Wednesday, March 16, 2011

Διαφύλαξη και στήριξη της Ορχήστρας των Χρωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η προοπτική της Ορχήστρας των Χρωμάτων είναι το θέμα της Ερώτησης προς τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού που κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος, Λιάνα Κανέλλη και Γιάννης Πρωτούλης.
«Η Ορχήστρα των Χρωμάτων, μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, που φέρνει τη σφραγίδα του δημιουργού της, Μάνου Χατζιδάκι, μετά από μια πορεία χρόνιας εγκατάλειψης και απαξίωσης από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οδηγείται σε αδιέξοδο με ορατό τον κίνδυνο κατάργησής της», τονίζεται στην Ερώτηση.
«Συγκεκριμένα, η κρατικά επιχορηγούμενη συμφωνική ορχήστρα λειτουργεί για χρόνια με ελλείμματα - που δεν της επιτρέπουν να καταβάλει έγκαιρα ούτε τη μισθοδοσία των μουσικών της, με αποτέλεσμα να πληρώνονται με καθυστέρηση 7-12 μηνών - και με πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως καλλιτεχνικού διευθυντή, στέγης, αυξανόμενου χρέους κλπ., ενώ φέτος - σύμφωνα με πληροφορίες μας - το ΥΠΠΟΤ δεν έχει ακόμη καταθέσει ούτε αυτή την προβλεπόμενη ελλειμματική επιχορήγησή της. Παράλληλα, στους μουσικούς κύκλους διαδίδεται ως "έγκυρη" η είδηση ότι επίκειται η συγχώνευσή της με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ, γεγονός που θα σημάνει τον τερματισμό της εικοσάχρονης πορείας της και την αφαίρεση από την πολιτιστική ζωή του τόπου μας ενός πολύτιμου κομματιού της. Την ίδια στιγμή η κρίση και το δημοσιονομικό χρέος δεν εμποδίζουν το ΥΠΠΟΤ να χρηματοδοτεί αδρά διάφορα αποχαυνωτικά για το λαό θεάματα, τύπου Γιουροβίζιον, καθώς και τα πολιτιστικά ιδρύματα των μονοπωλιακών ομίλων, όπως το Μέγαρο Μουσικής. Το τελευταίο μάλιστα χρηματοδοτείται διπλά και τριπλά από τον κρατικό κορβανά, καθώς απαιτεί πανάκριβα ενοίκια για να διαθέσει τις αίθουσές του στις άστεγες κρατικές και επιχορηγούμενες ορχήστρες, όπως αυτή των Χρωμάτων».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό «αν προτίθεται - σε αντίθεση με τα όσα φημολογούνται περί "συγχώνευσης" και "κατάργησης" της Ορχήστρας των Χρωμάτων - να πάρει μέτρα για:
  • Την απρόσκοπτη λειτουργία και τη διαφύλαξη του υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου της, με την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης και την έγκαιρη καταβολή της, ώστε το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό της να αμείβεται χωρίς καθυστερήσεις.
  • Tην παραχώρηση κατάλληλου χώρου για τις ανάγκες προβών και συναυλιών.
  • Τη μέριμνα για τοποθέτηση καλλιτεχνικού διευθυντή».

No comments: