδοσης της Ορχήστρας στο μέλλον.

Η κ. Νικολαΐδου σημείωσε ότι το μεγάλο πρόβλημα για την Ορχήστρα ξεκίνησε από τον χαρακτηρισμός της, από το 1994, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με πρόεδρο τον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού με μοναδικά έσοδα την κρατική επιχορήγηση, η οποία δεν δίνεται, κάτι που, όπως δήλωσε, οδήγησε στην σημερινή κατάσταση.

Διαφωνώντας με τυχόν συγχώνευση της Ορχήστρας, η βουλευτής συνέχισε ότι αντιθέτως χρήματα υπάρχουν και καταβάλλονται «για αποχαυνωτικά θεάματα τύπου Eurovision».

Ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ μικρός, αλλά πράγματι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον Πολιτισμό, συμφώνησε ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Για το θέμα της Eurovision δήλωσε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να μην υπάρξει συμμετοχή της χώρας, αλλά αυτή προέκυψε ως συμβατική υποχρέωση των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοράσεων και ως εκ τούτου αποφασίστηκε να γίνει "χωρίς τις φιέστες και τις σπατάλες του παρελθόντος"

Επανέλαβε ότι μόνον αν συναινέσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων, θα γίνει η ένταξη στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι αυτό διευκολύνεται και από το γεγονός ότι από τους 40 μουσικούς της Ορχήστρας, οι 20 είναι ήδη στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ.

No comments: